Previous slide
Next slide

Virtsatietulehdukset saattavat yleistyä keski-iässä

virtsatientulehdus
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Susan Ince
Iän vaikutuksen ymmärtäminen ja parhaat hoidot voivat auttaa.

Miehet saavat usein virtsatietulehduksen ensimmäisen kerran ollessaan viisissäkymmenissä, ja yleensä se johtuu suurentuneesta eturauhasesta. Suureneva eturauhanen painaa virtsaputkea ja aiheuttaa virtsasuihkun heikkoutta, tihentynyttä virtsaamistarvetta ja tiputtelua rakon tyhjennyksen jälkeen. Jos rakko ei tyhjene kokonaan, virtsa voi tulehduttaa sen.

Noin 5–10 prosentilla miehistä, joilla on suurentunut eturauhanen, on myös toistuvia virtsatietulehduksia. Lääkitys voi rentouttaa rauhasen lihaksia tai pienentää sitä, mikä helpottaa virtsaamista. Pienet toimenpiteet, joilla helpotetaan tukkeumaa tai painetta, saattavat myös auttaa.

Tukkeutuneet putket voivat aiheuttaa virtsatietulehduksia miehille, mutta naisten riskiä nostavat heikentyneet putkien seinämät.

Kun estrogeenitasot laskevat vaihdevuosien aikana, virtsateiden fyysinen suoja ja kyky puolustautua bakteereita vastaan heikkenevät ja emättimen bakteerikanta muuttuu, ja kaikki tämä voi lisätä virtsatietulehduksen riskiä.

Akuutteja tulehduksia hoidetaan antibiooteilla, mutta tulehdusten uusimista voidaan estää muilla hoitokeinoilla. Parin viikon paikallinen hoito estrogeenivoiteella voi vahvistaa virtsateiden seinämiä vaihdevuodet ohittaneilla naisilla ja vähentää tulehdusriskiä. Myös probiootteja sisältävistä emätinpuikoista voi olla apua.

Jos ihminen alkaa aivan yllättäen kärsiä virtsatietulehduksista, lääkäri haluaa luultavasti sulkea pois muut mahdolliset vaivat kuten kivet virtsarakossa tai munuaisissa.

Kun vanhukselle tulee virtsatietulehdus, hän voi muuttua sekavaksi ja epäluuloiseksi tulehduksen vuoksi. Etenkin iäkkäät henkilöt voivat tulla harhaisiksi immuunijärjestelmän muutosten takia. Vanhemmilla ihmisillä ei myöskään aina ole virtsatietulehduksen tavallisia oireita. Jos siis epäilet läheiselläsi tulehdusta muuttuneen käytöksen vuoksi, huolehdi, että hänet tutkitaan ja hoidetaan tarvittaessa.

Katetri voi myös olla riskitekijä. Sairaalassa jopa 25 prosentille potilaista laitetaan katetri, ja se lisää huomattavasti virtsatietulehduksen riskiä – tulehduksen saa helposti sairaalatiloissa. Bakteerit voivat päästä ohueen putkeen, jos sitä ei laiteta paikoilleen oikein tai pidetä puhtaana tai jos sitä käytetään liian kauan. Sama koskee hoitolaitoksissa asuvia.

Virtsatietulehdus – vähennä riskiä!   

Lisää hyviä bakteereita. Joissakin tutkimuksissa on havaittu, että toistuvista virtsatietulehduksista kärsivien naisten todennäköisyys saada uusi tulehdus vähenee, jos he käyttävät lactobacillus-probioottia sisältäviä emätinpuikkoja, jotka tasapainottavat bakteerikantaa.

Juo karpalomehua. Vuonna 2012 julkaistussa meta-analyysissa karpalomehu ja -valmisteet vähensivät toistuvia virtsatietulehduksia. Lue lisää karpalosta ja karpalomehusta!

Pyyhi edestä taaksepäin. Tulehduksen aiheuttavat bakteerit tulevat yleensä ruuansulatuskanavasta, joten pyyhkimällä edestä taaksepäin et siirrä bakteereja lähemmäs virtsateitä.

Virtsaa yhdynnän jälkeen. Se vähentää bakteerien mahdollisuutta päästä virtsateihin.

Juo runsaasti vettä. Kun virtsaat, bakteereja huuhtoutuu virtsateistä, joten juo niin paljon, että pystyt virtsaamaan säännöllisesti, varsinkin jos kärsit inkontinenssista. Lue lisää vedenjuonnin tärkeydestä! 

Lue lisää: 

8 dementiaa muistuttavaa oiretta, jotka saattavat olla hoidettavissa 

Selätä krooninen munuaisten vajaatoiminta

8 asiaa, jotka on syytä tietää kun ikäännymme