Previous slide
Next slide

Suomalaiset ovat maailman ahkerimpia laihduttajia

76764023
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Ilkka Virtanen
Ylipaino on kasvava ongelma maailmassa, ja erityisen selvästi liikakilojen vaarat on tiedostettu Suomessa. Suomalaiset ovat nimittäin maailman innokkaimpia laihduttajia. Asia käy ilmi Valittujen Palojen (Reader’s Digestin) Synovate-tutkimuslaitoksella teettämästä kansainvälisestä painonhallintaa käsittelevästä tutkimuksesta.

TIEDOTE 11.1.2010

Julkaisuvapaa 11.1.2010 klo 10

Kansainvälinen tutkimus painonhallinnasta: Suomalaiset ovat maailman ahkerimpia laihduttajia

Ylipaino on kasvava ongelma maailmassa, ja erityisen selvästi liikakilojen vaarat on tiedostettu Suomessa. Suomalaiset ovat nimittäin maailman innokkaimpia laihduttajia. Asia käy ilmi Valittujen Palojen (Reader’s Digestin) Synovate-tutkimuslaitoksella teettämästä kansainvälisestä painonhallintaa käsittelevästä tutkimuksesta.

Laiskimmat pudottajat Intiassa, Unkarissa ja Venäjällä

Tutkimuksen mukaan Suomessa on maan väkilukuun suhteutettuna enemmän laihduttajia kuin missään muussa tutkimuksen maassa. Suomessa 83 prosenttia vastaajista, 89 prosenttia naisista ja 77 prosenttia miehistä, kertoo yrittäneensä pudottaa painoa ainakin kerran. Suomalaisten jälkeen innokkaimpia laihduttajia ovat hollantilaiset, joista laihduttamista on yrittänyt 73 prosenttia. Australiassa ja Yhdysvalloissa kummassakin 72 prosenttia kertoo yrittäneensä pudottaa painoa. Kaikkialla maailmassa naiset olivat yrittäneet laihtua huomattavasti todennäköisemmin kuin miehet. Suomessa ero miesten ja naisten laihdutusinnossa on poikkeuksellisen pieni.

Laiskimmat laihduttajat löytyivät Intiasta, jossa 21 prosenttia on yrittänyt pudottaa painoa. Unkarilaisista laihduttajista on yrittänyt 24 prosenttia ja venäläisistä 33 prosenttia.

Naiset haluavat parantaa ulkonäköään ja itsetuntoaan

Terveys, hyvä olo ja ulkonäkö ovat kaikkialla maailmassa yleisimmät syyt laihdutusyrityksiin. Naisille ulkonäkö ja itsetunnon parantuminen ovat kuitenkin yleisemmin syy laihduttamiseen kuin miehille, joita painonhallintaan houkuttelevat lähinnä terveyssyyt.

Tutkituista maista kymmenessä vähintään puolet vastaajista oli sitä mieltä, että painoon ja painonhallintaan kiinnitetään liian paljon huomiota. Naisista suurempi osa kuin miehistä oli tätä mieltä. Eniten stressiä painosta puhuminen aiheuttaa ulkonäkökeskeisessä Brasiliassa. Tutkimuksen mukaan 83 prosenttia brasilialaisista on sitä mieltä, että painoon kiinnitetään aivan liikaa huomiota, ja painostusta kokevat sekä miehet (77 prosenttia) että naiset (89 prosenttia). Intiassa 68 prosenttia vastaajista ja Yhdysvalloissa 62 prosenttia vastaajista on niin ikään sitä mieltä, että painoon kiinnitetään liikaa huomiota.

Puolison kilot yleinen huolenaihe

Suomessa puolestaan 48 prosenttia ihmisistä kokee, että painoa pidetään liian tärkeänä. Unkarissa tätä mieltä oli 28 prosenttia ja Venäjällä 36 prosenttia vastaajista.

