Previous slide
Next slide

Syleilyn merkitys – 10 terveysvaikutusta ja vinkkejä

syleily
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Charlotte Hilton Andersen
Syleily, joka voi olla halailua, kainaloon käpertymistä ja joskus myös suutelemista, voi lohduttaa ja tukea stressaavana aikana. Kerromme syleilyn hyvistä vaikutuksista ja saat vinkkejä halailuun ja koskettamiseen.

Miksi ihmiset syleilevät?

Yksi Covid-9:n uhreista on jäänyt huomaamatta: koskettelu ja erityisesti kosketetuksi tuleminen.

Tammikuussa 2020 tehdyn BBC:n Touch Test -tutkimuksen mukaan lähes 90 prosenttia ihmisistä kertoi pitävänsä puolisonsa fyysisestä läheisyydestä. Lisäksi 80 prosenttia osallistuneista sanoi pitävänsä ystävänsä kosketuksesta.

Kuitenkin lähes puolet tutkimukseen osallistuneista kertoi saavansa liian vähän fyysistä kosketusta. Kyselyyn vastasi 40 000 ihmistä 112 eri maasta, ja se tehtiin yhteistyössä Wellcome Collectionin kanssa. Tämä tapahtui ennen pandemiaa.

Meillä on käsissämme todellinen ongelma. Elämä ei ole koskaan ollut stressaavampaa, ja silti koskettaminen ja halailu on vaikeampaa kuin koskaan aikaisemmin. Syleilyllä olisi kuitenkin valtavasti terveysvaikutuksia, jotka auttaisivat pandemian aikana ja sen jälkeen.

Täytyy kuitenkin muistaa, ettei halailu ole kaikkia varten. Useat ihmiset eivät hyväksy tai halua fyysistä kosketusta. Joka tapauksessa fyysisellä kosketuksella on positiivisia vaikutuksia niille, jotka kokevat sen miellyttävänä.
Tieteellistä taustaa kosketuksen merkitykselle.

Useimmat meistä eivät ymmärräkään, kuinka vahva vaisto ihmisellä on kosketuksen etsimiseen. Tämän vaiston käyttäminen sopivalla tavalla tarjoaa laajalti hyötyjä niin antajalle kuin vastaanottajallekin. Fyysisen kosketuksen puute voi olla valtavan vahingoittavaa. Näin sanoo professori ja psykologi James Córdova, joka johtaa parisuhdekeskusta ja perhetutkimusta Clarkin yliopistossa Massachusettsin Worcesterissä.

”Rehellisesti sanoen uskon, että halailun pitäisi olla perusresepti ihmisten hyvinvointiin”, Córdova toteaa.

Fyysinen kosketus on myös keskeinen osa ihmisten kommunikointia. Näin toteaa psykologi Sabrina Romanoff Northwell Healthin Lenox Hill -sairaalasta New Yorkista.

Osittain kommunikoinnin tapana käytetyn fyysisen kosketuksen voima ”johtuu siitä, ettei se sisällä puhuttua kieltä”. 

“Kehon kieli ei yleensä ole tekaistua ja se on vakuuttavampaa, koska sen avulla voi kommunikoida asioita, jotka saattavat olla vaikeita kertoa sanoin”, hän jatkaa. ”Syleily viestittää luottamusta ja turvallisuutta tavalla, jota ei voi pukea sanoiksi.”

”Ihmisinä olemme syntyneet halailijoiksi, emmekä oikeastaan koskaan kasva siitä irti”, sanoo Córdova.
 

Syleilyn terveyshyödyt

Ihmiset ovat sosiaalisia olentoja, joille fyysinen kosketus on voimakas, joskin aliarvostettu, lääke. Sen vahvasta suhteesta hormoneihin kertoo immunologi Lina Velikova, joka työskentelee tutkijana ja apulaisprofessorina Sofian yliopistossa Bulgariassa.

”Halailu nostaa läheisyyshormonina tunnetun oksitosiinin määrää ja laskee stressihormoni kortisolin tasoa.” Hän lisää, että nämä hormonit vaikuttavat kaikkeen psyykkisestä terveydestä verenkiertojärjestelmään ja uneen.

Seuraavassa on muutamia positiivisia terveysvaikutuksia, joita syleilyllä todistetusti on.

Parantunut kyky käsitellä stressiä

On olemassa tieteellinen peruste sille, miksi kunnon halaus vaikeana päivänä tuntuu niin hyvältä. Vuonna 2018 PLoS One -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan ne osallistujat, joita halattiin, kykenivät käsittelemään stressiä aiheuttavan tilanteen paremmin ja selviytymään siitä nopeammin kuin ne, joita ei halattu.

Emotionaalinen sietokyky säilyi päiviä halauksen jälkeen. Mitä enemmän halauksia, sitä suurempi vaikutus. Tietenkään kaikki stressi ei ole samanlaista ja siitä selviytymiseen tarvitaan erilaisia keinoja.

