Previous slide
Next slide

Joulun viettoa maailmalla: Perinteet ja tavat

joulun perinteet
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Valitut Palat
Joulupukilla on monia eri muotoja ja jouluperinteet vaihtelevat suuresti eri mantereilla. Kansainvälisiin perinteisiin tutustumiseksi sinun ei kuitenkaan tarvitse lähteä maailmanympärimatkalle, jatka vain lukemista. Voit ehkä hyödyntää joitain seuraavista perinteistä omassa joulun vietossasi.

Ukraina

Ukrainassa joulupuuhun ripustetaan hämähäkinseitin muotoisia koristeita. Se juontaa juurensa ukrainalaisesta kansantarusta, jonka mukaan köyhällä leskellä ei ollut varaa koristella puutaan. Kun lesken lapset heräsivät jouluaamuna, niin puu oli aamuauringossa kultaisina ja hopeisina kimaltavien verkkojen peitossa.

Jamaika

Jamaikalaiset pukeutuvat koristeellisiin asuihin ja juhlistavat joulua paraatikulkueissa, joissa tanssitaan afrikkalaista alkuperää olevan junkanoo-musiikin tahtiin. Tapaninpäivänä järjestettävän Junkanoo-festivaalin juuret ulottuvat peräti 1500-luvulle asti.

Espanja

Espanjassa tarjotaan jouluna turrón-leivonnaisia, jotka on valmistettu hunajasta, munanvalkuaisista, sokerista ja paahdetuista manteleista. Resepti on peräisin 1500-luvulta.

Iso-Britannia

Misteliä käytettiin joulukoristeena ensi kertaa Isossa-Britanniassa. Mistelinoksan alla suuteleminen on kuitenkin todennäköisesti alun perin skandinaavinen perinne.

Hollanti

Hollantilaiset lapset saavat lahjoja Sinterklaasilta joulukuun viidentenä päivänä, eivät jouluaattona tai joulupäivänä. Jos lapset jättävät Sinterklaasin hevoselle porkkanoita, niin hän tuo lapsille makeisia.

Islanti

Kolmetoista joulupoikaa, islanniksi jólasveinarnir, tuo lahjat islantilaisille lapsille. Joulupojat olivat alun perin kujeilijoita. Heistä jokainen saapui vuorollaan paikalle tiettynä joulua edeltävänä päivänä tekemään kepposia ja piloja.

Japani

Japanissa joulupukki tuo lahjat lasten tyynyjen päälle jouluyönä. Jouluaterialla tarjotaan perinteisesti paistettua kanaa.

Norja

Kaikki luudat piilotetaan jouluaattona, jotta noidat eivät varastaisi niitä keskiyön lentoa varten. Norjalaisilla on myös tapana jättää maatilaa suojelevalle tontulle aattona talliin lautasellinen puuroa.

Saksa 

Saksalaiset lapset koristelevat joululahjalistansa erilaisilla kuvilla ja jättävät ne sitten ikkunalaudalle yön ajaksi. Jeesus-lapsi jakaa lahjat jouluna. Saksassa on myös tapana jättää kenkä tai saapas ulko-oven eteen joulukuun viidentenä päivänä

Venäjä

Joulua juhlitaan tammikuun seitsemäntenä päivänä ja Babushka tuo lahjat lapsille. Babushka tarkoittaa vanhaa naista tai isoäitiä venäjäksi ja hahmo perustuu Raamatun tarinaan naisesta, joka ei antanut lahjaa Jeesus-lapselle. Babushka jakaa lapsille lahjoja osoittaakseen katumusta.

Puola

Perinteistä puolalaista jouluateriaa kutsutaan nimellä Wigilia. Ateria syödään jouluaattona ja sen nimi on johdettu latinan katsoa-verbistä. Puolalaiset perheet uskovat, että Wigilian tapahtumat ennustavat tulevaa vuotta.

Italia

Italialaiset perheet syövät jouluaattona niin sanotun seitsemän kalan aterian. Lomakauden aikana syödään myös linssejä, jotta uudesta vuodesta tulisi onnellinen ja vauras. Befana-noita jakaa lapsille lahjoja jouluna.

Irlanti

Irlantilaiset jättävät hedelmäpiirasia ja Guinness-olutta välipalaksi joulupukille.

Suomi

Suomessa perheet koristelevat joulukuusen oljesta tehdyillä geometrisillä himmeleillä. Heillä on myös tapana käydä saunassa ennen joulupukin tuloa.

Lue lisää: 

10 vinkkiä ympäristöystävällisempään jouluun

Näillä mausteilla luot  jouluisia makuja ja tuoksuja

Martan piparkakut