Komealupiini on tuttu kasvi varmasti jokaiselle suomalaiselle. Sinertävän pitkän kukkavarren omaava vieraslaji on vallannut tienpientareet ja entiset niityt syrjäyttäen alkuperäiset lajit. Lupiinien käyttö kasvivärjäykseen on siksi myös ympäristöteko: jokainen väripataan päätynyt kukinto vähentää lupiinin leviämistä. Keittovärjäyksessä apuaineeksi tarvitaan alunaa ja viinikiveä. Nämä apuaineet kiinnittyvät täysin langan kuituun ja värjäyksestä jäävät liemet ja roskat voi siis hävittää kompostiin, viemäriin tai maahan. Värjäys kannattaa tehdä ulkosalla, missä keittämisestä syntyvät tuoksut pääsevät haihtumaan. Lupiinin lehdet ja varsi antavat keltaisia tai keltaisenvihreitä värejä ja siniset kukat puolestaan turkooseja sävyjä. Värjäys onnistuu vain täysin tuoreilla kukilla, joten kukat on kerättävä alle vuorokausi ennen värjäystä.