Previous slide
Next slide

Saatko ruokailutottumuksistasi päänsärkyä?

päänsärky
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Adrienne Farr ja Perri O. Blumberg
Kipua voi vähentää pienilläkin ruokavalion muutoksilla.

Älä rajoita liikaa aterioitasi 

ja niiden antamaa energiaa. Jos syöt liian harvoin tai epätasaisin väliajoin, veren glukoosipitoisuus laskee, mikä saa kehosi luulemaan, että se näkee nälkää. Silloin elimistössä vapautuu joukko hormoneja ja aivojen kemikaaleja – samoja aineita vapautuu silloin, kun elimistö reagoi rasitukseen – mikä voi aiheuttaa päänsärkyä. Kun täytät energiavarastosi, päänsäryn pitäisi loppua.

Vinkki. Aterioiden välisen ajan ei tulisi olla neljää tuntia pidempi. Nauti aterioiden välillä pieniä välipaloja, esimerkiksi kourallinen manteleita.

Huolehdi nesteytyksestä

Nestehukka on yleinen päänsäryn aiheuttaja. Asiantuntijoiden mukaan se voi johtua aivojen verisuonten supistumisesta, mikä rajoittaa veren virtausta ja hapen kulkua aivoihin. Päänsäryn syynä voi olla myös vähäinen elektrolyyttien saanti.

Vinkki. Kun tunnet itsesi janoiseksi, elimistösi kärsii jo hieman nestehukasta, joten nauti nesteitä usein. Juo lasi vettä jokaisella aterialla sekä aterioiden välillä.

Lue, kuinka saat riittävästi nestettä

Vältä makeutusaineita

Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan jotkut ihmiset voivat olla erityisen herkkiä aspartaamille, mikä voi johtaa päänsärkyyn. Aspartaamia löytyy sekä sokerittomista juomista että ruoista.

Vinkki. Jos epäilet päänsärkysi syyn löytyvän makeutusaineista, pidä ruokapäiväkirjaa löytääksesi yhteyden.

Vähennä kofeiininsaantia hitaasti

Jos olet lopettanut virvoitusjuomien tai kahvin juonnin, saatat kärsiä vieroitusoireista. Asiantuntijat arvioivat, että noin puolet kofeiininsaantia rajoittaneista ihmisistä kärsii päänsäryistä.

Vinkki. Vähennä kofeiininsaantia asteittain.

Lue lisää:

8 merkkiä, jotka voivat kertoa aivokasvaimesta

Näin hoidat päänsäryn kotikonstein

12 ruokaa, jotka voivat aiheuttaa tulehdusta