Vahvempi vastustuskyky

Kun ihmisiä altistettiin flunssaviruksille, säännöllisesti halauksia saaneet ihmiset sairastuivat epätodennäköisemmin kuin ihmiset, jotka eivät saaneet fyysistä läheisyyttä Psychological Science -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan.

”Halailu auttaa ylläpitämään immuunijärjestelmää vahvistamalla sen vastustuskykyä sairauksia vastaan stressiä vähentämällä ja parantamalla psyykkistä hyvinvointia”, Romanoff selittää ja lisää näytetyn todeksi, että krooninen stressi heikentää immuunipuolustusjärjestelmää.

Hyötyjä mielenterveydelle

Córdova toteaa, että säännöllisesti halailevat ihmiset pystyvät vastustamaan masennusta ja ahdistusta paremmin.

”Syleily aktivoi parasympaattisen hermostomme saaden aikaan levollisuuden ja hyvän olon tunteita ja samaan aikaan tasoittaen ahdistusta ja surua”, hän sanoo. Fyysinen kosketus on yksi pieni keino, jonka avulla voit parantaa mielenterveyttäsi.

Vahva yhteenkuuluvaisuuden tunne

Tässä tekniikan yhdistämässä maailmassa saattaa tuntua, ettei meiltä puutu ainakaan yhteyttä muihin ihmisiin. Córdova kuitenkin toteaa, että fyysinen kosketus saa aikaan ainutlaatuisen ja välttämättömän siteen toisiin.

Tämä pätee erityisesti pariskuntien kohdalla. Córdova jatkaa, että jos tunnet etäisyyttä kumppaniisi, päivittäisen koskettelun lisääminen ei paranna ainoastaan parisuhdetta vaan myös fyysistä ja psyykkistä terveyttä.

Kivun tunteen väheneminen

Fyysistä kipua tuntiessa on luonnollista tarttua tärkeän ihmisen käteen. Vuonna 2018 PNAS -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa onkin todettu, että tämä pieni ele voi merkittävästi vaikuttaa kivun tuntemisen määrään. Tämä toimi parhaiten ihmisten ollessa toisilleen läheisiä.

Tutkijat uskovatkin, että jaettu empatian tunne lievittää kipua.

Tunneälyn lisääntyminen

Kyvyttömyyttä tunnistaa tai kuvailla tunteitaan eli alexitymiaa on asiantuntijoiden mukaan jossain määrin jokaisella. Kuitenkin sekä halausten antaminen että niiden vastaanottaminen auttavat ymmärtämään omia tunteitaan paremmin ja olemaan avoimempi koettelemuksistaan. Näin osoittaa Personality and Individual Differences -lehdessä julkaistu tutkimus.

Tunneälyn vahvistuminen saa aikaan useita sosiaalisia, psyykkisiä ja fyysisiä hyötyjä.

Matalampi verenpaine

Velikova toteaa, että korkea verenpaine on yleensä yhdistetty stressiin, joten mikä tahansa stressiä vähentävä keino, kuten kunnon halailu, voi auttaa laskemaan sitä. Hän lisää, että oksitosiinilla on myös sydäntä suojaava vaikutus.

Paremmat yöunet

Yli 60 prosenttia Touch Test -kyselyyn vastanneista kertoi kumppanin halauksen ennen nukkumaan menoa vaikuttaneen positiivisesti heidän uneensa. On todella tärkeää, että monet pariskunnat pitävät halailua olennaisena osana nukkumaanmenorutiinejaan. ”Kohonnut oksitosiinitaso auttaa nukahtamaan nopeammin ja tekee unesta palauttavampaa”, Velikova kertoo myönteisen vaikutuksen syistä.

Paremmin toimiva ruuansulatus

Oksitosiinilla on vielä yksi positiivinen vaikutus. Romanoff kertoo, että se saa aikaan ”lepää ja sulata” -refleksin. ”Se kertoo kehollesi, että on turvallista levätä ja ohjata energiaa sellaisiin asioihin kuin ruoansulatus.” Hän selittää, että stressi pitää ihmisen kehon jatkuvassa hälytystilassa, jolloin keho käyttää vähemmän energiaa muihin epäolennaisimpiin toimiin.

Parempi itsetunto

Olennainen osa terveyttä on itsetunto, joka auttaa ihmistä näkemään itsensä huolenpidon arvoisena. Tutkitusti toisilta saadut halaukset ja hyväilyt lisäävät itsevarmuuden tunnetta ja saavat todennäköisemmin tavoittelemaan terveellistä elämää.

Erilaisia tapoja syleillä

Romanoff muistuttaa, että syleily on hyvin yksilöllinen kokemus ja fyysisen kosketuksen tyyli, kesto, esiintymistiheys ja muu siihen liittyvät mieltymykset vaihtelevat yksilöittäin. Seuraavassa saat vinkkejä täydellisen tavan löytämiseen.

Aloita keskustelemalla

Velikova neuvoo, että parasta on avoimesti kertoa omista halailutarpeistaan ja -toiveistaan ja kuunnella toisen osapuolen toiveita.  Hän muistuttaa, ettei väärää tapaa syleillä välttämättä ole, mutta toiseen koskemista tulisi välttää ilman tämän lupaa. Myös aggressiivista ja kutittavaa kosketusta pitää välttää.

