Previous slide
Next slide

Nämä asiat kehollesi tapahtuvat, jos juot teetä päivittäin

tee
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Carrie Madormo
Sydänterveyden hyödyistä syöpää vastaan taistelemiseen – lue tästä, mitä tapahtuu, kun alat juoda teetä päivittäin.

Jos olet siemailemassa teekupillista tätä lukiessasi, tuet lähestulkoon jokaisen elimesi toimintaa. Makeuttamaton tee on täynnä antioksidantteja, jotka estävät kroonisia sairauksia ja auttavat korjaamaan kehon soluja. ”Tee tulee teepensaasta, joka sisältää katekiineiksi kutsuttuja antioksidantteja, erityisesti EGCG:tä (epigallokatekiinigallaatti)”, kertoo lääkäri Anthony Kouri, joka työskentelee ortopedinä Toledossa, Ohiossa. ”Ne vähentävät vapaiden radikaalien määrää kehossa ja auttavat tulehduksia vastaan.”
Siis pikkusormet ilmaan: on aika lukea teen juomisen mahtavista hyödyistä (ja vain muutamista riskeistä). 
 

Todennäköisyys sairastua joihinkin syöpiin on pienempi

Teen antioksidantit ja yhdisteet on yhdistetty pienempään riskiin sairastua joihinkin syöpiin. ”Terveyshyötyjä on huomattu iho-, eturauhas-, keuhko– ja rintasyöpien kohdalla”, kertoo lääkäri Uma Naidoo, joka on ravinto- ja elämäntapapsykiatrian johtava lääkäri Massachusettsin sairaalassa ja henkilökunnan jäsen Harvardin lääketieteellisessä yliopistossa. ”Erilaiset teet vaikuttavat eri syöpiin.” Teen juominen on vain yksi monista keinoista, joilla voi estää syöpään sairastumista.
 

Ihosi on terveempi

Säännöllinen mustan teen juominen voi huomattavasti vähentää riskiä sairastua ihosyöpään. Kiintoisaa kyllä, teen valmistusmetodilla on väliä. ”Kuuma, musta tee auttaa ihon levyepiteelisyöpään”, sanoo Naidoo. Kuuman teen on todettu olevan jääteetä hyödyllisempi vaihtoehto, ja myös teen haudutusajalla on väliä. Lue yllättävistä ihosyöpäriskeistä!
 

Diabeteksen riski pienenee

Kun juot mustaa teetä päivittäin, se voi auttaa pienentämään riskiäsi sairastua tyypin 2 diabetekseen, koska se auttaa kontrolloimaan verensokeria aterioinnin jälkeen. Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan musta tee voi auttaa madaltamaan verensokeria sakkaroosia sisältävien ruokien syömisen jälkeen. Lue lisää diabeteksestä: näin vältät sairauden! 
 

Hampaat vahvistuvat

Vaikka teen siemaileminen pitkin päivää saattaa hieman värjätä hampaita, se saattaa olla sen arvoista. Journal of Oral and Maxillofacial Pathology -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan vihreällä teellä on antibakteerimainen vaikutus, mikä saattaa vähentää reikiä aiheuttavien bakteerien määrää suussa. Vihreän teen päivittäinen juominen voi myös tehdä rei’istä vähemmän vakavia. Lue tavoista, jotka tuhoavat hampaita!
 

Sydän kiittää

Teen tulehduksia estävät ominaisuudet voivat pitää verisuonet rentoutuneina ja puhtaina, mikä aiheuttaa vähemmän stressiä sydämelle. ”Katekiinit auttavat tulehduksia vastaan ja tällä tavoin estävät plakin kerääntymisen elintärkeisiin verisuoniin”, sanoo Kouri. Naidoo suosittelee juomaan kolme kupillista mustaa teetä päivittäin, jotta sydämesi saa teen täydet terveyshyödyt. Näin voit välttää sydänkohtauksen!
 

Alzheimerin taudin riski saattaa olla pienempi

Ajatus siitä, että sinä tai joku läheisesi saisi Alzheimerin taudin diagnoosin, on pelottava. On tärkeää tuntea sairauden varhaiset varoitusmerkit ja tehdä parhaansa taudin estämiseksi. ”Vihreä tee voi auttaa kehittämään vastustuskyvyn stressiä ja mahdollisesti Alzheimerin tautia vastaan”, sanoo Naidoo. ”Polyfenolit suojelevat soluja vahingoilta.” Ero Alzheimerin taudin ja dementian välillä!
 

Unen laatu saattaa parantua

Jos vietät yösi sängyssä heittelehtien, kokeile rentoutua kupillisella teetä ennen nukkumaanmenoa. ”Itä-aasialainen lääketee voi auttaa unettomuuteen”, sanoo Naidoo. Integrative Medicine Research -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan teen juominen voi auttaa parantamaan unenlaatua ja lievästä keskivaikeaan unettomuudesta kärsivien elämänlaatua. Lue, kuinka saat paremmat yöunet!
 

