Previous slide
Next slide

Näin voit välttää sydänkohtauksen!

sydänkohtaus
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Valitut Palat
Olisi aikamoinen lupaus, ettet koskaan saisi sydänkohtausta seuraavien ohjeiden ansiosta. Mutta Minnesotan yliopiston tutkijat arvelevat, että lähes 90 prosenttia ensimmäisistä sydänkohtauksista voisi olla ehkäistävissä.

Ehkä jo tiedät, että tupakoimattomuus, tyydyttyneiden rasvojen välttely, stressin vähentäminen ja painon alentaminen vaikuttavat suotuisasti sydänkohtausriskiin. Tässä muutama muu sydämen terveyden kulmakivi, joita sinun tulisi noudattaa tikittäjäsi suojelemiseksi.

Kohtele sydäntäsi kuin lihasta

…sillä se on sellainen. Harjoituttamalla sydäntäsi säännöllisesti ja aerobisesti voit kasvattaa sen kokoa. Himourheilijoiden on osoitettu kasvattaneen sydämensä kokoa 30–40 prosenttia. Vahvistettu, terve sydän pystyy pumppaamaan enemmän verta joka lyönnillä, eikä sen tarvitse lyödä niin tiheästi. Matalampi pulssi korreloi terveemmän sydämen ja pidemmän elämän kanssa. Uimareilla, maastohiihtäjillä, soutajilla ja pyöräilijöillä on yleensä suurimmat sydämet.

Ota lääkkeesi

Kolesterolia alentavat statiinit, verenpainelääkkeet ja päivittäinen aspiriini ovat kaikki tutkitusti turvallisia ja tehokkaita sydänkohtauksen riskin alentajia. Minnesotan tutkijat huomasivat kuitenkin, että ensi kertaa sydänkohtauksen saaneet eivät käyttäneet näitä hyödykseen, ja suurimmassa osassa tapauksista heitä ei ollut edes tutkittu sydän- ja verisuonitautien varalta. Jos suvussasi on sydänongelmia tai sinulla on muita riskitekijöitä (ylipaino, tupakointi, stressi), kannattaa käydä kardiologin pakeilla pian.

Lisää nämä tuotteet ostoslistaasi

Omenat, mantelit, avokadot, banaanit, ohra, marjat, parsakaali, porkkanat, kahvi (kohtuudella), kidneypavut, kiivihedelmät, rypälemehu, vähärasvainen liha, linssit, maito, herkkusienet, kaurahiutaleet, oliiviöljy, sipuli, papaijat, graniittiomenamehu, punaviini, pinaatti, bataatti, tee (vihreä, valkoinen, musta, oolong), tomaatit, kalkkuna, jalopähkinät, vesimeloni, lohi ja (kyllä!) tumma suklaa. Näiden ruoka-aineiden ravintokoostumus, antioksidantit ja etunenässä kuitu tekevät niistä erityisen sydänystävällisiä. Asiantuntijat suosittelevat nykyisin ravintoaineiden saantia ensisijaisesti luonnollisista lähteistä pillereiden sijaan. Kehomme ei hyödynnä lisäravinteiden sisältämiä ravintoaineita yhtä tehokkaasti kuin luonnollisessa muodossa nautittuina.

Elä ”meidän elämää” mieluummin kuin ”minun elämääni”

Mitä useammin ihminen käyttää itseään ilmaisevia sanoja kuten ”minä” ja ”minun”, sitä suurempi on hänen riskinsä saada sydänkohtaus, sanoo Stony Brookin yliopiston ennaltaehkäisevän lääketieteen professori Stephen Post. Saattaa kuulostaa oudolta, mutta on osoitettu, että emotionaalinen yhteys toisiin ihmisiin on hyväksi sydämelle monellakin tavalla. Tutkijat ovat todenneet, että vahva ystävien ja sukulaisten tukiverkosto yhdessä anteliaan ja optimistisen mielentilan kanssa alentaa stressiä, kohentaa vastustuskykyä ja jopa nopeuttaa toipumista sairastumisen yllättäessä.

FAKTOJA TIKITTÄJÄSTÄSI

100 000… sydämenlyöntiä vuorokaudessa
35 miljoonaa… sydämenlyöntiä vuodessa
2,5 miljardia… sydämenlyöntiä elinaikana
5 litraa… verta ihmisen elimistössä
20 sekuntia… aika, jona kaikki veri kiertää elimistön läpi
20 000 kilometria… veren kulkema matka vuorokaudessa
159 miljoonaa litraa… sydämen pumppaama verimäärä elinaikana
3… suurta rahtialusta täyttyisi tuolla verimäärällä

Lue lisää
Sydänkohtaus – tunnista oireet
Testaa sydämesi terveys
Helli sydäntäsi