Previous slide
Next slide

Näin hoidat kihtiä kotikonsteilla

kihti_artikkeli
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Valitut Palat
Tässä usein perinnöllisessä niveltulehduksen muodossa niveliin ja niiden lähistölle muodostuu virtsahappoa. Seurauksena on turvotusta, punoitusta ja kovaa kipua.

Kihdin riski kasvaa, jos syö paljon lihaa, juo runsaasti olutta ja on ylipainoinen. Usein kihtikohtaus kestää muutaman päivän ja vaivaa vain yhtä niveltä kerrallaan – monilla isovarvasta. Terveellinen ruokavalio auttaa yleensä kihdin hoidossa, ja helpot kotikonstit voi ottaa käyttöön kivun lievityksessä.

Kotikonstit

Kahvi
Karpalot
Kirsikka
Oliiviöljy
Pellavansiemenet
Rapsiöljy
Timjami
Vähärasvaiset maitotuotteet

Ennen kaikkea

Muutama vuosi sitten yhdysvaltalaiset tutkijat analysoivat tietokannan, jossa on 15 000 ihmisen yksityiskohtaiset terveystiedot, nähdäkseen oliko kihdin hoitosuosituksia syytä päivittää. Löydökset saattavat yllättää niin sinut kuin lääkärisikin.

  • Syö vähemmän rasvaista lihaa ja mereneläviä. Tämä perusneuvo kihtipotilaille pitää edelleen paikkansa. Runsaasti lihaa ja mereneläviä syövien kihtiriski on korkeampi kun muiden.
  •  Älä luovu maitotuotteista. Maitotuotteet eivät enää ole kihtipotilaiden kieltolistalla. Tutkijat huomasivat, että maitotuotteita käyttävien ihmisten kihtiriski oli muita pienempi, ja esimerkiksi maidon, jogurtin ja juuston syöminen saattaa ehkäistä kihtikohtauksia. Valitse vähärasvaisia maitotuotteita kalorien ja epäterveellisten rasvojen välttämiseksi.
  • Muista kasvikset. Aiemmin sanottiin, että kihtipotilaiden piti välttää puriinia sisältäviä vihanneksia, kuten pinaattia. Nyt tutkijat eivät kuitenkaan löytäneet yhteyttää kihdin ja vihannesten syömisen välillä. Ilmeisesti vihannesten edut kumoavat mahdolliset kihtiin vaikuttavat huonot puolet.
  • Kaikki alkoholi ei ole pahasta. Tutkimuksen tuloksena todettiin, ettei aivan kaikkea alkoholia tarvitse välttää. Olut kannattaa jättää kokonaan pois, sillä sen korkea puriinipitoisuus lisää kihdin riskiä. Myös väkevät alkoholijuomat lisäävät kihtiriskiä, mutta vähemmän kuin olut. Kohtuullinen viinin kulutus ei kuitenkaan näytä vaikuttavan kihtiriskiin.
  •  Nauti aamukahvista. Aiemmin kihtipotilaita neuvottiin välttämään kahvin juomista koska ajateltiin, että kahvin nestettä poistava vaikutus voisi johtaa kihtikohtaukseen. Elimistön kuivuminen näet voi aiheuttaa kihtikohtauksen. Nyt kuitenkin on huomattu, että vähintään neljän kahvikupillisen juominen päivässä vähentää merkittävästi elimistön uraattitasoa. Uraatti on tärkeä kihtiriskin lisääjä. Myös kofeiinittoman kahvin nauttiminen auttoi, mutta teellä ei ollut vaikutusta uraattitasoon.
  • Unohda limsat. Tutkijat huomasivat selkeän yhteyden kihdin 50 vuotta jatkuneen yleistymisen ja 1960-luvulla sokerin virvoitusjuomissa korvanneen glukoosi-fruktoosisiirapin eli maissisiirapin välillä. Fruktoositutkijoiden mukaan se vaikuttaa elimistön uraattitasoon. Tutkimuksessa todettiin, että erityisesti miehillä, jotka juovat paljon fruktoosilla makeutettuja juomia tai syövät muita runsaasti fruktoosia sisältäviä tuotteita, on enemmän kihtiä kuin niillä, jotka käyttävät vähemmän makeita juomia ja ruokia. Kevytlimonadit eivät kasvata kihdin riskiä.
  • Valitse terveellisiä ruokaöljyjä. Korvaa voi, margariini, maissi- ja soijaöljy oliivi- ja rapsiöljyllä. Runsaasti omega-3-rasvahappoja sisältävät öljyt voivat alentaa elimistön virtsahappopitoisuutta. Eteläafrikkalaisessa tutkimuksessa todettiin, että kun kihtipotilaat korvasivat tyydyttyneet rasvat tyydyttymättömillä rasvoilla, veren virtsahappopitoisuus laski 16 viikossa 17,5 prosenttia.

Lääkäriin

Jos nivel kipeytyy ja turpoaa, käy lääkärissä, vaikka ongelma olisi tuttukin. Kihti saattaa muistuttaa vakavampia vaivoja, kuten nivelten infektioita, joten lääkärin kannattaa varmistaa diagnoosi. Tutkimuksessa lääkäri ehkä ottaa näytteen nivelnesteestä selvittääkseen, onko siinä virtsahappokiteitä.

Toimivat kotikonstit

Poimi kirsikoita Maukkaiden kirsikoiden on todettu vähentävän virtsahappoa ja ehkäisevän kihtikohtauksia. Lasillinen kirsikkamehuakin auttaa. Kuivattuja, sokeroimattomia kirsikoita voi pitää ruokakomerossa varalla jatkuvasti, ja luontaistuotemyymälöistä saa sokeroimatonta kirsikkamehua.

Ihastu pellavansiemeniin Miellyttävästi pähkinänmakuiset pellavansiemenet ovat pullollaan omega-3-rasvahappoja. Osta kokonaisia siemeniä ja jauha pari ruokalusikallista kerrallaan puhtaassa kahvimyllyssä. Ripottele jauhettuja siemeniä muroihin, jogurttiin tai puuroon tai piilota niitä lihapullataikinaan, leipään, muffineihin tai muihin leivonnaisiin.

Timjami helpottaa kipua Japanilaisessa tutkimuksessa todettiin, että timjamin sisältämät yhdisteet ehkäisevät prostaglandiinien tuotantoa. Prostaglandiinit ovat tärkeässä roolissa niveltulehdukseen, kihtiin ja muihin kivuliaisiin vaivoihin liittyvissä tulehduksissa. Käytä timjamia mausteena usein ja runsaasti, erityisesti kihtikohtauksien aikana. Timjamista voi keittää myös teetä. Sekoita yksi teelusikallinen kuivattua timjamia 2,5 desilitraan kiehuvan kuumaa vettä. Anna hautua kannen alla kymmenen minuuttia ja siivilöi. Makeuta hunajalla.

Retkeile karpalosuolla Karpalo on pitkään tunnettu kihtiä helpottavana marjana. Vaikutusta ei ole tieteellisesti todistettu, mutta teoriassa karpalon happamuus voi vaikuttaa virtsahapon tuotantoon. Älä osta glukoosi-fruktoosisiirapilla makeutettua karpalomehua vaan täysmehua. Laimenna mehu soodavedellä ja makeuta halutessasi hunajalla.

Lue lisää: 

6 varhaista kurkkusyövän oiretta, jotka jäävät huomaamatta 

8 ruokamyrkytyksen oiretta, jotka jokaisen tulisi tunnistaa

Näin pääset eroon munuaiskivistä