Keskittymiskykysi saattaa muuttua paremmaksi

Teessä oleva kofeiini voi kohentaa keskittymistä ja havainnointikykyä. ”Teaniini on aminohappo, jota käytännössä löytyy vain teestä (jos ei lasketa ruskotattia)”, kertoo Naidoo. ”Se saattaa myös kohentaa keskittymiskykyä rentouttamalla aivot, mutta stimuloimalla niitä, kun on aika keskittyä.” Jos sinulla on joskus vaikeuksia keskittyä, kokeile juoda kupillinen lämmintä teetä ennen kuin on aika ryhtyä töihin. 7 kikkaa, joilla aivot pysyvät terveinä!
 

Ruuansulatus vilkastuu

Haluatko nopeuttaa ruuansulatusta, kun istut keittiön pöydän ääressä? ”Teessä oleva kofeiini auttaa parantamaan mielen terävyyttä sekä nopeuttamaan ruuansulatusta ja rasvan polttamista (jopa 100 kaloria päivässä)”, sanoo Kouri. Muista varmistaa, ettet kuitenkaan saa liikaa kofeiinia. Yhdessä kupillisessa vihreää teetä on noin 40 milligrammaa kofeiinia, ja Kouri suosittelee pitämään päivittäisen kofeiiniannoksen 300-400 milligrammassa.
 

Et ehkä saa tarpeeksi rautaa

Teessä olevat katekiinit vaikuttavat kehon kykyyn imeyttää rautaa. Tämä tarkoittaa, että vaikka söisit tarpeeksi ruokia, joissa on runsaasti rautaa, et saa niiden terveyshyötyjä, ja saatat kokea anemiaa. ”Vaikka useimpiin terveisiin ihmisiin tämä ei vaikutakaan, raudanpuutteesta ja anemiasta kärsivien kannattaa välttää suuria määriä vihreää teetä”, suosittelee Kouri. Tähän ryhmään kuuluvat lapset, raskaana olevat naiset ja munuaissairauksista kärsivät ihmiset. Kuinka paljon vitamiineja tarvitset?
 

Verenvuodon riski saattaa olla korkeampi

Jos juot päivittäin paljon teetä, saatat vuotaa verta pienistä haavoista ja kolhuista. ”Tee tekee alttiimmaksi mustelmille”, selittää lääkäri Michelle Lee, joka on Beverly Hillsissä, Kaliforniassa työskentelevä plastiikkakirurgi. ”Vaadin, että kaikki potilaani lakkaavat juomasta teetä kaksi tai kolme viikkoa ennen leikkausta.” Tiesitkö tämän aikuisten mustelmaherkkyydestä?
 

Lääkkeesi eivät ehkä toimi

Vaikka teen hyödyt vaikuttavat lukuisilta, kannattaa silti jutella lääkärin tai farmaseutin kanssa ennen kuin keität pannullisen päivässä. ”Katekiinit voivat estää joidenkin sydän- ja verenpainelääkkeiden toimintaa”, varoittaa Kouri. ”Tästä on tärkeää keskustella lääkärin kanssa.”
 

Kuinka paljon teetä tulisi juoda?

Tutkimukset ovat eri mieltä siitä, kuinka monta kupillista teetä päivässä kannattaa juoda. Teestä halutaan parhaat hyödyt ilman kofeiinin yliannostusta. ”Tehokkainta on juoda kolmesta viiteen kuppia vihreää teetä päivässä, jotta siitä saa maksimaaliset terveyshyödyt”, suosittelee Kouri.
 

Mikä tee on terveellisin?

Kun valitset teesi, varmista, että se on makeuttamatonta. Vaikka joissakin teemauissa ei ole kaloreita, niissä saattaa silti olla keinotekoisia makeutus- ja säilöntäaineita. Kokeile tehdä oma tee sen sijaan, että ostaisit sen valmiina. ”Mitä enemmän teenlehtiä prosessoidaan, sitä enemmän katekiinit menettävät tehoaan”, selittää Kouri. ”Vihreää teetä on prosessoitu mahdollisimman vähän, ja sillä on teelaaduista parhaat terveyshyödyt.”
 

Juo kuppi päivässä

Vaikka liikaa hyvää ei koskaan kannatakaan nauttia, tee on suurimmalle osalle terveistä aikuisista terveellinen valinta. ”Yleisesti sanottuna ne, jotka juovat vihreää teetä säännöllisesti ovat terveempiä kuin ne, jotka eivät juo sitä säännöllisesti”, sanoo Kouri. ”Teetä on turvallista juoda, ja sillä on vain hyvin vähän huonoja puolia silloinkin, jos sitä juo paljon.” Ota terveyshyödyt siis haltuun ja ala hauduttaa teetä!

 
Lue lisää: 
 
Näin syömällä saat poltettua vatsarasvaa

9 parasta ruokatottumusta aivojen suojelemiseen alzheimerin taudilta

Virtsatietulehdus – ennalta ehkäisy ja hoito kotikonstein