Previous slide
Next slide

Sydän – Näin hellit sydäntäsi

Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Joel K. Kahn
Seison valtavassa luentosalissa edessäni 250 toisen vuoden lääketieteen opiskelijaa. Olin aloittamassa luentoa Wayne State Universityn opiskelijoille sydänsairauksien ennaltaehkäisystä. Heidät oli koulutettu määräämään potilaille kolesterolilääkkeitä ja jopa suorittamaan vatsalaukun ohitusleikkaus. Mutta miten varmistaa se, ettei potilaalle ylipäätään tulisi tarvetta kääntyä sydänlääkärin puoleen? Sitä heille ei ollut koskaan opetettu.

Olin innoissani historiallisesta käänteestä: lääketieteellinen tiedekunta oli muuttanut opinto-ohjelmaansa – ja minut oli kutsuttu luennoitsijaksi. Kunpa olisikin mahdollista opettaa kaikille uusille kardiologeille, miten tärkeää potilaiden kanssa on keskustella sydänsairauksien ehkäisystä. Ilokseni pääsen nyt jakamaan tärkeimmät vinkkini.

Paras lääke: ruoka

Olen vuosikymmenten ajan noudattanut kasvispainotteista ruokavaliota. Kun lääketieteellisissä julkaisuissa alettiin kirjoittaa, miten kasvisruokavalio auttaa ehkäisemään sydänkohtauksia, ryhdyin suosittelemaan ruokavaliota potilailleni. Vinkit sopivat myös sekasyöjälle.

Syö riittävästi kasviksia

Kahdessa merkittävässä tutkimuksessa, joissa on tutkittu syömistapojen vaikutusta kroonisiin sairauksiin, on käynyt ilmi, että ihmisten, jotka syövät päivässä vähintään kahdeksan 2,5 desilitran annosta kasviksia, sydänkohtaus- ja halvausriski on 30 prosenttia pienempi kuin ihmisillä, jotka syövät päivässä korkeintaan puolitoista annosta kasviksia. Nyrkkisääntö onkin, että hedelmiä ja kasviksia tulisi syödä vähintään viisi annosta päivässä. Tavoitteeseen pääsee helposti soseuttamalla kasvikset ja hedelmät maukkaiksi juomiksi.

Juo päivittäin 3 kupillista teetä

Vihreä tee, musta tee ja oolong-tee laskevat kokonaiskolesteroli- ja triglyseridiarvoja, tasoittavat verensokeria ja lievittävät tulehdusta. Nämä asiat kehollesi tapahtuvat, jos juot teetä päivittäin

Lihansyöjä, suosi puhdasta lihaa

Jos luopuminen eläinkunnan tuotteista tuntuu liian vaikealta, vältä ainakin prosessoitua lihaa kuten nakkeja, makkaroita ja pekonia. Harvardin yliopiston tutkijat ovat saaneet selville, että jos ihminen syö 50 grammaa prosessoitua lihaa useammin kuin kerran viikossa, jokainen annos lisää sydänriskiä 42 prosenttia. Liha kannattaa myös syödä niin puhtaana kuin mahdollista, jotta se ei sisältäisi antibiootteja, hormoneja eikä lisäaineita. Suosi myös laiduntaneiden eläinten lihaa, sillä siinä on enemmän sydämelle terveellisiä omega-3-rasvahappoja kuin rehulla ruokittujen eläinten lihassa.

Syö kalaa

Omega-3-rasvahapot ovat hyväksi sydämelle. Ne lievittävät tulehdusta, vähentävät rytmihäiriöitä ja alentavat verenpainetta ja veren triglyseridiarvoja. Parhaita kalamaailman omega-3-rasvahappojen lähteitä ovat sardiini, makrilli, anjovis, lohi ja silli. Niissä on todennäköisemmin myös vähemmän myrkkyjä kuin muissa kaloissa. Kala voi olla pitkän iän salaisuus

Paastoa joka yö 11 tuntia

Elimistö tarvitsee huilitauon palauttaakseen aineenvaihdunnan normaalille tasolle. Yöpaaston katkaiseminen vaikkapa yöpalalla voi lisätä kehon tulehdusta, nostaa verensokeria ja kolesterolia ja nopeuttaa solujen ikääntymistä. Syö iltapala ajoissa, minkä jälkeen palaa jääkaapille vasta aamulla.

Huomioi muut, aktivoi itsesi

Paljon istuvilla ihmisillä on 73 prosenttia suurempi riski sairastua metaboliseen oireyhtymään kuin aktiivisilla ihmisillä. Yksi hyvä keino motivoida itsensä liikkeelle on tehdä muille ihmisille palveluksia. Lapioidessasi pihatietä puhtaaksi lumesta puhdista saman tien naapurinkin kulkuväylä. Bussissa voit puolestasi tarjota istumapaikkasi kanssamatkustajalle ja seistä itse loppumatkan.

Nauti viikoittain J-vitamiinia

Joogalla on sydämeen suora ja tehokas vaikutus. Joukko eteisvärinästä – eli kaikkein yleisimmästä sydämen rytmihäiriöstä – kärsiviä potilaita joogasi kolmen kuukauden ajan. Tuona aikana heidän rytmihäiriönsä vähenivät. Eräässä toisessa tutkimuksessa tutkittiin joogan vaikutuksia potilaisiin, joilla oli korkea verenpaine. Tutkimuksessa 30 ihmistä joogasi 5–7 minuuttia kahdesti päivässä kahden kuukauden ajan. Heidän lepo-sykkeensä ja verenpaineensa olivat matalammat kuin kontrolliryhmässä.

