Previous slide
Next slide

11 herkullista kasvista

lehtikaali
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Valitut Palat
Monet meistä eivät syö tarpeeksi kasviksia. Syy voi piillä siinä, että olemme kyllästyneet syömään aina samoja ruokia. Kasvikunnan tuotteista löytyy kuitenkin runsaasti eri vaihtoehtoja, joten mikset kokeilisi jotakin uutta?

Nämä 11 kasvista eivät ehkä ole kaikkien suosikkilistan kärjessä, mutta maun ja terveellisyyden suhteen ne ovat ehdotonta kärkikastia.

Punajuuri

Psykologien mukaan maun lisäksi myös ruuan ulkonäöllä on merkitystä. Siinä tapauksessa punajuuren pitäisi olla jokaisen lempivihannes. Kauniin värinsä lisäksi juurikas myös maistuu maukkaalta ja sen voi valmistaa monin eri tavoin.
Resepti: Marjaisa punajuurimoothie

Fenkoli

Fenkoli on ehkäpä ainoa kasvis, jonka maku muistuttaa karkkia, sillä siinä on hieman lakritsainen vivahde. Toisin kuin karkit, tämä sipulikasvi on tupaten täynnä vitamiineja ja sen voi valmistaa mitä mielikuvituksellisimmilla tavoilla.
Resepti: Fenkoli-katkarapukeitto

Pak choi

Pak choi eli pinaattikiinankaali on tärkeä osa kiinalaista ruokakulttuuria. Kasvilla on pitkä valkoinen varsiosa ja tummanvihreät lehdet, ja se maistuu kaikin puolin herkulliselta. Pak choista saa helposti maukkaan lisäkkeen esimerkiksi paistamalla öljyssä valkosipulin ja soijakastikkeen kera ja sitä voi lisätä myös keittoihin ja paistoksiin.
Resepti: Paistettua inkivääriporsasta pak choin ja valkosipulin kera

Okra

Okra on amerikkalainen nimitys tälle terveelliselle lämpimän ilmaston kasville, joka muistuttaa pientä chilipaprikaa. Muita nimityksiä sille ovat muun muassa bhindi ja kingombo. Okra on tunnettu tahmaisesta sisuksestaan ja se sopii erinomaisesti pataruokiin mutta on herkullista myös leivitettynä ja uppopaistettuna.
Resepti: Rapugumbo

Lehtikaali

Lehtikaali on herkullinen vihannes, jonka suuret lehdet ovat raakana sitkeitä, mutta keitettäessä tai paistettaessa muuttuvat pehmeiksi ja maukkaiksi.
Resepti: Lohta vihannespedillä

Rapini

Rapini, jota kutsutaan Amerikassa myös nimillä rabe ja broccoletti, on hieman kitkerän ja pippurisen makuinen mutta silti herkullinen vihannes. Parsakaalin kanssa sillä ei kuitenkaan ole muuta yhteistä kuin vihreä väri. Tavallisimmin rapinia paistetaan pannulla valkosipulin kera ja tarjotaan lisäkkeenä, mutta sen voi valmistaa myös monin muin tavoin.
Resepti: Rigatoni-pastaa rapinin, kirsikkatomaattien ja valkosipulin kera

Ruusukaali

Ruusukaalit ovat kuin minikokoisia kaalinkeriä. Ne ovat täynnä hyödyllisiä ravintoaineita ja oikein valmistettuna niistä saa herkullisen aterian lisäkkeen.
Resepti: Sinapilla höystettyä ruusukaalia ja uusia perunoita

Kukkakaali

Kuten parsakaali, keräkaali ja muut ristikukkaislajit, kukkakaalikin on supervihannes, joka sisältää runsaasti syöpää torjuvia fytokemikaaleja ja muita tärkeitä ravintoaineita. Kukkakaalin voi valmistaa monella tapaa, esimerkiksi höyryttämällä tai grillaamalla, tai käyttää paistoksissa ja keitoissa.
Resepti: Kukkakaalipaistos jogurtti-ruohosipulikastikkeen kera

Palsternakka

Tämä juures on oivallinen perunan korvike ja herkullista paistettuna, keittoihin lisättynä tai soseutettuna muiden ainesten kanssa. Palsternakka on varsinainen vitamiinipommi, sillä se on täynnä kivennäisaineita ja ravintoaineita jotka ovat tärkeitä luustolle ja aineenvaihdunnalle.
Resepti: Porkkana-palsternakkapyree

Pikkujamssipapu

Pikkujamssipapu ei ole ehkä kovin houkuttelevan näköinen, sillä raakana se muistuttaa lähinnä ylisuurta, kivikovaa perunaa. Tämä meksikolainen juures on kuitenkin mehukas, makoisa ja helppo syödä: sen voi vain kuoria ja leikata paloiksi. Pikkujamssipapu tarjoillaan usein raakana vihannesten kera, mutta sen voi valmistaa myös monin muin tavoin.
Resepti: Avokado-pikkujamssipapusalaatti appelsiinin kera

Vesikrassi

Vesikrassi on yksi maailman vanhimmista lehtivihanneksista, jota jo muinaiset ihmiset söivät. Tämä nopeakasvuinen vesikasvi on voimakkaan makuinen ja erittäin terveellinen. Sitä voi käyttää esimerkiksi salaateissa, liemissä, keitoissa tai paistoksissa.
Resepti: Vesikrassilla ja cheddarjuustolla höystetty tomaattimunakas

Lue lisää:

Portugalilainen lehtikaalikeitto makkaralla 

7 vinkkiä terveellisempiin aterioihin

Hiilihydraatit, joita ei missään nimessä pidä karsia ruokavaliosta