Previous slide
Next slide

Syöpä – 15 naisten useasti sivuuttamaa syöpäoiretta

Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Alyssa Jung
Monet syöpäoireet muistuttavat muiden sairauksien oireita, joten ne on helppo unohtaa. Kaikki haastattelemamme lääkärit kuitenkin kehottivat ihmisiä tuntemaan kehonsa ja suuntaamaan lääkäriin, jos tuntee epätavallista kipua tai muita pysyviä muutoksia, jotka pahenevat.

Vaihdevuosien jälkeinen vuoto

On melko tavallista, että naiset huomaavat hieman vaaleaa vuotoa myös menopaussin jälkeen. Mutta jos kuukautisia muistuttava vuoto alkaa jälleen ja on jatkuvaa, kyseessä voi olla kohtusyövän varhainen varoitusmerkki, sanoo lääketieteen tohtori Maurie Markman, Cancer Treatment Centers of American onkologi. Hyvä puoli tässä on se, että naisilla, jotka diagnosoidaan ensimmäisessä vaiheessa, jolloin syöpä ei ole vielä levinnyt, viiden vuoden selviytymisaste on 88 prosenttia, kertoo Amerikan syöpäyhdistys. Lue lisää vaihdevuosien terveysriskeistä

Rakkulat tai kipu suussa

Yskänrokosta, joka paranee, ei kannata huolestua, kuten ei myöskään hammassärystä, joka loppuu hammaslääkärikäynnin jälkeen. Mutta jos rakkulat eivät parane, kipu on jatkuvaa, ikenissä tai kielessä on valkoisia tai punaisia laikkuja tai leuassa on turvotusta tai tunnottomuutta, syynä voi olla jokin suusyövistä. Jos oireet jatkuvat yli kaksi viikkoa, Amerikan syöpäyhdistys kehottaa käymään lääkärillä. Lue lisää suusyövästä!

Turvotus

Lähes jokainen nainen valittaa turvotuksesta, etenkin siihen aikaan kuukaudesta. Mutta jos tunnet turvotusta vielä kierron loputtuakin tai kärsit jatkuvasta ummetuksesta, syynä voi olla munasarja- tai kohtusyöpä. ”Jos tilanne on jatkunut jo monta viikkoa eikä parane, kyseessä on muutos, se ei ole normaalia”, tohtori Wender sanoo. ”Pyydä lääkäriä tutustumaan asiaan tarkemmin.” Monet munasarjasyöpää sairastavat kertovat tunteneensa lieviä oireita, kuten turvotusta, jotka he sivuuttivat monta kuukautta, ennen kuin hakivat apua, sanoo lääketieteen tohtori Moshe Shike, joka toimii gastroenterologina New Yorkin Memorial Sloan Kettering -syöpäkeskuksessa. Kylläisyyden tunne huonosta ruokahalusta huolimatta on toinen yleinen munasarjasyövän oire. Lue lisää munasarjasyövästä

Epäsäännölliset kuukautiset tai lantiokipu

Ei ole mitenkään epätavallista, että naisilla on epäsäännölliset kuukautiset, mutta jos vuoto voimistuu yllättäen huomattavasti joka kuukausi, jos vuotoa tulee kuukautisten välillä tai jos lantiossa tuntuu kipua, pyydä lääkäriltä lähete transvaginaaliseen ultraäänitutkimukseen, josta näkyvät mahdolliset kohtu- munasarja- ja muut emättimen syövät. 10 kipua, joita kannattaa kuunnella!Learn morehttps://imasdk.googleapis.com/js/core/bridge3.490.0_en.html#goog_1671094317Learn morehttps://imasdk.googleapis.com/js/core/bridge3.490.0_en.html#goog_1671094315

