Previous slide
Next slide

Nämä asiat sinun tulee tietää alkoholin vaikutuksista!

alkoholi
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Samatha Rideout
Totuus juomisen riskeistä.

Oletko koskaan huomannut, että jotkut otsikot kertovat alkoholin pidentävän elämääsi ja toiset taas sen vievän sinut hautaan aiemmin? Seuraavassa kerromme, mitä sinun oikeasti tulee tietää alkoholin vaikutuksista.

Hyödyt

Alkoholin riskien ja hyötyjen suhde riippuu siitä, kuinka paljon kulutat. Useimmat julkisen terveydenhuollon asiantuntijat vetävät tällä hetkellä totta puhuen melko epäselvän rajan kohtuukäytön ja kovan juomisen välille: naisilla yhteen tai kahteen alkoholiannokseen (noin 10 grammaa puhdasta alkoholia) päivässä ja miehillä kahdesta neljään annokseen. Et ole ainoa, jos erehdyt luulemaan alkoholin kovaa kuluttamista kohtuukäytöksi: esimerkiksi tavallinen 175 millilitran viinilasillinen on lähempänä kahta kuin yhtä alkoholiannosta.

On todisteita siitä, että henkilöillä, joiden juominen on aidosti kohtuullisen rajoissa, on täysin raittiita henkilöitä hieman matalampi riski sairastua diabetekseen tai saada tiettyjä sydän- ja verisuoniongelmia, esimerkiksi aivoverenkiertohäiriö tai sydänkohtaus. Mahdollisten hyötyjen takia ei kuitenkaan kannata aloittaa juomista.

Todellisuudessa tuskin kukaan kuluttaa alkoholia siksi, että hän uskoisi sen parantavan terveyttään. Sen sijaan ihmiset juovat, koska he pitävät juomien mausta, tai se on heistä rentouttavaa, sosiaalista tai hauskaa. Kyseiset hyödyt voivat kumota kohtuukäytön riskit; kaikki riippuu siitä, kuinka paljon hyvää ne tuovat elämääsi.

Epäselvää

Ei kenties ole yllättävää, että alkoholin pitkäaikainen suurkulutus on dementian tärkein estettävissä oleva riskitekijä, sillä viina aiheuttaa humalatilan heikentämällä aivoja. Kohtuukäytön suhteen todisteet eivät tähän mennessä ole olleet niin selviä: kohtuukäyttö voi hieman jouduttaa aivojen rappeutumista, tarjota sitä vastaan vähäistä suojaa tai ei tehdä kumpaakaan.

Myös alkoholin suhde kliiniseen masennukseen on monimutkainen. ”Syy-seuraussuhdetta on hankala määritellä”, sanoo saksalaisen Dresdenin teknillisen yliopiston epidemiologisen tutkimusyksikön päällikkö, tohtori Jürgen Rehm. ”Esimerkiksi masennus voi johtaa juomiseen, juominen voi aiheuttaa masennusta, ja perinnöllinen alttius voi lisätä molempia.”

Haitat

Alkoholi liitetään kymmeniin terveys-ongelmiin aina riippuvuudesta maksasairauksiin ja tapaturmista haimatulehdukseen. Useiden näiden sairauksien kohdalla riski kasvaa sitä isommaksi mitä enemmän alkoholia nauttii.

Sama koskee myös alkoholiin liitettyjä syöpiä. Tohtori Marilys Corbex Maailman terveysjärjestön Euroopan toimistosta kertoo, että vähäinenkin alkoholinkulutus nostaa huomattavasti suu- ja nielusyövän, ruokatorven ja kurkunpään syövän sekä rintasyövän riskiä.

Riskit lisääntyvät entisestään kulutuksen kasvaessa. On erityisen vaarallista yhdistää juominen tupakointiin: alkoholi liuottaa tupakan sisältämiä karsinogeenejä, jolloin riski kasvaa isommaksi kuin sen osien summa.

Mitä tulee sydän- ja verisuonisairauksiin, jotkut niistä ovat harvinaisempia kohtuukäyttäjillä kuin täysin raittiilla, kun taas toiset – muun muassa eteisvärinä ja aivoverenvuodon aiheuttama aivohalvaus – noudattavat päinvastaista kaavaa. Suoraviivaisemmin sanottuna kova juominen on siis haitallista koko sydän- ja verisuoniverkostolle.

Kaikkien näiden haittojen yhteisvaikutus vähentää alkoholin suurkuluttajien elinvuosia – ei aina, mutta keskimäärin kyllä. Lähes 600 000 ihmisen terveystietojen meta-analyysi vuodelta 2018 osoitti, että kun henkilön alkoholinkäyttö ylittää kymmenen annosta viikossa, hänen eliniänodotuksensa alenee puolesta viiteen vuotta riippuen siitä, kuinka paljon enemmän hän juo.

Ruma totuus

Alkoholin tuomat riskit eivät rajoitu vain itse juojiin. Onnettomuudet, alentunut ajokyky, pahoinpitelyt ja väkivalta selittävät, miksi vähintään kymmenessä prosentissa kaikista kuolemista, joiden syynä olivat alkoholin aiheuttamat vammat, uhrina oli joku muu kuin juoja itse.

Lue lisää: 

Alkoholi  – Paljonko on liikaa?

12 ruoka-ainetta, jotka pahentavat tulehdusta

Terveempi elämä näiden kahdeksan ruoka-aineen avulla