Previous slide
Next slide

Nestemäisen kolesterolin vaarat

kolesteroli
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Elisa Roland
Tutkimus paljastaa, että nestemäinen kolesteroli voi olla vaarallista, kun se kovettuu.

Lumeksi tai rakeiksi jäätyvän vesisateen lailla myös kolesteroli voi jähmettyä kiinteäksi. Tämä voi tapahtua verisuonissasi 37 asteen lämpötilassa. The American Journal of Cardiology -lehdessä viime marraskuussa julkaistun tutkimuksen mukaan ongelmana kolesterolikiteissä on se, että ne voivat laajentua ja tunkeutua kovettumien ja valtimoiden seinämien läpi aiheuttaen sydänkohtauksen.

Aiempien tutkimuksien ansiosta lääkärit tiesivät jo, että kolesteroli voi kovettua ja aiheuttaa tulehdusta. Molemmat aiheuttavat ongelmia valtimoille ja sydämelle. Uudessa tutkimuksessa tutkijat analysoivat 240 sydänkohtauspotilaan sepelvaltimoihin kovettuneen aineksen ja huomasivat, että lähes koko aines sisälsi kiteitä. Joillakin potilailla kiteiden määrä oli suuri.

”Keräsimme suonet tukkineen aineksen ja löysimme isot määrät kiteitä 89 prosentissa tapauksista”, sanoo tutkimuksen pääkirjoittaja, tohtori George Abela. Kiteitä ei havaittu aiemmin, koska tutkijat valmistelivat valtimoita analyysia varten alkoholilla, ja se sai kiteet liukenemaan.

Abelan mukaan tämä selittää myös, miksi alkoholin kohtuullinen nauttiminen voi suojata sydäntä. Joidenkin tutkimusten valossa alkoholin kohtuukäyttö voi vähentää sydänkohtauksen riskiä 30–50 prosenttia. Siitä voi olla muutakin hyötyä sairauksia vastaan. 

”Huomasimme, että statiineja ja aspiriinia käyttävät henkilöt pystyivät liuottamaan kiteitä, ja siitä voi olla iso hyöty. Tulevaisuuden hoidot voisivat keskittyä muihin tapoihin, joilla kiteytymistä ja sydän- ja verisuonisairauksia voidaan estää”, Abela sanoi. 

Siihen asti paras tapa estää kolesterolikiteiden muodostumista on alentaa veren kolesterolipitoisuutta terveellisellä ruokavaliolla sekä säännöllisellä liikunnalla. 

Lue lisää: 

Sydänkohtaus – tunnista oireet

13 herkullista tapaa hoikistua

12 ruoka-ainetta, jotka auttavat alentamaan kolesterolia