Krooninen yskä

Kaikilla on joskus flunssa, jossa tuntuu kuin yskisi keuhkonsa pihalle. Mutta jos yskä kestää yli kolme viikkoa eikä sinulla ole muita, tukkoisen nenän kaltaisia oireita, jotka yleensä liittyvät vilustumiseen tai allergioihin, kyseessä saattaa olla varhainen keuhkosyövän oire. Myös leukemia voi aiheuttaa oireita, jotka muistuttavat keuhkoputkentulehdusta tai pahaa flunssaa. ”Jos yskä on erilaista kuin yleensä tai jos se on jatkuvaa tai yskään sekoittuu hieman verta, se voi olla vakavaa”, tohtori Markman sanoo. Jotkut keuhkosyöpäpotilaat ovat kertoneet rintakivusta, joka leviää olkapäihin ja käsivarsiin. Lue lisää keuhkosyövästä!

Vatsakipu tai pahoinvointi

Sekaisin oleva vatsa on niin yleinen vaiva, että se harvoin viittaa syöpään. Mutta jos tunnet jatkuvia vatsakramppeja tai voit yllättäen pahoin koko ajan eikä olo parane, käy lääkärillä. Kyseessä saattaa olla yksinkertaisesti mahahaava, mutta myös leukemian, maksa- tai haimasyövän, ruokatorven, paksusuolen tai peräsuolen syövän oire.  Lue lisää paksusuolen syövästä!

Jatkuva kuumeilu tai tulehdukset

Jos olet yleensä terve, mutta huomaat sairastuvasi tai kuumeilevasi entistä useammin, kyseessä voi olla aikainen leukemian merkki. Leukemia on verisyöpä, joka saa kehon tuottamaan epänormaaleja valkosoluja, jolloin kehon vastustuskyky heikkenee eikä keho pärjää infektioille entiseen tapaan. Kiinnitä huomiota flunssan kaltaisiin oireisiin, kuten särkyyn ja kuumeeseen, jotka eivät lopu. Lue lisää leukemiasta!

Nielemisvaikeudet

Kurkkukipu voi vaikeuttaa nielemistä ja tehdä siitä vaivalloista, mutta jos tila jatkuu useamman viikon tai pahenee, käy lääkärillä. Tämä on yleinen kurkku- tai vatsasyövän merkki ja voi merkitä myös alkavaa keuhkosyöpää. 

Mustelmaherkkyys

Heräät ja huomaat mysteerisen mustelman. Se ei yleensä tarkoita, että olisi syytä huoleen: olet varmaan vain törmännyt johonkin kompuroidessasi yöllä vessaan. Mutta jos uusia mustelmia ilmestyy jatkuvasti, etenkin outoihin paikkoihin, kuten käsiin ja sormiin, kannattaa tästä huolestua. Jatkuvat mustelmat voivat olla merkki leukemiasta, sanoo Cancer Treatment Centers of America. Ajan mittaan leukemia heikentää veren kykyä kuljettaa happea ja hyytyä.
Lue lisää mustelmaherkkyydestä

Selittämätön painon putoaminen

”Painonpudotus tekee monelle hyvää, ja monet pyrkivät siihen ruokavaliomuutoksilla, mutta jos ruokahalu huononee, vaikka se on yleensä ollut hyvä, eikä elämässä ole tapahtunut suuria muutoksia tai ollut ongelmia, käy tarkistuttamassa tilanne”, tohtori Markman neuvoo. Painon putoaminen tai ruokahalun muuttuminen voivat olla merkki monesta syövästä, esimerkiksi haima- ja maksasyövästä sekä ruokatorven ja paksusuolen syövästä, mutta se on erityisen yleinen leukemian tai imusolmukesyövän oire, tohtori Wender sanoo.

Jatkuva väsymys

Kaikilla on päiviä, jolloin energia ei tunnu riittävän mihinkään, mutta olon pitäisi tuntua virkistyneeltä parin hyvin nukutun yön jälkeen. Jos olet väsynyt joka päivä yli kuukauden ajan tai koet uutta hengenahdistusta, käy lääkärillä, tohtori Wender kehottaa. ”Useimmiten kyseessä ei ole syöpä, mutta tarkista asia, koska ei sitä koskaan tiedä.” Leukemia ja imusolmukesyöpä aiheuttavat yleensä jatkuvaa väsymystä. Lue lisää jatkuvasta väsymyksestä!

