Previous slide
Next slide

Kyösti Mäkimattila – Tangokuninkaan kaksi puolta

Kyösti Mäkimattila
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Kari Martiala
Tänä vuonna Tangokuningas Kyösti Mäkimattilalta on ilmestynyt kaksi uutta albumia, uutta omaa tuotantoa sisältävä soolo-albumi Olet maailmassa ainut sekä kokoelma Hurmaava Kyösti Mäkimattila laulutaiteilijan ja hänen Varjokuva -yhtyeensä pitkältä uralta.

 
Tuottelias taiteilija on julkaissut tangovoittonsa jälkeen viidessä vuodessa kolme sooloalbumia, kaksi Varjokuva-albumia sekä joulualbumin.

– Näihin viiteen vuoteen on mahtunut 400 000 kilometriä, yli 1000 keikkaa, 100 uutta laulua, 500 runoa, kolme kirjaa ja yksi kultalevy.

– Minun musiikissani on ehkä oleellisinta se, että siinä eivät koneet jumputa. Koneet eivät määrää, vaan me teemme musiikkia luomusti. Kauneus, hauraus ja herkkyys ovat sellaisia asioita, joita ei pelätä käsitellä. Niitä ei pidetä naiiveina, ne eivät ole musiikissani tekemällä tehtyjä asioita, vaan ne ovat luonnollinen osa sitä.

Hän tuntee voimakasta vetoa ajatusten, mietelmien ja havaintojen pukemiseen lauluiksi.

– Lähtökohtana sekä laulajana, säveltäjänä että sanoittajana on se, että kulloinenkin levytys kestäisi aikaa ja tietenkin useamman kuuntelukerran.

Hän kertoo suorastaan palavansa halusta päästä esittämään uuden albuminsa lauluja yleisön edessä.

– Isot studio-orkesterit ja akustiset jousistot ovat harvinaista herkkua. Olen kuitenkin erittäin onnellinen, että juuri tällä levyllä soi sellainen.

Kahden kärjen taktiikalla

Mäkimattila muistuttaa, että vaikka sooloalbumit ja Varjokuva-albumit eroavat toisistaan, ne eivät ole ristiriidassa keskenään.

– Teemme selkeästi sekä konsertti- että tanssimusiikkia. Niitä sovittamalla samat laulut sopivat kuitenkin erilaisille keikoille, hän tarkentaa.

Syksyksi onkin luvassa sekä Varjokuvan konserttisalikiertue, Riku Niemi Orchestran tangotentetin kanssa toteutettava kiertue ja vielä Varjokuvan Joulukonserttikiertue.

– Meidän esiintymisissämme on aina oltava jotakin kiinnostavaa. Tämä maa on niin pieni ja me olemme ahkeria keikkailijoita, joten jokaisessa illassa pitää olla tietynlaista omaleimaisuutta vaihdellen esiintymispaikan ja yleisön mukaan.

Hän on halunnut jakaa osaamistaan myös koko tangogenrelle kehittämällä ja tukemalla tangokuninkaallisten toimintaedellytyksiä, muun muassa tekemällä lauluja muille artisteille.

– Jotta tämä meidän ainutlaatuinen ja hieno kulttuurinhaaramme pysyy hengissä, se vaatii osaavia tekijöitä. Haluan, että tällä kentällä on mahdollisimman paljon hyviä, kunnianhimoisia ja taitavia tekijöitä. Se on kaikkien etu.

Vanhemmalle väelle.

Kaikki ei ole ollut kuitenkaan pelkkää auringonpaistetta. Suorasanainen Mäkimattila on saanut osansa niin yleisön rakkaudesta kuin julkisuuden kiroista.

– Mitä kirkkaammat parrasvalot, sitä tummemmat varjot, Mäkimattila tiivistää.

– Olen suorasanainen radiossakin, joka on vähän niin kuin ampuisin itseäni polveen. Sanon suoraan, miten asiat ovat, kuten sen miten Yleisradio on hylännyt tämän musiikin kokonaan. YLE:ssä on varaa toimia meidän rahoillamme kuulematta meitä.

– Vaikka radio, sanomalehdet ja televisio ovat vanhemman väen alustoja, on kummallista, että Ruisrockista voidaan tehdä käsikameralähetystä ja pistää se television primetimeen, mutta Tangomarkkinoilla ei voida tehdä samaa. Minusta samalla tavalla pitäisi tehdä lähetyksiä vaikkapa Kaustisilta, Ikaalisilta, Kiuruvedeltä ja Seinäjoelta.
 
 
Kyösti Mäkimattila & Varjokuva

28.9. Kuopio, Rauhalahti
29..9. Nurmijärvi, Ruusulinna
30.9. Turku, Viking Grace
1.10. Turku, Viking Grace
3.10. Helsinki, Silja Symphony
4.10. Helsinki, Silja Symphony
5.10. Hartola, Krouvin lava
6.10. Saarijärvi, Kukonhiekka
10.10. Helsinki, Viking XPRS
11.10. Helsinki, Viking XPRS
12.10. Kotka, Hotelli Leikari
13.10. Harjavalta, V2
19..10. Ylihärmä, Härmän kuntokeskus
20.10. Sotkamo, Naapurivaaran Huvikeskus
26.10. Keuruu, Hotelli Keurusselkä
27.10. Tampere, Tanssikeskus Tessu
31.10. Turku, Baltic Princess

Hanki itsellesi upea kokoelmalevy Hurmaava Kyösti Mäkimattila Valittujen Palojen verkkokaupasta.

Lue lisää: 

Pepe Willberg – Isot laulut kiinnostavat

Unohtumaton Kirka Babitzin 

Suvi Teräsniska – Lue laulajatähden tarina!