Previous slide
Next slide

Valmiina auttamaan: Miten toimia viidessä hätätilanteessa

hätätilanne
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Valitut Palat
Monet ovat hankkineet ensiapupakkauksen hätätilanteen varalle. Sitäkin tärkeämpää on tietää, miten toimia viiden yleisen hätätilanteen sattuessa.

1. Tukehtuminen

Kyse on todennäköisesti tukkeumasta, jos ihminen haukkoo henkeä, muuttuu sinertäväksi eikä voi puhua. Mikäli paikalla on kolmas osapuoli, pyydä tätä soittamaan ambulanssi sillä aikaa kun autat potilasta. Poista ruoka ja tekohampaat suusta, mutta älä tutki suuta sormella. Pyydä potilasta yskimään, jotta tukos poistuisi. Taivuta henkilön ylävartaloa eteenpäin ja läimäytä kolme neljä kertaa kylkiluiden väliin niin lujaa, että potilas yskii. Heimlichin otetta (jossa kiedotaan kädet potilaan ympäri vatsan kohdalta ja nykäistään nopeasti itseen päin) käytetään viimeisenä keinona. Tukehtuva vauva asetetaan pää tuettuna, kasvot alaspäin käsivarrelle. Lyö samalla hellän napakasti viisi kertaa vauvan kylkiluiden väliin. Istu alas ja laita isompi vauva reisiesi varaan. Käännä vauva, jos se ei auta. Laita kaksi sormea yhden sormen leveyden verran nännilinjan alle ja paina napakasti korkeintaan viisi kertaa.

2. Sydänkohtaus

Sydänkohtaus ilmenee musertavana rintakipuna joko vasemman käden säryn kanssa tai ilman, hengitysvaikeutena tai tunteena siitä, että loppu häämöttää. Naisilla ilmenee eniten epätyypillisiä oireita, kuten kovaa väsymystä, huonovointisuutta, närästystä sekä runsasta hikoilua. Soita ambulanssi ja anna potilaalle 325 mg:n pinnoittamaton aspiriini. Se ohentaa verta ja pysäyttää sydänkohtauksen usein siihen paikkaan. Aseta potilas makuulle odottamaan, jotta hänen sydämensä ei tee paljon töitä. Mikäli potilas näyttää pyörtyvän, käske häntä yskimään kunnolla. Se muuttaa rinnan painetta ja toimii joskus samalla tavalla kuin painelu-puhalluselvytyksen painelu. Huomaathan, että American Heart Association, eli Amerikan sydänyhdistys suosittelee yhtäkkiä pyörtyville teineille ja aikuisille paineluelvytystä: Soita hätänumeroon ja painele sitten kovaa ja nopeasti henkilön rintalastaa avun tuloon asti.

3. Myrkytys

Tiedätkö miksi useimmat soittavat myrkytystietokeskukseen? Tahattoman tai tahallisen lääkkeiden yliannostuksen (särkylääkkeet, unilääkkeet ja masennuslääkkeet ovat listojen kärkisijoilla) sekä siivoustuotteille altistumisen vuoksi. Soita aina ensin myrkytystietokeskukseen riippumatta siitä, kuinka vähän myrkyllistä ainetta on nielty. Älä pistä henkilöä oksentamaan tai anna ipecac-oksennuslääkettä, joka sisältyi ennen ensiapupakkaukseen. Ipecacin tehoa ei ole koskaan todistettu, ja sitä käytetään nykyään harvoin. Siirtykää pois myrkylliseltä alueelta (valkaisuaine ja ammoniakki ovat yleisiä aiheuttajia), jos uhri on hengittänyt vaarallisia aineita. Iholle joutunut myrkky, kuten pesuaine, pestään pois. Soita sen jälkeen myrkytystietokeskukseen ja seuraa ammattilaisen antamia ohjeita.

4. Vakava verenvuoto

Veri roiskuu – ja kaikkia pelottaa. Unohda kiristyssiteet. Paina haavaa kädellä, puhtaalla pyyhkeellä, talouspaperilla, huivilla tai millä tahansa löytämälläsi kankaalla, kunnes vuoto tyrehtyy. Kiristyssiteitä ei nykyään käytetä ensiavussa. Jos painat reidessä olevaa haavaa, suljet ainoastaan haava-alueen vuotamisen. Jos sen sijaan laitat siihen kiristyssiteen, tukkeutuu koko jalan verenkierto, joka voi johtaa jalan amputoimiseen. Kiristyssidettä käytetään vain silloin, kun kaikki haavan alla on tuhoutunut (esimerkiksi onnettomuuden takia on irronnut sormi, käsi tai jalka).

5. Allerginen reaktion

Mehiläisen pistos, ruoka-allergiat ja lääkkeet voivat tappaa. Oireisiin kuuluvat paikallinen tai koko vartalon kutina, johon liittyy joskus ihottumaa, turvotusta ja pahimmassa tapauksessa hengitysteiden turpoamista, mikä vaikeuttaa hengittämistä. Hengenvaarallisista allergioista kärsivät kantavat yleensä mukana adrenaliinipiikkiä, jota on saatavilla sekä aikuisten- että lastenannoksina. Adrenaliini eli epinefriini lisää sykettä, parantaa hengitystä ja antaa noin 20 minuuttia aikaa päästä sairaalaan. Laita muutama voimakas antihistamiini lompakkoon, jotta voit auttaa vakavasta allergiasta kärsivää tarvittaessa. Nopeasti vaikuttavat tabletit helpottavat allergista reaktiota sillä aikaa, kun odotatte avun saapumista.

Pidä pää kylmänä
7 vaarallista ensiapuvirhettä
Paineluelvytys on tehokas ensiapu