Previous slide
Next slide

Viimeinkin vitamiini, joka voi nuorentaa verisuoniasi!

verisuonet
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Lauren Rearick
Voisiko apu sydänsairauksia vastaan löytyä paikallisen ruokakauppasi hyllyltä?

Sydäntaudit eri muodoissaan ovat edelleen amerikkalaisten yleisin kuolinsyyn aiheuttaja. Sydänystävällisen ruokavalion noudattaminen ja riittävästä liikunnasta huolehtiminen saattavat auttaa, mutta terveysasiantuntijat etsivät jatkuvasti entistä tehokkaampia hoitokeinoja. Näyttää siltä, että he ovat löytäneet sellaisen: uudessa tutkimuksessa esitetään, että eräs antioksidantti voisi uudistaa vanhoja ja jäykkiä verisuonia.

Erikoisaikakauslehti Hypertensionissa julkaistussa pienessä tutkimuksessa Colorado Boulderin yliopiston tutkijat antoivat kymmenelle kuudenkymmenen vuoden ikäisestä seitsemänkymmenenyhdeksän vuoden ikäiselle vapaaehtoiselle päivittäin MitoQ-nimistä ravintolisää, joka on luonnollisen antioksidanttisen koentsyymi Q10:n jalostettu versio. Toiset kymmenen saivat lumelääkettä. Kuuden viikon kuluttua tutkijat analysoivat tutkimukseen osallistuneiden verisuonien terveyttä ja kokoa. Sen jälkeen testiryhmien paikkaa vaihdettiin: ravintolisää saaneet saivat nyt lumelääkettä ja toiset MitoQ:ta.

Testauksen päätteeksi tutkijat huomasivat, että vapaaehtoisten saatua ravintolisää heidän verisuonensa muuttuivat jälleen joustaviksi. Oleellista on se, että MitoQ tuntui nuorentavan verisuonia jopa 15–20 vuodella. Tutkimuksen johtava tutkija ja raportin kirjoittaja, tohtoriksi väitellyt jatko-opiskelija Matthew Rossman sanoi lehdistötiedotteessa seuraavasti: ”Tämän suuruusluokan parannukseen, jos se saadaan pysyväksi, liittyy noin 13 prosenttia pienempi riski sairastua sydäntauteihin”.

Rossmanin kanssa tutkimusraporttia kirjoittaneen tohtori Doug Sealsin mukaan tutkimus ”tuo uutta uskottavuutta luottamuspulasta kärsineelle teorialle, jonka mukaan antioksidanttien lisääminen ruokavalioon voisi parantaa terveyttä”. Hän jatkoi vielä lisäämällä, että ”tutkimus puoltaa sitä seikkaa, että hoidon kohdistaminen… mitokondrioihin saattaa olla parempi tapa vähentää oksidatiivista stressiä (mikrotason solutulehdusta) ja parantaa sydämen ja verisuonien terveyttä ihmisen ikääntyessä.”

Sekä Rossman että tohtori Seals suunnittelevat järjestävänsä lisätutkimuksia löydöksiensä varmistamiseksi. Tohtori Seals huomautti, että liikunta ja kunnollinen ruokavalio ovat edelleen parhaat keinot sydänsairauksien välttämiseksi. ”Jos katsomme asiaa kansanterveyden tasolla, tarpeeksi moni ei ole valmis toimimaan näin”, hän totesi.

”Me etsimme täydentäviä ja hyviksi todistettuja vaihtoehtoja estääksemme ikääntymiseen liittyviä muutoksia, jotka johtavat tauteihin. Nämä ravintolisät saattavat olla yksi niistä.”

Lue lisää: 

15 tapaa pienentää sydänsairauksien riskiä

Näin vältät veritulpan

Sydänkohtaus – tunnista oireet