Previous slide
Next slide

Unelmakutrit

517539316
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Simone Hilgers-Bach
Tuottaako tukkasi päänvaivaa? Asiantuntijan ohjeiden avulla hiushuolet selviävät.

Saksalaislääkäri Andrea Schmitt kuunteli kauhuissaan hiusmuotoilija Jens Dagnén tuomiota: ”Hiuksesi ovat aivan pilalla. Poikatukka on nyt ainoa vaihtoehto.” Andrea oli päättänyt hemmotella itseään vuoden hiussalongiksi valitussa kampaamossa, sillä vaikka hän kuinka hoiti hiuksiaan parhailla tuotteilla, ne olivat aina vain kuivemmat ja hauraammat. Hän oli vaalentanut hiuksiaan säännöllisesti jo viisitoista vuotta, ja se näkyi. Nykyään Andrea voi taas katsoa peiliin irvistämättä, kiitos Jens Dagnén ammattitaidon. Hiukset ovat nyt lyhyet ja sävyltään keskiruskeat kuparinvärisin raidoin. ”Muutos oli uskomaton!” hän sanoo. ”Hiukseni näyttävät nyt terveiltä, ja uusi malli sopii minulle todella hyvin!”

Hyväkuntoiset hiukset ovat tärkeät paitsi terveyden, myös henkisen hyvinvoinnin kannalta. Jäänne karvaisten esi-isiemme ruumiinkarvoituksesta säätelee pään lämpötilaa ja suojaa sitä kylmältä, kostealta ja auringolta. Nykyään hiusten tärkein merkitys liittyy tietysti ulkonäköön. ”Hiuksista päätellään usein, millainen ihminen on”, sanoo professori Constantin Orfanos, joka on Berliinin vapaan yliopiston ihotautiklinikan entinen johtaja. ”Pitkien, valtoimenaan liehuvien hiusten tulkitaan kertovan rennosta persoonasta, tiukka nuttura taas luo vakavan ja pidättyväisen vaikutelman.”

Terveetkin hiukset tarvitsevat hoitoa

Joku haluaa sileän madonnatyylin, joku toinen letkeän rastan, mutta yksi asia on varma: jokainen haluaa näyttää hyvältä. ”Hyvä leikkaus ei riitä”, sanoo Jens Dagné. ”Siitä ei ole apua, jos hiukset ovat huonokuntoiset.” Kun hänen luokseen tulee hiustenlähdöstä tai kuivista, hauraista hiuksista kärsivä asiakas, hän suosittaa ensimmäiseksi käyntiä lääkärissä ja kilpirauhastutkimuksessa. Jos mitään lääketieteellistä vikaa ei löydy, Dagné suosittelee sopivia vitamiineja ja hoitotuotteita.

Hius ei tarkkaan ottaen ole muuta kuin karvatuppi ja siitä kasvava karva. ”Karvatuppi on kuin pieni tehdas, joka tuottaa karvaa”, sanoo kemian professori Crisan Popescu, joka tutkii työkseen karvoja saksalaisen Aachenin yliopiston villantutkimuslaitoksessa. ”Karva itse on kuollutta solukkoa.” Siksi vahingoittunut hius ei pysty uusiutumaan omin voimin.

Jotta siis ongelman ytimeen päästäisiin, on keskityttävä karvatuppeen. Sen hoitamisessa keskeisessä asemassa ovat proteiinit ja ravinteet kuten sinkki, biotiini ja E-vitamiini. Vastaavasti esimerkiksi laihduttamisen aiheuttama proteiinin ja ravintoaineiden puutos voi heikentää hiustenkasvua tai aiheuttaa hiustenlähtöä. Varmista siis, että saat ruokavaliostasi riittävästi proteiinia, vitamiineja ja kivennäisaineita.

Hiustenlähtö

Ohenevatko hiuksesi jatkuvasti, vaikka syöt monipuolisesti ja hoidat hiuksiasi hyvin? Jos niin on ja olet nainen tai alle keski-ikäinen mies eikä suvussasi esiinny kaljuuntumista ennen kuin vanhalla iällä, sinun kannattaa käydä lääkärissä. Suolistosairaudet, hormonihäiriöt, joidenkin lääkkeiden haittavaikutukset ja jopa altistuminen jollekin myrkylle voivat olla hiustenlähdön taustalla ja vaativat selvitystä ja hoitoa.

