Previous slide
Next slide

Kymmenen tapaa, joilla estää allergisia reaktioita

allergia
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Valitut Palat
Taistelu alkaa uudestaan joka kevät: sinä vastaan allergiat. Muutama yksinkertainen keino voi auttaa suojautumaan kevään allergioita vastaan. Tässä kymmenen parasta tapaa suojella itseäsi:

1. Syö joka aamu yksi kiivi

Niissä on paljon C-vitamiinia, joka toimii luontaisena antihistamiinina. Joissakin tutkimuksissa alhaiset C-vitamiiniarvot on yhdistetty allergioihin. Kannattaa harkita C-vitamiinin ottamista lisäravinteena, kun allergia-aika on alkamaisillaan.

2. Laita ilmastointi päälle

Ilmastointilaitteet sekä kierrättävät ilmaa että puhdistavat sitä. Ne pienentävät homeelle rakasta ilmankosteutta sekä suodattavat pois taloon tulevat allergeenit. Muista huolehtia siitä, että puhdistat tai vaihdat suodattimet tarpeeksi usein, muuten vain pahennat tilannetta.

3. Syö kanaa naudan sijaan

Oleiinihapon ja heinänuhan yhteydestä tehtiin kaksivuotinen tutkimus, johon osallistui 334 heinänuhaa sairastavaa aikuista ja 1 336 oireetonta henkilöä. Tutkimuksessa todettiin, että eniten oleiinihappoa syövät olivat heinänuhaisia lähes kolme kertaa todennäköisemmin kuin sitä vähiten syövät. Oleiinihappo on kertatyydyttymätön rasvahappo, jota esiintyy lähinnä lihassa ja maitotuotteissa.

4. Valitse synteettisestä materiaalista tehty ovimatto

Luonnollisesta materiaalista (esim. punoen) tehty ovimatto voi kulua, jolloin siitä tulee erinomainen pesimäpaikka pölypunkeille, homeelle ja sienille. Siitä ne kulkeutuvat helposti taloon. Pese ovimatot viikoittain.

5. Siivoa kuolleet hyönteiset ulkovaloista

Hyönteisten maatuessa niistä saattaa tulla allergeenien lähde.

6. Nappaa lisäravinteeksi kalaöljyä joka aamu hampaiden pesun jälkeen

Allergista astmaa sairastavien joukossa tehdyssä tutkimuksessa huomattiin, että päivittäin kuukauden ajan kalaöljyä lisäravinteena nauttineilla oli alentuneet leukotrieenitasot. Tällä aineella on osuus allergisessa reaktiossa.

7. Kenkäharja ovelle

Perheenjäseniä ja vieraita voi kehottaa ovimaton käytön lisäksi harjaamaan kenkänsä oven ulkopuolella olevaan kenkäharjaan. Näin pöly, home ja muut allergeenit jäävät varmasti ulos. Ulkokenkiä ei kannata jättää jalkaan edes lyhyiden sisäkäyntien ajaksi.

8. Pese vuodevaatteet joka viikko hyvin kuumassa vedessä

Se on paras tapa tuhota mikroskooppisen pienet pölypunkit, jotka rakastavat sänkyäsi sinuakin enemmän.

9. Lue ravintosisältö ja vältä natriumbentsoaattia sisältäviä ruokia

Italialaisessa tutkimuksessa todettiin, että natriumbentsoaatti aiheuttaa allergian kaltaisia oireita. Allergiasta kärsimättömille aikuisille se aiheutti muun muassa nenän vuotamista, tukkoisuutta ja kutinaa sekä aivastelua. Tätä säilöntäainetta on usein mehuissa, piirastäytteissä, etikkakurkuissa, oliiveissa ja salaatinkastikkeissa.

10. Höyrypese huonekalut ja matot

Käytä höyrypesussa veteen lisättyä booripohjaista dinatriumoktaboraattitetrahydraattia (DOT). Allergy-lehdessä vuonna 2004 julkaistussa tutkimuksessa todettiin DOT:n vähentävän pölypunkkien määrää ja niihin yhdistettyjen allergeenien tasot huomaamattomiin jopa kuuden kuukauden ajaksi.

Lue lisää
5 yksinkertaista vinkkiä immunijärjestelmän vahvistamiseksi
Kuusi yllättävää syytä kevätallergioihin
Kuinka selvitä siitepölykaudesta