Krooninen päänsärky

Jos et ole taipuvainen päänsärkyyn tai migreeniin, mutta huomaat yhtäkkiä napsivasi särkylääkkeitä joka päivä, kyseessä voi olla aivosyövän oire, joka aiheuttaa kipua painamalla hermoja.

Verinen uloste

Luultavasti kyseessä on vaaraton vaiva, kuten peräpukamat. Mutta tämä voi olla myös paksusuolen syövän merkki. Syöpätapaukset lisääntyvät jatkuvasti alle 50-vuotiaiden keskuudessa, ja tämä onkin ikä, jolloin paksusuolen syöpää seulotaan yleensä ensimmäistä kertaa, joten tohtori Wenderin mukaan on tärkeää tarkistuttaa asia. ”On helppo vähätellä asiaa ja ajatella sen johtuvan peräpukamista tai ummetuksesta, ja jos ongelma tulee ja menee jatkuvasti, etenkin nuoret ihmiset vakuuttelevat itselleen, että kaikki on kunnossa”, hän sanoo. ”Mutta veri ei koskaan kuulu suolen normaaliin toimintaan, joten käy lääkärillä.” Näin ehkäiset ja hoidat peräpukamia!

Huomattavat ihomuutokset

Ihosyöpä on yleisin syöpä Yhdysvalloissa, mutta se on myös hyvin hankala tunnistaa varhaisessa vaiheessa, tohtori Wender sanoo. ”Ihosyöpä on hankala tapaus, koska monet ajattelevat, että pisarat, luomet ja tummemmat maksaläikät ovat samanlaisia kuin kaikki aiemmatkin tapaukset”, hän sanoo ja kehottaa tarkistuttamaan luomet, jos ne tummenevat, suurenevat tai kohoavat. Melanooman aiheuttamat ihomuutokset on helpompi tunnistaa, koska kyseiset laikut ovat usein epäsäännöllisen muotoisia pyöreisiin verrattuna, väriltään selvästi tummempia tai yhdessä laikussa on jopa kahta selvästi eri väriä, hän sanoo. ”Melanooma on paljon harvinaisempi kuin muut ihosyövät, mutta se on mahdollisesti myös tappavampi”, Wender sanoo. ”Monilla melanoomilla on kuitenkin pitkiä ajanjaksoja, jolloin ne eivät leviä ja ovat helposti hoidettavissa, kunhan ne havaitaan ajoissa.” Lue lisää ihosyövästä!

Rinnan muutokset, kuten kuopat tai värimuutokset

Epätavallinen möykky on rintasyövän oire, jota naisten käsketään aina tunnustella. Mutta myös muut rintojen muutokset voivat viitata syöpään. Jos huomaat, että rinnan ihossa on pieniä kuoppia, nänni kääntyy sisäänpäin, rintoja turvottaa tai ne ovat arat tai muuttavat väriä syvemmän punaiseksi tai vaaleanpunaiseksi, voi olla syytä huoleen, sanoo lääketieteen tohtori Rich Wender, joka johtaa syövän torjuntaa Amerikan syöpäyhdistyksessä. ”Nämä merkit eivät välttämättä tarkoita, että kyseessä olisi syöpä, mutta juuri siksi naiset viivyttelevät avunpyytämistä, koska toivovat, ettei kyse ole mistään vakavasta”, hän sanoo. Näin pienennät rintasyövän riskiä!

Lue lisää: 

Näin alennat syöpäriskiä

6 merkkiä, joista tunnistat kilpirauhassyövän

6 asiaa, jotka sinun täytyy tietää virtsarakon syövästä!