Miehet, joiden isä ja isoisät ovat kaljuuntuneet, sopeutuvat paremmin vetäytyvään hiusrajaan. Heidän tapauksessaan hiustenlähtö on perinnöllistä, ei yleensä oire mistään piilevästä sairaudesta. Orfanos ei suosittele käyttämään tuotteita, joiden väitetään ehkäisevän kaljuuntumista. ”Minun tietääkseni markkinoilla ei vielä ole hiusvettä tai pilleriä, joka oikeasti lisäisi hiustenkasvua.” Kannattaa mieluummin laittaa rahansa aurinkovoiteeseen. Kun sitä käyttää riittävästi, se suojaa herkkää, kaljua päänahkaa ultraviolettisäteilyltä ja on siten hyvä sijoitus.

Viisikymppinen saksalaismies Ulrich Kistner ei pidä kaljuuntumista ongelmana. Hänen hiusrajansa on vetäytynyt kaksikymmentä viime vuotta. ”Kun isäni oli tämän ikäinen, hänellä oli enää muutama karva takaraivossa”, Kistner sanoo. ”Häneen verrattuna minulla on suorastaan tuuhea tukka! On turha hinkua ikuista nuoruutta. Pääni on hyvä juuri sellaisena kuin se on, oli minulla hiuksia tai ei.”

Kuivat hiukset

Auringon ultraviolettisäteily, tuuli, alkoholia sisältävät hiuslakat ja kuumaa ilmaa puhaltavat hiustenkuivaimet rasittavat hiuksia, sanoo bioteknikko, kampaajakouluttaja Imke Barbara Peters. ”Ne kuivattavat hiuksia ja vievät niiltä luonnollisen kiillon. Kuiva hius katkeaa ja haaroittuu helpommin, mitä kannattaa pyrkiä välttämään kaikin keinoin.” Kuivumista voi ehkäistä käyttämällä hiustenkuivainta vain viileimmällä asetuksella, suojaamalla hiuksensa hatulla tuulelta ja auringolta tai sitomalla ne kiinni. ”Uimisen jälkeen hiuksista on huuhdeltava heti kloori- tai suolavesi pois, ja kesällä kannattaa käyttää hiuksille tarkoitettuja auringonsuojasuihkeita”, Peters sanoo.

Älä ärsytä päänahkaasi voimakkailla sampoilla. Suosi mietoja tuotteita, joita neuvotaan käytettäväksi kuiviin hiuksiin, tai jopa vauvoille tarkoitettuja sampoita. Hemmottele hiuksiasi välillä proteiinipitoisin tehohoidoin, jotka korjaavat vahingoittunutta hiusta.

Rasvoittuvat hiukset

Pesit hiuksesi eilen, ja nyt ne ovat taas rasvaiset. Johtuuko se liian tiheistä pesuista, kuten ennen vanhaan uskottiin? ”Hiukset voi pestä niin usein kuin haluaa”, Peters sanoo. ”Ei kuitenkaan kannata hieroa päänahkaa kovin voimakkaasti, koska se vain innostaa talirauhasia tuottamaan lisää rasvaa. Vaahdota sampoo vain hiuksissa, ja vältä kuumaa vettä.” Kädenlämpöinen eli noin 30-asteinen vesi on juuri sopivaa. Käytä erityisesti rasvoittuville hiuksille tarkoitettuja sampoita, jotka syväpuhdistavat. Muista myös, että rasvoittuvatkin hiukset kärsivät liian kuumasta hiustenkuivaimesta.

Jos et ole varma, minkä tyyppiset hiuksesi ovat, tai jos ne ovat latvasta kuivat mutta juuresta rasvoittuvat, kampaajasi voi suositella sinulle sopivia hoitotuotteita. Kokeile eri sampoita. Tuote, joka saa ystäväsi hiukset kiiltämään, voikin tehdä sinun hiuksistasi elottoman näköiset.

