Previous slide
Next slide

Tiesitkö tämän ruokasoodasta?

Ruokasooda
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Ruokasooda on eittämättä ruokakomeron monikäyttöisin aines.

Ruokasoodaa tarvitaan leivonnassa, ja se kohottaa esimerkiksi kakkutaikinan. Se on myös tehokas ja ympäristöystävällinen kodin puhdistusaine, ja se poistaa tehokkaasti hajut kissanhiekkavadeista, roskiksista, jääkaapista ja jopa jaloista ja kainaloista. Lisäksi ruokasooda on hellävarainen ja nopeasti tehoava kotikonsti moniin ikäviin vaivoihin vaippaihottumasta auringon polttamaan ihoon.

Käyttö

Astma
Auringon polttama iho
Hampaat
Hyönteisten pistot
Ihottuma
Ilmavaivat
Jalka- ja kainalohiki
Jalkasieni
Kurkkukipu
Nokkosrokko
Närästys
Pahanhajuinen hengitys
Pahat hajut
Peräaukon kutina
Ruoansulatusvaivat
Suun haavaumat
Vaippaihottuma
Virtsatietulehdukset

Mitä ruokasooda sisältää?

Ruokasooda eli natriumvetykarbonaatti on miedosti emäksinen suola, joka reagoi herkästi happojen kanssa. Siitä vapautuu hiilidioksidia, ja se kuohuu liuetessaan nesteeseen. 

Tieteellinen tutkimus

Vanha kunnon ruokasooda on viime aikoina alkanut kiinnostaa munuaissairauksien tutkijoita. Edullinen ruokakomeron vakioaines saattaa viivästyttää munuaisten toiminnan hidastumista potilailla, joilla on pitkälle edennyt krooninen munuaissairaus. Kun pitkälle edenneestä munuaissairaudesta kärsivät potilaat ottivat päivittäin pienen annoksen ruokasoodaa normaalin hoitonsa lisäksi, munuaisten toimintahäiriö eteni noin kaksi kolmasosaa hitaammin kuin niillä, jotka eivät ottaneet ruokasoodaa. Munuaissairaus eteni nopeasti vain yhdeksällä prosentilla niistä, jotka ottivat ruokasoodaa, ja 45 prosentilla niistä, jotka eivät ottaneet ruokasoodaa. Niille, jotka ottivat ruokasoodaa, kehittyi myös epätodennäköisemmin loppuvaiheen munuaistauti, hengenvaarallinen dialyysia vaativa tila. Tätä vuonna 2009 tehtyä tutkimusta on myös kritisoitu, sillä siinä ei käytetty kontrollivalmistetta, ja tutkijat tiesivät, ketkä potilaat saivat ruokasoodaa ja ketkä eivät.

Hyvä tietää

Ruokasooda on turvallinen elintarvikelisäaine, ja sitä voi käyttää vapaasti kolmella ehdolla. Ensinnäkin niiden, joiden ruokavaliossa rajoitetaan natriumin määrää, kannattaa keskustella lääkärin kanssa ennen ruokasoodan sisäistä käyttöä, sillä se saattaa nostaa elimistön natriumtasoa. Toiseksi, juuri natriumin takia ruokasoodaa ei pidä käyttää säännöllisesti, jos kärsii korkeasta verenpaineesta tai sydänsairaudesta. Kolmanneksi, ruokasoodan käytöstä kannattaa keskustella munuaisiin erikoistuneen lääkärin kanssa, jos käyttää jo valmiiksi ruokasoodaa sisältävää lisäravinnetta.

Vinkki ostajalle

Ruokasooda löytyy marketin leivontatarvikehyllystä. Kun ruokasooda säilytetään viileässä ja kuivassa, se säilyy lähes ikuisesti. Paikallisesti iholle käytettäessä se sekoitetaan veden kanssa tahnaksi, mutta sisäisesti käytettynä se pitää liuottaa veteen kokonaan.

Hapot neutraaleiksi, kutinat kuriin

Ruokasooda poistaa monen iho-ongelman aiheuttamaa kirvelyä ja kipua, mikä johtuu sen emäksisyydestä. Kemikaalit, joiden pH-arvo on korkeintaan 6, ovat happamia, ja vähintään 8 pH-arvoltaan olevat kemikaalit ovat emäksisiä. Veden pH-arvo on 7, ja se on neutraali. Ruokasoodan pH-arvo on 9, ja emäksisyytensä ansiosta se neutraloi happoja. Se helpottaa närästystä neutraloimalla mahahappoa (suolahappo), joka aiheuttaa ikävän polttavan tunteen närästyksessä.

Sama periaate toimii hyönteisten pistojen ja puremien, ihottumien ja vesirokon aiheuttaman kutinan ja kirvelyn hoidossa. Ruokasooda auttaa myös vaippaihottumaan helpottamalla kutinaa ja auttamalla ärtynyttä ihoa toipumaan nopeammin.

Purkillinen hyvää oloa

Ruokasooda neutraloi virtsarakon bakteeriystävällisiä happoja, ja siksi sitä voidaan käyttää kotikonstina helpottamaan virtsatietulehdusta. Jos ruokasoodavedellä kurlaa kipeää kurkkua, se pääsee vähentämään kivuliaita happoja kurkusta, ja tahnana ruokasoodalla voi puhdistaa hampaita ja poistaa kiillettä nakertavia happoja. Se myös kuluttaa hampaita vähemmän kuin useimmat tavalliset hammastahnat. Ruokasoodatahnalla voidaan käydä myös taistoon aknea vastaan: mustapää lähtee helpommin pois, kun sitä hieroo tahnalla kevyesti 2-3 minuuttia. Ruokasoodajauhe on myös edullinen deodorantti jaloille ja kainaloihin.

Lue lisää: 

Oliiviöljy – 21 ällistyttävää hyötyä 

Seitsemän todistetusti toimivaa lääkettä luonnosta

Tiesitkö tämän inkivääristä?