Previous slide
Next slide

Tee kotona nämä tärkeät kuntotestit

kuntotesti
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Jessica Cassity

1. Seiso yhdellä jalalla

Pidä asento 60 sekuntia. Huojuminen jo varhaisessa vaiheessa voi tarkoittaa suurempaa aivotoiminnan heikkenemisen riskiä. Japanilaisessa tutkimuksessa 30 prosentilla vanhemmista aikuisista, jotka pysyivät asennossa korkeintaan 20 sekuntia, oli aivoissaan mikroverenvuotoja, aivoinfarktin tai dementia riskin varhaisia oireita. Ne voivat vaikuttaa tasapainoon, muistiin ja päätöksentekoon.

2. Kosketa varpaitasi

Istu selkä suorana, kurota sitten eteenpäin ja yritä koskettaa varpaitasi. Jos et ollut lähelläkään onnistua, riskisi sairastua sydän- ja verisuonitauteihin voi olla kohonnut. Testin avulla Pohjois-Texasin yliopiston tutkijat huomasivat, että jäykillä henkilöillä oli vähemmän elastiset valtimosuonet kuin notkeammilla henkilöillä. Jäykät valtimot laittavat sydämen tekemään kovemmin töitä, mikä nostaa sydänkohtauksen tai aivoinfarktin riskiä.

3. Seisomaan-nousu

Ota aikaa, kuinka kauan sinulta kestää istuutua tuolille ja ponnistaa seisomaan kymmenen kertaa peräkkäin mahdollisimman nopeasti. Keski-ikäisillä aikuisilla, jotka tekivät kymmenen toistoa korkeintaan 21 sekunnissa, oli pienempi todennäköisyys kuolla seuraavan 13 vuoden aikana kuin niillä, joilla meni pidempään. Testissä tarvitaan lihaskuntoa, tasapainoa sekä sydämen ja keuhkojen hyvää kuntoa; hitaus voi kertoa piilevästä sairaudesta.
 

Lue lisää: 

Näin pääset nivelkivusta

Hyvä ja paha rasvakudos 

Parasta treeniä sydämellesi