Previous slide
Next slide

Kesälukemista – 10 kaikkien aikojen parasta rakkausromaania

rakkaustarina
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Reader’s Diegestin toimittajat
Kirjoja, joissa mies tapaa naisen, mies kosiskelee naista (tai nainen miestä) ja pari elää yhdessä elämänsä loppuun asti, mahtuu kolmetoista tusinaan. Ne ovat toki nautinnollisia, mutta eivät unohtumattomia. Niinpä Reader’s Diegestin toimittajat ovat laatineet kymmenen romaanin listan, jossa on lueteltu parhaat, ajattomat ja tavallisen romanssin ylittävät rakkaustarinat.

1. Colleen McCullough: Okalinnut (The Thorn Birds) (1977)

Tämä Australiaan ja vuoteen 1915 sijoittuva merkittävä kronikka kertoo kauniin, voimakastahtoisen nuoren tytön ja papin kielletystä rakkaudesta. Tätä mahtavaa tarinaa lukiessa nauraa, itkee ja valvoo aivan liian myöhään.

2. Emily Brontë: Humiseva harju (Wuthering Heights) / Charlotte Brontë: Kotiopettajattaren romaani (Jane Eyre), molemmat vuodelta 1847

Kuinka Brontën sisaruksista muka voisi valita? Kumpi on romanttisempi: Heathcliff vai herra Rochester? Kumman nummet ovat utuisemmat, kumman sumuinen, englantilainen maaseutu synkempi, kumman kartano karmivampi? Tämä on tasapeli – kumpaakaan näistä ajattomista rakkaustarinoista ei kannata ohittaa.

3. Michael Ondaatje: Englantilainen potilas (The English Patient) (1992)

Ondaatjen kaunis, koskettava ja palkittu romaani kertoo neljän sodan runteleman sielun tarinan italialaisessa luostarissa toisen maailmansodan lopulla. Näistä kahden henkilön, uupuneen Hana-hoitajan ja vakavasti palaneen nimettömän englantilaisen potilaan, välille kehittyy unohtumaton, ainutlaatuinen rakkaustarina.

4. Nicholas Sparks: Usko rakkauteen (True Believers) (2005)

Upein nyyhkytarina suloisten, sydäntä lämmittävien romanttisten tarinoiden mestarilta. Tarinan päähenkilöinä ovat menestyvä, newyorkilainen journalisti ja murtaen puhuva eteläläinen nainen, jotka ovat molemmat kärsineet aiemmin rakkauden tähden. Heidän erilaisuutensa unohtuu, kun rakkaus alkaa kukoistaa tässä ihanan eskapistisessa romanssissa.

5. John Fowles: Ranskalaisen luutnantin nainen (The French Lieutenant’s Woman) (1969)

Viktoriaanisen ajan herrasmies on kihloissa varakkaan ja muutoinkin sopivan naisen kanssa, mutta kun hän kohtaa kauniin, mystisen naisen, jonka huhutaan olevan ranskalaisen luutnantin hylkäämä rakastajatar, mies hurmaantuu. Todella uskomattoman viihdyttävä kertomus.

6. Nora Roberts: Sininen lahti (Chesapeake Blue) (2002)

Intohimo leiskuu tässä Marylandin itärannikolle sijoittuvassa tarinassa, jossa karkea Seth Quinn voittaa itselleen Drusillan, kaupungin jäisen kaunottaren. Kiinnostavat hahmot, kiinnostavaa dialogia, hauskoja ja kuumia kohtauksia. Roberts on kyllä kirjoittanut liudan rakkaustarinoita, mutta tämä nousee joukosta kirkkaasti esiin.

7. Kazuo Ishiguro: Pitkän päivän ilta (The Remains of the Day) (1989)

Ikääntyvä hovimestari nimeltä Stevens, joka on hoitanut työnsä täydellisyyttä hipoen yli kolmen vuosikymmenen ajan, muistelee elämäänsä. Mutta huolitellun ulkokuoren alla lymyää intohimoinen ja romanttinen sielu, joka on ollut tukahdutettuna moitteettomien palvelusvuosien aikana. Elonsa iltapuolella Stevens oppii, mistä rakkaudessa todella on kyse. Hieno, kaunokirjallinen romaani.

8. Leo Tolstoi: Anna Karenina (1877)

Rakkaudettoman avioliiton kahlitsema Anna Karenina antautuu houkutukselle ja ryhtyy vaaralliseen suhteeseen komean Vronskin kanssa. Tragedia kehittyy 1800-luvun Venäjän maisemassa, kuuluisimmassa tarinassa tuomitusta rakkaudesta. Mieleenpainuva ja kestävä klassikko.

9. Diana Gabaldon: Muukalainen (Outlander) (1991)

Tämä väkevä aikamatkustus-rakkaustarina aloittaa Gabaldonin valtavaa menestystä nauttivan Matkantekijä-sarjan. Vahva ja kaunis Claire Randall ajautuu viettämään kaksoiselämää: hänellä on aviomies 1900-luvulla ja rakastaja 1700-luvulla. Teos on täynnä huumoria, intohimoa, nokkeluutta ja Skotlannin maisemia. Sen lukee hetkessä kirjaksi, jossa on yli 600 sivua. Nauti rypemisestä rakkaudessa!

10. Luanne Rice: Follow the Stars Home (2000)

Jos valitset väärän rakkauden, voitko pelastaa elämäsi tuholta? Vuosia sitten kolmikymppinen Dianne otti puolisokseen väärän miehen, seksikkään kalastajan – eikä tämän ystävällistä, lastenlääkäri-veljeä. Kun tragedia iskee vuosia myöhemmin, voiko hän säästyä huonolta onneltaan? Nappaa nenäliinapaketti viereesi ja selvitä vastaus tästä koskettavasta nyyhkytarinasta.

Oli kyse sitten kurkistamisesta 1800-luvun Venäjään Anna Kareninassa, jatkuvan perhedraaman todistamisesta Australian takamailla Okalinnuissa tai aikamatkailun kuvittelemisesta Muukalaisessa, näissä kaikissa mahtavissa kirjoissa on jotakin erityistä. ”Ne ovat paljon enemmän kuin rakkaustarinoita: ne ovat elämäntarinoita”, sanoo Select Editionin päätoimittaja Laura Kelly. ”Jos pitää hyvistä rakkaustarinoista, kirjat ovat paljon antoisempia kuin elokuvat”, hän jatkaa. ”Kirjat vievät lukijan kaikkien hahmojen pään sisälle, jolloin näiden toiveet ja unelmat todella herättävät lukijan oman mielikuvituksen henkiin.”

Lue lisää:

Näin kirjoitat rakkauskirjeen

Näin pysyt vireänä – mikä toimii & mikä ei

Mitä syntymäpäiväsi kertoo luonteestasi