Puolison paino näyttää tutkimuksen mukaan olevan suuri huolenaihe monelle vastaajalle, vaikka näistä moni oli samanaikaisesti sitä mieltä, että painoon yleensä kiinnitetään liikaa huomiota. Eniten huolta puolison painosta kantavat yhdysvaltalaiset vastaajat (49 prosenttia) ja intialaiset vastaajat (47 prosenttia). Vähiten puolison paino aiheutti huolta unkarilaisille (13 prosenttia), saksalaisille (16 prosenttia), venäläisille (19 prosenttia) ja ranskalaisille (19 prosenttia) vastaajille. Tässä asiassa ei ollut suurta eroa miesten ja naisten välillä, vaan maailmanlaajuisesti yhtä moni mies kuin nainen suhtautui kriittisesti kumppaninsa vyötärönseutuun.

Kiinalaiset ja brasilialaiset uskovat laihdutuslääkkeisiin

Kiinalaisista laihduttajista 37 prosenttia myöntää käyttäneensä laihdutuslääkkeitä. Kiinassa käyttäjiä oli naisista 48 prosenttia ja miehistä 18 prosenttia. Laihdutuspillereihin turvautuvat innokkaasti myös brasilialaiset (30 prosenttia vastaajista), venäläiset (24 prosenttia) ja meksikolaiset (23 prosenttia). Suomalaista laihduttajista vain 9 prosenttia oli syönyt painonpudotukseen pillereitä.

Ruokahalun hillitsemistä tupakoinnin avulla pidetään yleisesti hölmöläisten touhuna, mutta joissakin maissa sitä harrastetaan: Meksikossa, Kiinassa, Filippiineillä ja Venäjällä. Jopa 23 prosenttia laihduttaneista venäläismiehistä ja 18 prosenttia naisista myönsi tupakoineensa pudottaakseen painoaan. Suomessa vain kolme prosenttia yrittää edistää laihtumistaan tupakalla.

Intiassa ylipaino haittaa uraa, Australiassa seksiä

Intialaisista jopa 67 prosenttia on sitä mieltä, että ylipaino voi vakavasti haitata urakehitystä. Luku on ainakin kymmenen prosenttiyksikköä korkeampi kuin muissa tutkimukseen kuuluvissa maissa. 41 prosenttia intialaisista laihduttajista mainitsee uran edistämisen peräti laihduttamisen syyksi. Suomessa vain prosentti laihduttaneista miehistä ja kaksi prosenttia naisista pudotti painoaan tehdäkseen vaikutuksen pomoonsa.

Australiassa ja Meksikossa enemmistö (52 prosenttia) ihmisistä pitää lihavuutta vakavana haittana petipuuhille. Unkarilaiset (15 prosenttia) ja hollantilaiset (18 prosenttia) olivat vähiten sillä kannalla, että kiloilla olisi sängyssä merkitystä. Miehet ovat kuitenkin kaikissa tutkituissa maissa naisia taipuvaisempia pitämään ylipainoa seksin kannalta ongelmallisena. Suomessa vain 22 prosenttia vastaajista kokee, että ylipainosta on haittaa makuuhuoneessa.

Näin tutkimus tehtiin

Omnibus-tutkimuksessa haastateltiin yhteensä 16000 ihmistä 16 eri maassa ja selvitettiin heidän painoon ja painonhallintaan liittyviä asenteitaan ja toimintatapojaan. Suomessa tutkimusta varten haastateltiin 1000 ihmistä siten, että otos vastaa aikuisväestöä.

Tutkimusta esittelevä artikkeli julkaistaan Valittujen Palojen helmikuun numerossa.

Lisätietoja asiasta antaa päätoimittaja Ilkka Virtanen (09) 503 4657 tai 040 7355953.


Valitut Palat on osa Reader’s Digestin kansainvälistä lehtiperhettä. Reader’s Digest on maailman luetuin aikakauslehti. Se ilmestyy 21 eri kielellä ja 50 eri painoksena. Reader’s Digest –lehtien maailmanlaajuinen levikki on noin 23 miljoonaa kappaletta ja niillä on 95 miljoonaa lukijaa.