Previous slide
Next slide

Tuoksuista terveyttä

tuoksut
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Kelsey Kloss
Tuoksujen avulla voit kohottaa mielialaa, hillitä tupakanhimoa ja välttää ylensyömistä.

Manteli helpottaa kipuja

Kanadalaiset tutkijat järjestivät kivunsietotestin, jossa he pyysivät kahtakymmentä miestä ja kahtakymmentä naista pitämään käsiään polttavan kuumassa vedessä mahdollisimman pitkään ja haistelemaan samanaikaisesti erilaisia tuoksuja. Kun naiset haistoivat miellyttäviä tuoksuja kuten manteliuutetta, heidän tuntemuksensa kivusta heikkeni 38 prosenttia. Pistäviä tuoksuja kuten etikkaa haistellessa kivun tuntemus oli voimakkaampi. Tuoksuilla ei ollut vaikutusta miesten kipuihin, mutta niin miehet kuin naisetkin kokivat olevansa hyvällä tuulella haistellessaan miellyttäviä tuoksuja.

Jasmiinilla uneen

Jos väsymys kiusaa aamuisin, nuuhkaise jasmiinin tuoksua. Vuonna 2011 julkaistussa amerikkalaistutkimuksessa analysoitiin kahtakymmentä ihmistä, joiden makuuhuoneet hajustettiin jasmiinilla tai laventelilla tai jätettiin hajustamatta. Jasmiinin tuoksua hengittäneet koehenkilöt liikkuivat unissaan vähiten ja heidän stressitasonsa olivat alhaisia. He suoriutuivat myös parhaiten kognitiivisissa testeissä. Tutkijoiden mukaan tulokset voivat olla hyödyksi erityisesti opiskelijoille ja urheilijoille, jotka nukkuvat huonosti ennen tärkeää tenttiä tai peliä.

Sitruunaa alakuloon

Sitruunan nuuhkaiseminen voi kohottaa mielialaa. Japanilaisessa tutkimuksessa altistettiin kaksitoista masennuspotilasta hyväntuoksuiselle, pääosin sitruunaöljystä koostuvalle sekoitukselle. Tuoksua levitettiin huoneeseen, jossa potilaat viettivät suurimman osan ajastaan. Tuoksu rauhoitti hormoneja, virkisti immuunijärjestelmää ja vähensi merkittävästi masennuslääkityksen tarvetta. Hieraise sitruunapitoista voidetta ranteeseesi, se toimii luonnollisena onnellisuuspillerinä.

Tumppaa mustapippurilla

Vuonna 2013 amerikkalaisessa Journal of Alternative and Complementary Medicine -tiedelehdessä julkaistiin tutkimus, jossa nikotiiniriippuvaiset haistelivat joko mustapippuriöljyä tai väinönputkesta valmistettua öljyä. Molemmat tuoksut heikensivät riippuvuutta: Mustapippuriöljyä haistelleet koehenkilöt kertoivat tunteneensa kurkussa samanlaista miellyttävää kihelmöintiä kuin tupakoidessaan ja väinönputkiöljyä saaneet kokivat tupakoinnin aikaansaaman rentoutumisen tunteen. Tutkijat neuvovat tupakoitsijoita haistelemaan joko vain toiseen tai molempiin öljyihin kostutettua pumpulituppoa, kun tupakanhimo iskee.

Kanelilla tasapainoon

Neurologian tohtori Alan Hirsch chicagolaisesta haju- ja makuaistin tutkimussäätiöstä järjesti tasapainotestin yhdelletoista koehenkilölle, joiden silmät sidottiin. Kokeen aikana kanelipullan tuoksua haistelleilla koehenkilöillä oli huomattavasti parempi tasapaino kuin muita tuoksuja nuuhkineilla. Sama mauste voi parantaa muitakin motorisia taitoja: Amerikkalaisen Wheeling Jesuit -yliopiston tutkijat huomasivat, että kaneli virkisti, paransi huomiokykyä ja vähensi autonkuljettajien vihan tunteita. Autoon kannattaa siis valita kanelintuoksuinen ilmanraikastin! Mauste stimuloi keskushermostoa, parantaa suorituskykyä ja motivaatiota.

Banaani hillitsee himoja

Ylensyömistä voi välttää hedelmien avulla. Tohtori Hirschin tutkimuksessa yli 3 000 ylipainoista koehenkilöä nuuhki banaanin ja vihreän omenan tuoksuja tuntiessaan itsensä nälkäiseksi. He laihtuivat keskimäärin kaksi ja puoli kiloa kuukaudessa koko puolivuotisen tutkimuksen ajan, ilman erikoisruokavaliota. Tietyt hajut laukaisevat kylläisyyden tunteen aikaansaavien hormonien erityksen.

Ruusuisia unia

Häiritsevätkö painajaiset? Aseta ruusuja lähelle sänkyä. Eräässä saksalaisessa tutkimuksessa ruusuntuoksuisessa huoneessa nukkuvat naiset näkivät miellyttävä unia, mutta mätien munien hajussa nukkuvat painajaisia. Asiantuntijoiden mukaan hajut voivat vaikuttaa aivojen tunnereaktioihin. Koska miellyttävät tuoksut yhdistetään usein onnellisiin muistoihin, ne voivat saada aikaan kauniita unia.

Lue lisää

14 konstia terveeseen elämään

Syö hyvin, elä terveenä

Uni on paras lääke – näin sinäkin nukut