Previous slide
Next slide

Seitsemän hiljaista merkkiä sydänkohtauksesta

sydänkohtaus
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Alyssa Jung
Tunnet varmasti yleiset varoitusmerkit lähestyvästä sydänkohtauksesta, kuten kivun tunne rinnassa, kylmä hiki ja kova heikotus. Mutta on myös vaikeammin tunnistettavia oireita, joita et ehkä ole tullut ajatelleeksi.

Sydänkohtas ja yllättävät merkit 

Joka vuosi arviolta 805 000 ihmistä saa sydänkohtauksen Yhdysvalloissa. Sydänkohtaukseen voi johtaa sydänsairauksiin liittyvä valtioiden tukkeutuminen, joka tunnetaan ateroskleroosina. Sydämen valtimoihin muodostuu tällöin rasvaisia plakkeja, jotka joskus repeytyvät ja aiheuttavat verihyytymiä, jotka estävät verta virtaamasta sydämeen.

Sydänkohtaus ei ole sama asia kuin sydämen pysähtyminen. Sydänkohtauksen aikana sydän sykkii edelleen, mutta sydänlihaksen verenkierron väheneminen voi laukaista kipua tai muita oireita – jotkut ilmeisiä ja toiset hienovaraisempia. 

On tärkeää tunnistaa sydänkohtauksen varoitusmerkit mahdollisimman pian. Mitä nopeammin saat hoitoa, sitä todennäköisemmin selviydyt ilman pysyviä vaurioita sydänlihaksessa. Tiedät ehkä, että rintakipu on yksi sydänkohtauksen oireista. Elokuvissa ja televisiosarjoissa sydänkohtauksen saavat ihmiset tarttuvat usein rintaansa tuskissaan. 

Tosielämässä merkit ovat kuitenkin usein vähemmän ilmeisiä. Erityisesti naisten sydänkohtauksen oireet voivat olla erilaisia ​​kuin miesten. Jotta voisit paremmin tunnistaa hiljaiset sydänkohtauksen merkit, keskustelimme kardiologien ja muiden asiantuntijoiden kanssa, jotka kertovat salakavalista oireista, joita sinun ei pidä jättää huomioimatta. Lue lisää sydänkohtauksen oireista!

 Sydänkohtaus ja väsymys 

Kardiologi Stacey E.Rosen sanoo, että tämä on yksi yleisimmistä sydänkohtauksen oireista, joita hän näkee, erityisesti naispuolisilla sydänkohtauspotilailla. ”25 vuoden harjoittelujaksoni aikana sydänkohtauksen partaalla olevat ihmiset ovat ilmoittaneet olevansa väsyneitä eivätkä kykeneviä harjoittamaan tavanomaista toimintaansa”, sanoo tohtori Rosen, joka toimii johtavassa asemassa Katz Institute for Women’s Health -laitoksessa New Yorkissa.

Sydänkohtauksen aikana veren virtaus sydämeen vähenee. Tämä aiheuttaa ylimääräistä stressiä lihakselle, mikä puolestaan voi saada sinut tuntemaan itsesi uupuneeksi. Jos tunnet itsesi väsyneeksi, kannattaa keskustella lääkärisi kanssa mahdollisista syistä. Hän päättää, onko sydämen toimintaa tarkistava elektrokardiogrammi (EKG) tai muu sydäntesti tarpeen.

Kipua selässä, käsivarsissa tai rinnassa

Huomattava kipu tai arkuus selässä, rinnassa tai kummassakin käsivarressa on usein merkki hiljaisesta sydänkohtauksesta. Koska tämän kivun kanssa ei usein esiinny tyypillistä sydänkohtaukseen liittyvää rintakehän raskautta, ihmiset yleensä jättävät sen huomiotta, sanoo tohtori Rosen.