Rakasta lemmikkiäsi

Eläimillä on hämmästyttävän positiivinen vaikutus ihmisen verenpaineeseen sekä stressi- ja kolesterolitasoihin. Yhtenä selityksenä on pidetty lemmikin rauhoittavaa energiakenttää. Tutkimuksissa on seurattu lemmikinomistajia lemmikkinsä kanssa: kun omistaja ja lemmikki ovat lähekkäin, energiakentät vaikuttavat toisiinsa ja esimerkiksi sydämet alkavat lyödä samaa tahtia. Kenttien yhtenevällä värähtelyllä voi olla hyvinkin voimakas vaikutus sydänterveyteen. Mikäli sinulla ei ole lemmikkiä, auta sydäntäsi ja hylättyjä eläimiä ja ilmoittaudu vapaaehtoistyöhön löytöeläinkotiin. 8 varmaa merkkiä, joista tiedät, että kissasi luottaa sinuun. 

Sauno

Sydänpotilaita kehotetaan usein löylyttelemään varoen. Japanilaiset tutkijat ovat kuitenkin saaneet selville, että infrapunasaunalla voi olla sydänterveydelle myönteisiä vaikutuksia. Viisi vuotta kestäneen tutkimusjakson aikana sydänpotilaat saunoivat vähintään kaksi kertaa viikossa. Kontrolliryhmään verrattuna heidän sairaalakäyntinsä ja kuolemantapauksensa puolittuivat. Infrapunasaunassa lämpösäteily pääsee syvälle elimistöön, mikä voi parantaa kudosten toimintaa ja tehostaa verenkiertoa. Jos sinulla ei ole mahdollisuutta päästä infrapunasaunaan, kokeile saunomista tavallisessa saunassa, mutta miedossa lämpötilassa ja ilman ylenpalttista löylyn heittoa. 7 terveyttä edistävää syytä käydä saunassa 

Pidä kiitollisuuspäiväkirjaa

Psykologi Glenn Affleck Connecticutin yliopistosta haastatteli kaikkiaan 287:ää sydänkohtauksesta toipuvaa potilasta. Hän havaitsi, että sairauteensa positiivisesti suhtautuvien potilaiden todennäköisyys saada uusi sydänkohtaus seuraavien kahdeksan vuoden aikana oli verrattain pienempi. Kirjoita päivittäin muistiin vähintään yksi asia, josta olet kiitollinen, ja lue kirjoituksesi viikon päätteeksi.

Heiluttele peittoa

Vähintään kahdesti viikossa seksiä harrastavien miesten riski saada sydänkohtaus on puolet pienempi kuin miehillä, jotka harrastavat seksiä vain noin kerran kuukaudessa. Edes aspiriini ei yllä vastaavaan tulokseen. Sydänvaivoista kärsivien miesten ei kannata olla huolissaan siitä, että seksi aiheuttaisi sydänkohtauksen. Jos kahden kerroksen portaiden nousu luonnistuu ilman sydämentykytyksiä, toiminta makuuhuoneessa on aivan yhtä turvallista.

Avaa ikkunat

Kodin sisäilma voi olla saastuneempaa kuin ilma likaisimmissa kaupungeissa. Esimerkiksi hiuslakoista, kynttilöistä ja teflonpannujen pinnoista erittyy ilmaan epäpuhtauksia. Pieninä annoksina ne eivät välttämättä ole terveydelle haitallisia, mutta yhdessä ne muodostavat melkoisen myrkkykeitoksen, joka voi aiheuttaa elimistön tulehdusta, kohottaa verenpainetta ja kovettaa valtimoita. Avaa siis ikkunat ja tuuleta.

Siivoa peruselintarvikkeilla

Jopa osa ympäristöystävällisiksi luokitelluista puhdistusaineista sisältää kemikaaleja, joilla on yhteys halvauskohtauksiin ja korkeaan verenpaineeseen. Jos suinkin mahdollista, puunaa keittiösi samoilla aineilla, joista laitat ruokaa – esimerkiksi valkoviinietikalla, sitruunalla, ruokasoodalla ja maissijauhoilla.

Unohda muovirasiat

Muovin sisältämät kemikaalit kuten bisfenoli-A (BPA) ja ftalaatit imeytyvät rasiasta ruokaan. Mikäli ainejäämiä kertyy elimistöön liikaa, kehon hormonitoiminta voi häiriintyä. Tutkimuksissa virtsan korkeat BPA-pitoisuudet on yhdistetty sydänriskiin. Yli 15 lääketieteellistä tutkimusta on löytänyt yhteyden ftalaattien ja sydän- ja verisuonitautien välillä. Suosi siis lasisia, keraamisia ja ruostumattomasta teräksestä valmistettuja säilytysastioita.

Joel K. Kahn toimii lääketieteen kliinisenä professorina Wayne State University -yliopistossa Detroitissa. Hän on myös Michigan Healthcare Professionals PC -ryhmän sydänterveysryhmän johtava lääkäri.

Lue lisää 

Vältä sydänkohtaus 

Testaa sydämesi terveys

10 faktaa eteisvärinästä