Etene hitaasti

Niiden ihmisten kanssa, joille ”fyysinen koskettelu ei ole kovin luontevaa ja jotka eivät ole tottuneet antamaan eivätkä vastaanottamaan fyysisiä kiintymyksen osoituksia, on tärkeää aloittaa varovasti niin fyysisten kontaktien määrässä kuin tyylissäkin”, Romanoff sanoo.

Aloita aina pyytämällä toiselta lupa ennen koskettamista. Hän neuvoo kokeilemaan ensin neutraaleja asentoja kuten kädestä pitämistä tai lukemista kylki kyljessä. ”Pienikin fyysinen kontakti voi olla hyödyllistä teille molemmille.”

Älä pakota

Jos halailu ei tunnu sinusta hyvältä, älä pakota itseäsi siihen. ”Fyysisen läheisyyden tarve on yksilöllistä”, Romanoff toteaa, ”ja vaikka siitä on huomionarvoisia hyötyjä, henkilökohtaisten mieltymysten huomioiminen on tärkeintä.”

Suurelta osin mieltymys koskettamiseen juontaa juurensa kasvatukseen. Romanoffin mukaan varhaiset kokemukset hoitajien kanssa jättävät vahvan jäljen hermojärjestelmään.

”Siinä missä monet yhdistävät kosketuksen positiivisiin asioihin, kuten rakkauteen, turvallisuuteen ja suojeluun, toisista se saattaa tuntua epämiellyttävältä ja vieraalta tavalta ilmaista yhteyttä.”

Hän lisää, että kosketuksen määrän ja tyylin muutoksien tulisi aina olla lähtöisin vastaanottajalta eikä antava osapuoli saa koskaan pakottaa niihin.

Käytä fyysistä läheisyyttä moniin eri tarkoituksiin

Jotkut ihmiset liittävät fyysisen kosketuksen ainoastaan seksiin. Pohjimmiltaan kosketuksen ei kuitenkaan tulisi olla seksuaalista. Voit halata, taputtaa olalle tai ottaa kädestä kiinni osoittaaksesi kiitollisuutta, hyväksyntää, kiintymystä, luottamusta ja muita positiivisia tunteita ilman romanttista latausta.

”Koska halailu voi vahvistaa sekä haavoittuvuuden että turvallisuuden tunteita, huolehdi, ettet aiheuta kumppanissasi puolustusreaktiota”, Romanoff sanoo.

Kokeilkaa syleillä eri tavoilla

Ei ole olemassa yhtä ainoaa tapaa syleillä. Romanoff toteaa, että se voi tapahtua sängyssä sylitellen, mutta siihen voi liittyä muunkin tyyppisiä lempeitä kosketuksia.

Jalkojen, pään ja selän hierominen, kädestä pitäminen, pään lepuuttaminen kumppanin rinnan päällä ja sylissä tai sohvalla kylki kyljessä istuminen ovat kaikki merkityksellisiä. Myös halata voi hyvin monella tapaa.

Käytä aikaa selvittääksesi, mistä itse pidät ja mistä kumppanisi pitää sekä mistä ystäväsi ja läheisesi nauttivat. ”Opettele puhumaan heidän fyysisen välittämisen kieltään”, hän sanoo.

Rutista lapsiasi

Asianmukainen halailu vanhempien ja lasten välillä on välttämätöntä kehitykselle; se opettaa lapsille hyviä fyysisiä rajoja ja auttaa luomaan läheisen, rakastavan suhteen.

”Vanhempien tulee pitää lapsia sylissään”, Velikova sanoo. ”Jopa käden tai pään hellä taputus voi tehdä ihmeitä. Tehdessäsi niin sano jotain ystävällistä lisätäksesi lapsen turvallisuuden ja lämmön tuntemuksia.”

Hanki karvainen halailukaveri

Lemmikit ovat loistavia halailukavereita. Terapiaeläimiä ei ole suotta olemassa: jo pelkkä eläinten silittäminen ja rakastaminen saavat voimaan paremmin. Tästä voi olla hyötyä erityisesti ihmisille, joilla ei ole ihmiskumppania halattavaksi.
Lähteet

Charlotte Hilton Andersen on kirjoittanut terveys- ja kuntoiluaiheista moniin suuriin julkaisuihin, niin painettuihin lehtiin kuin verkkojulkaisuihinkin, 13 vuoden ajan. Hän on kirjoittanut kaksi kirjaa, juontaa Self Help Obsession -podcastia ja toimii freelancetoimittajana ja haamukirjoittajana. Vapaa-ajallaan hän vetää fitness-tunteja. Hän asuu Denverissä aviomiehensä, neljän lapsensa ja kolmen lemmikkinsä kanssa.

Lue lisää:

12 tapaa viestiä rakkaudestasi

Kosketuksen voima

Onnellisen parisuhteen salat