Previous slide
Next slide

7 terveyttä edistävää syytä käydä saunassa

sauna
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Charlotte Hilton Andersen
Pitkän ja onnellisen elämän saavuttamiseksi kannattaa alkaa hikoilla—emmekä puhu nyt urheilemisesta.

Pidempi elämä
Pieni hiki pinnassa voi auttaa sinua elämään pidempään—varsinkin jos tämä hikoilu tapahtuu saunassa. JAMA Internal Medicine -lehden julkaiseman tutkimuksen mukaan vähintään kerran viikossa saunassa istuvien henkilöiden kuolemisen riski väheni 22 prosenttia, kun taas ainakin neljä kertaa viikossa saunovat vähensivät sitä kaksi kolmasosaa. Me suomalaiset saunomme keskimäärin huomattavasti enemmän kuin ihmiset muissa länsimaissa, joten meillä on erinomaiset mahdollisuudet hyödyntää ja tutkia saunomisen tarjoamia terveyttä edistäviä vaikutuksia.

Parempi mieli
Masennus on yleisin mielenterveyteen liittyvä sairaus, mutta siihen ei vieläkään ole löydetty ns. parannuskeinoa. Tieteen avulla on kuitenkin kehitetty lukuisia keinoja helpottaa surun, toivottomuuden, uupumuksen ja apatian tunteita. Ja nyt saunomisen voi lisätä tuon listan jatkoksi. Henkilöiden, joilla oli todettu lievä tai keskivaikea masennus, olotila parani selvästi sen jälkeen, kun he alkoivat käydä saunassa noin 15 minuutin verran viisi kertaa viikossa, kerrotaan Psychosomatic Medicine -lehden julkaisemassa tutkimuksessa. Selvitä nyt mitä psykologit toivovat sinun tietävän masennuksesta.

Vahvempi sydän
Yksi saunan hyvistä puolista on sen lämpö; arviolta noin 70–90 celsiusasteen lämmössä sydän vahvistuu ja verenkierto paranee, mikä JAMAn tutkimuksen mukaan alentaa riskiä saada sydänkohtausta tai aivohalvausta, sekä lukuisia sydänsairauksia.  Saunomisen aikana koettava rentoutuminen ja hyvän olon tunne saattavat myös osaltaan auttaa sydäntä, tutkijat lisäävät.

Parempi muisti
Saunassa istuminen on monelle hyvä keino rentouttaa mieli ja saada ajatukset rauhoittumaan, mutta sillä on myös vielä parempia terveyttä edistäviä vaikutuksia mieleen. Age and Ageing -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan henkilöillä, jotka saunoivat vähintään neljä kertaa viikossa, oli 2/3 pienempi todennäköisyys sairastua dementiaan. Tutkijat päättelivät, että muistin laadun parantuminen saattaa olla yhteydessä todistetusti parantuneeseen sydämen terveyteen, jonka säännöllinen saunominen sai aikaan. Vaikuttaisi siis siltä, että vahvempi sydän johtaa terävämpään mieleen. Nauti siis huoletta kunnon löylyistä vaikka useammankin kerran viikossa! Lue täältä lisää hyödyllistä tietoa dementian ennalta ehkäisemisestä.

Rennompi asenne
Yksi saunan parhaita puolia on sen rentouttava vaikutus. Kuumassa huoneessa ei juuri muuta voikaan kuin istua ja uppoutua ajatuksiin tai rauhalliseen keskusteluun. Kännykät, tietokoneet ja muut laitteet eivät saunaan pääse sinua häiritsemään, joten saat rauhassa käyttää 5–20 minuuttia (suositeltava aika saunomiseen) pelkästään rentoutumiseen. Ja mikä parempaa, Journal of Experiental Education lehden julkaiseman tutkimuksen mukaan saunomisesta saatu rentoutunut olotila ja hyvän olon tunne pysyvät pitkään saunahetken jälkeenkin. Lue täältä lisää stressiä helpottavia kikkoja, joihin ei kuulu alkoholi tai herkuttelu.

Normaali ruokahalu
Syötkö liian vähän? Tai kenties liian paljon? Saunominen saattaa auttaa tasapainottamaan ruokahaluasi, kertoo Psychosomatic Medicine -lehdessä julkaistu tutkimus. Tutkijoiden tutkiessa saunan vaikutuksia masennukseen, he löysivät yllättävän lisähyödyn: tutkittavien henkilöiden ruokahaluun vaikuttavan greliinihormoonin tasot asettuivat normaalille tasolle saunasessioiden aikana.

Keino lievittää kroonista kipua
Erilaisia lämpöpakkauksia on pitkään käytetty lihasten ylirasituksesta johtuvan kivun lievityksessä, mutta voisiko lämpöä käyttää myös yleisemmän kivun helpottamiseen? Tieteentekijät vastasivat tähän kysymykseen valitsemalla 46 vakavasta kivun tunteesta kärsivää sairaalapotilasta ja jakamalla heidät kahteen ryhmään. Molemmille ryhmille opetettiin henkisiä harjoituksia kivun kanssa elämiseen, mutta vain toista ryhmää kehotettiin myös istumaan saunassa päivittäin. Kuukauden jälkeen molempien ryhmien jäsenet kertoivat kivun tunteen lievittyneen, mutta saunonut ryhmä koki enemmän helpotusta ja tunsi sen seurauksena myös paljon vähemmän vihaa tilansa takia. Näin kertovat Psychotherapy and Psychosomatics -lehdessä julkaistun tutkimuksen tulokset. 10 kipua, joita sinun kannattaa kuunnella!

Lue lisää: 

Musiikin uskomattomat terveyshyödyt

 18 ihanaa ruoka-ainetta, jotka voivat pelastaa henkesi

Ero dementian ja alzheimerin välillä