Previous slide
Next slide

Riisi ja arseeni

183621391
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: E.R.King
Vaarallisten aineiden määrä paljon käytetyissä elintarvikkeissa puhuttaa.

Riisi on yksi eniten käytetyistä ruoka-aineista maailmassa. Monet ovat huolestuneet kuullessaan, että siitä on löydetty arseenia. Ainakin toistaiseksi asiantuntijat kehottavat kuitenkin suhtautumaan tilanteeseen maltillisesti, vaikka arseeni yhdistetään usein syöpäsairauksiin.

Arseeni ei aiheuta välitöntä vaaraa, sillä se vaatii elimistöön kertyäkseen vuosia. Sitä on maaperässä luonnostaan, minkä vuoksi sitä löytyy usein mullassa kasvaneista ruoka-aineista aivan samalla tavalla kuin terveellisiäkin alkuaineita, kuten kaliumia ja magnesiumia. Arseenin lähteitä ovat kuitenkin myös saasteet ja teollisesti valmistetut yhdisteet, kuten eläinten rehu ja torjunta-aineet. Esimerkiksi torjunta-aineiden jäämiä voi olla elintarvikkeissa vielä vuosia sen jälkeen, kun niiden käyttö on jo kielletty.

Yksi tutkimustuloksista on kuitenkin saanut erityisen paljon huomiota. Yhdysvaltalainen kulutushyödykkeiden tutkimuslaitos Consumer Products analysoi yli 200 riisilaatua ja riisiä sisältävää tuotetta ja julkisti tulokset viime vuoden lopulla. Lähes kaikista tuotteista löytyi merkittävä määrä arseenia. Sen jälkeen tutkijat laskivat, kuinka suureksi syöpään sairastumisen riski kasvaa, jos kuluttaja altistuu koko ikänsä yhtä suurille arseenimäärille. Tulokset saivat heidät ehdottamaan, että ruoka-aineiden arseenipitoisuudelle määriteltäisiin yläraja syöpäriskin pienentämiseksi. Muualla oli huolestuttu samasta aiheesta jo aikaisemmin: Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA oli varoittanut jo vuonna 2010, että riisissä ja riisipitoisissa elintarvikkeissa oli arseenia enemmän kuin muissa ruoka-aineissa.

Riskin pienentäminen on kuitenkin mahdollista. Esimerkiksi lapsille pitäisi antaa riisiä ja riisituotteita vain kohtuullisesti. EFSA:n mukaan lapset altistuvat kaksi tai kolme kertaa niin suurille arseeniannoksille kuin aikuiset. Esimerkiksi Britanniassa suositellaan, että alle viisivuotiaiden lasten ei pitäisi käyttää lainkaan riisijuomia.

Paniikkiin ei kuitenkaan ole syytä, Consumer Reportsin johtaja Michael Crupain toteaa. ”Jos lapsi syö riisimuroja tai -puuroa kausittain, ei ole syytä huoleen.” Asiaa pitää lähestyä eri tavalla – yksi vaihtoehto voisi olla riisin korvaaminen osittain joillakin muilla jyvillä, kuten kvinoalla tai spelttivehnällä.