Previous slide
Next slide

Näin syntymäkuukautesi vaikuttaa terveyteesi

vuodenajoilla_on_merkitysta_terveydelle
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Travis Stork ja Jennifer Ashton
Horoskooppimerkkisi määräytyy syntymäpäiväsi mukaan, mutta tutkimusten mukaan se saattaa myös vaikuttaa monin eri tavoin terveyteen myöhemmin elämässä. Pidä kuitenkin mielessä, että syntymäkuukausi ei suinkaan ole ratkaiseva tekijä, vaan perimällä ja ympäristöllä on paljon suurempi merkitys.

Neljän vuodenajan maassa, syntymäkuukaudella voi olla yllättävän paljon merkitystä.

Syksy

Parempi fyysinen kunto
International Journal of Sports Medicine -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa kävi ilmi, että marraskuussa syntyneet kouluikäiset pojat saivat sydän- ja hengitysterveyttä, käsien puristusvoimaa ja alavartalon voimakkuutta mittaavissa testeissä keskimäärin 10 prosenttipistettä parempia tuloksia kuin huhtikuussa syntyneet pojat. Syysvauvojen äidit ovat raskaana kesällä, jolloin D-vitamiinitasot ovat korkealla. D-vitamiini vaikuttaa sikiön fyysiseen kehitykseen.
 
Ruoka-allergiat
Johns Hopkinsin yliopiston tekemässä tutkimuksessa syksyllä syntyneet sairastuivat 30–90 prosenttia todennäköisemmin ruoka-allergioihin kuin muina vuodenaikoina syntyneet. Syksyllä syntyneet lapset saavat vähemmän ihoa suojaavaa D-vitamiinia varhaisella iällä, mikä saattaa lisätä riskiä sairastua iho-oireita aiheuttaviin ruoka-aineallergioihin. Lue lisää yllättävistä allergian aiheuttajista!

Talvi

Vasenkätisyys
Tuoreen itävaltalais-saksalaisen tutkimuksen mukaan talviaikaan syntyneet miehet ovat todennäköisemmin vasenkätisiä kuin muina vuodenaikoina syntyneet. Korkea testosteronin määrä kohdussa saattaa lisätä vasenkätisyyden todennäköisyyttä, ja kesällä pitkä valoisa aika saattaa nostaa testosteronitasoa sikiön tärkeässä kehitysvaiheessa, joka voi vaikuttaa vasenkätisyyden kehittymiseen. Lue vasenkätisyyden hyödyistä!

Ennenaikainen synnytys
Toukokuussa alkunsa saaneet (ja yleensä helmikuussa syntyneet) vauvat syntyvät 10 prosenttia todennäköisemmin ennenaikaisesti kuin muina vuodenaikoina alkunsa saaneet vauvat, todettiin vuonna 2013 tehdyssä tutkimuksessa. Syynä saattaa olla odottavien äitien sairastuminen influenssaan raskauden viimeisen kolmanneksen aikana. Raskaana olevien naisten tulisikin ottaa influenssarokote.

Kevät

Melanooma
International Journal of Epidemiology -lehdessä vuonna 2014 julkaistun tutkimuksen mukaan keväällä syntyneillä on 21 prosenttia suurempi riski sairastua melanoomaan kuin syksyllä syntyneillä. UV-valolle altistuminen ensimmäisten elinkuukausien aikana saattaa lisätä riskiä sairastua melanoomaan aikuisena. Kuitenkin terveellisten elintapojen avulla, kuten käyttämällä aurinkovoidetta vuoden ympäri, välttämällä ruskettumista ja pitämällä hattua sekä aurinkolaseja pystyy tehokkaasti suojautumaan ihosyövän eri muodoilta.

Varhaisemmat vaihdevuodet
Italialaisessa tutkimuksessa, johon osallistui lähes 3 000 vaihdevuodet ohittanutta naista, todettiin että keväällä syntyneillä naisilla vaihdevuodet alkoivat todennäköisemmin juuri ennen 49 vuoden ikää, kun taas syksyllä syntyneillä ne alkoivat todennäköisemmin noin 15 kuukautta myöhemmin. Syksyllä syntyneillä naisilla saattaa olla synnynnäisesti enemmän munasoluja. 

Kesä

Likinäköisyys
Ophthalmology-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan kesällä syntyneet tarvitsevat todennäköisemmin silmälaseja likinäköisyyteen. Se saattaa johtua runsaasta altistumisesta valolle juuri syntymää edeltävänä ja sen jälkeisenä aikana. Eläimille tehdyissä tutkimuksissa on todettu valon määrän voivan vaikuttaa silmien kehittymiseen.

Mielialan vaihtelu
Kesäkuukausien aikaan syntyneillä on todennäköisemmin ”sykliterminen temperamentti”, eli heidän mielialansa voivat vaihdella nopeasti iloisen ja apean välillä. Valolle ja lämmölle altistuminen saattaa vaikuttaa aivojen mielenterveyttä sääteleviin kemikaaleihin. 
 

Lue lisää:

Kymmenen tapaa, joilla estää allergisia reaktioita

10 paikkaa, joihin voit saada ihosyövän (jotka eivät ole ihollasi)

8 asiaa jotka on syytä tietää kun ikäännymme