”Potilaat ovat sanoneet minulle, että he tunsivat tuskan vain treenatessaan, joten he olettivat, että kipu johtui vain liikunnasta, mutta tämä ei pidä paikkaansa”, hän toteaa. ”Jos oire on uusi, sen tulisi huolestuttaa ja sinun pitäisi mennä lääkäriin.” 10 kipua, joita sinun kannattaa aina kuunnella 

Hengenahdistus

Jos portaiden kävely ei yleensä tuota sinulle ongelmia, mutta yhtäkkiä huomaat, että haukot henkeäsi portaiden yläpäässä, voi se olla merkki sydänkohtauksesta. ”Erityisesti naispotilaat kertovat minulle, että he huomasivat olevansa väsyneitä tai hengästyneitä käveltyään ylös portaita tai kantaessaan ostoksiaan, vaikka tavallisesti näin ei ole ollut”, sanoo tohtori Rosen.

Jos tunnet hengenahdistusta heti heräämisen jälkeen, se on myös merkki siitä, että jokin voi olla vialla, sanoo kardiologi Annapoorna Kini, joka toimii kardiologina ja lääketieteen professorina New Yorkissa. Sydämellä on keskeinen rooli hapen siirtämisessä muuhun kehoon ja hiilidioksidin poistamisessa kudoksista, joten estynyt verenkierto sydämeen voi vaikuttaa hengitykseesi.

Närästys tai röyhtäily

Jos sinulla on satunnaista närästystä pizzalounaan jälkeen, ei todennäköisesti ole mitään syytä huoleen. Mutta jos se on epätavallista tai närästys ei ole koskaan häirinnyt sinua aiemmin, soita lääkärillesi, koska se voi merkitä sydänkohtausta. Angina, närästyksen kaltainen rintakipu, johtuu verenkierron puutteesta sydämeen, mikä tapahtuu sydänkohtauksen aikana, kertoo lääketieteen apulaisprofessori Ryan Madanick Pohjois-Carolinasta.

Sydänkohtaus ja vatsavaivat

Sydänkohtausoireet voivat joskus jäljitellä vatsaongelmia, kuten pahoinvointia, oksentelua tai yleisiä ruoansulatuskanavan häiriöitä – varsinkin naisilla, kertoo tohtori Rosen. ”Jos tunnet voivasi huonosti, soita aina lääkärillesi. Syy voi olla edellisiltainen tacoateria, mutta se voi olla myös sydänkohtaus ”, hän jatkaa.

Kurkun, kaulan tai leuan epämukavuus

Selittämätön epämukavuus kaulassa tai leuassa tai kurkun kireys, jota et ole koskaan ennen tuntenut, voivat viitata sydänkohtaukseen, sanoo tohtori Kini – nämä ovat merkkejä, joiden vuoksi sinun tulisi heti ottaa yhteyttä lääkäriin. Diabetespotilaiden on erityisen tärkeää kiinnittää huomiota tällaisiin pieniin muutoksiin, koska heillä on vaikeuksia tuntea aistimuksia, eivätkä he todennäköisesti tunne tyypillisempiä oireita, kuten rintakipua, sanoo tohtori Rosen.

Hiipivä tunne, että jotain olisi vialla

”Sydänkohtauspotilaat ovat kertoneet minulle, että he saavat pahoja aavistuksia – kuin kaikki ei vain olisi niin kuin pitäisi”, sanoo tohtori Rosen. ”Kuuntele tuota pientä ääntä päässäsi. Jos jokin tuntuu olevan pielessä, on aina parempi olla liian varovainen ja kutsua lääkäri. ” Lisäksi tohtori Rosen sanoo, että jotkut hänen potilaisistaan kertoivat olleensa ”vähemmän teräviä” juuri ennen sydänkohtausta.

Lääketieteellisesti arvioinut Oscar H. Cingolani

Lue lisää: 

10 faktaa eteisvärinästä

Parasta treeniä sydämellesi

15 tapaa pienentää sydänsairauksien riskiä