Hilseilevä päänahka

Jos sinulla on hilsettä, kannattaa selvittää, mistä se johtuu. Rasvaisen hilseen tunnistaa öljyisestä kiillosta, jota syntyy, kun hilsehiutaletta hankaa sormien välissä yhteen. Siitä pääsee parhaiten eroon rasvoittumista vähentävällä hilsesampoolla. Kuiva hilse taas vaatii kärsivällisyyttä ja mietoja tuotteita. Käytä päänahkaa hoitavia sampoita. Yleisin syy kuivaan hilseilyyn on ärtynyt päänahka, joka puolestaan on seurausta vääränlaisesta sampoosta, värjäyksistä tai permanenttiaineista. Jos oikeasta hoidostakaan ei ole apua, varaa aika ihotautilääkärille.

Normaalit hiukset

Hiuksesi ovat helppohoitoiset eikä niitä tarvitse pestä kuin parin, kolmen päivän välein. Onnittelut! Sinun kannattaa silti noudattaa edellisellä aukeamalla annettuja hoito-ohjeita. Muista myös kuivata hiukset pesun jälkeen hellävaraisesti. Älä hiero päänahkaa liian kovaa vaan puristele hiuksia hellästi pyyhkeellä. Tämä ohje pätee kaikenlaisiin hiuksiin. Jos hiuksesi ovat pesun jälkeen takkuiset, kampaa ne varovasti latvoista aloittaen.

Toisinaan on hyvä harjata hiuksia ”vastakarvaan”. Se kiihdyttää päänahan aineenvaihduntaa ja parantaa hapen ja ravinteiden kulkeutumista hiusjuuriin. Tehokas harjaaminen ei irrota hiuksia, vaan harjaan jäävät ne noin sata hiusta, jotka kuitenkin päivän aikana irtoavat päästä.

Harmaantuminen

Moni saattaa järkyttyä löytäessään ensimmäiset harmaat hiuksensa, vaikka harmaantuminen on mitä luonnollisin asia. Ortopedi Irmgard Pfers on nyt 48-vuotias ja löysi ensimmäiset harmaat suortuvansa kymmenisen vuotta sitten. ”Se ei ollut mikään yllätys”, hän sanoo. ”Vanhemmat siskoni ja äitini alkoivat harmaantua juuri siinä iässä.” Kampaaja ehdotti hiusten värjäämistä, mutta Irmgard päätti kantaa harmaansa ylpeydellä. ”Ne pukevat minua ja näyttävät itse asiassa siltä kuin minulle olisi tarkoituksella tehty harmaita raitoja”, hän sanoo.

Harmaat hiukset ovat yleensä kuivia ja kankeita, joten niille sopii parhaiten kuiville ja hankalasti käsiteltäville hiuksille tarkoitettu sampoo. Kosmetiikkateollisuudella on tarjolla ratkaisu niille, jotka haluavat peittää harmaansa: sävytys ja värjäys. Jos teet sen itse, muista noudattaa käyttöohjeita ja käyttää valmistajan suosittelemaa hoitoainetta. ”Jotta hiuksen rakenne säilyisi ennallaan, sen on päästävä sulkeutumaan värjäyksen jälkeen”, sanoo hiusmuotoilija Dagné. Värjää vain se osa hiuksesta, joka väriä kaipaa, jotta latvat eivät kuivuisi ja hapertuisi.

Jos harmaat ilmaantuvat jo parin viikon kuluttua kampaamokäynnistä, Jens Dagnélla on siihenkin ratkaisu: ”Säästä hiuksiasi ja rahaa ja värjäytä vain juuret.” Jos taas tarkoituksena ei ole peittää harmaita vaan muuttaa hiusten väriä, kannattaa käyttää sävytysväriä, joka värjää hiuksen pinnan tunkeutumatta sen sisään. Menetelmä on hiuksille hellävaraisempi, mutta väri kuluu nopeammin pois.

Uusi tyyli

Oletko aina haaveillut kiharapilvestä tai raidoista? Toki, mutta eivätkö väri- ja permanenttiaineet kuluta hiusta? Hiusvärien terveysriskeistä on väitelty jo muinaisista ajoista saakka. ”Aineet kyllä vaikuttavat hiuksen rakenteeseen”, professori Orfanos sanoo. Permanenttiaine pehmentää hiuksen rakennetta, jotta sen muoto muuttuisi. Toistuvat permanentit heikentävät hiusta ja hiukset voivat katkeilla. Hyvin tehtynä käsittely kohdistuu kuitenkin vain itse hiukseen. ”Terveydelle siitä ei siis ole haittaa”, professori Popescu sanoo. ”Karvatuppi tuottaa edelleen uutta, tervettä hiusta.”