Previous slide
Next slide

Pellavansiementen terveyshyödyt

Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Valitut Palat
Pellavansiemeniä on hyvällä syyllä sanottu superravinnoksi. Pikkuruiset siemenet ovat hämmästyttäviä terveellisten ainesosien tiivistymiä.

Pellavansiemeniä on hyvällä syyllä sanottu superravinnoksi. Pikkuruiset siemenet ovat hämmästyttäviä terveellisten ainesosien tiivistymiä. Pellavasta saadaan siis paitsi kuitua kankaisiin, myös siementen muodossa erinomainen kotikonsti korkeaa kolesterolia, sydäntauteja, vaihdevuosioireita ja jopa joitakin syöpiä vastaan. Pellavansiemenet kannattaa siis ottaa pysyvästi ruokavalioon.

Pellavansiemenet – käyttö

Ahdistus
Aivoverenkiertohäiriön riskin alentaminen
Ihonhoito
Ihottuma
Kihti
Korkea kolesteroli
Mahahaava
Masennus
Peräpukamat
Psoriasis
Rannekanavaoireyhtymä
Selkäkipu
Sidekalvontulehdus
Silmien kutina
Sydämen vahvistaminen
Ummetus
Vaihdevuosioireet
Verensokerin tasapainottaminen
Yskä 

Historiaa

Pellava (Linum usitatissimum) on yksi maailman vanhimmista viljelykasveista. Siitä on saatu kuitua, öljyä ja siemeniä jo yli kymmenentuhannen vuoden ajan. Ensimmäiset kirjalliset lähteet pellavan käytöstä ravintona ovat noin vuodelta 3000 eaa. Babyloniasta. Ensimmäinen tunnettu tieto sen käytöstä lääkkeenä on Hippokrateelta, joka käytti pellavaa avuksi vatsavaivoihin. Roomalaiset lääkärit määräsivät pellavaa yskään, virtsatieongelmiin ja ummetukseen.
Pohjois-Amerikassa murskattuja pellavansiemeniä käytettiin hauteena paiseisiin, haavaumiin ja tulehduksiin. Pellavansiemenöljy oli suosittu aines yskänlääkkeissä. Pellavansiementee sitruunan ja hunajan kera oli oiva konsti yskään ja vilustumiseen.

Mitä pellavansiemen sisältää?

Pellavansiemenissä on runsaasti lignaani-nimisiä kasviestrogeeneja, jotka toimivat elimistössä heikon estrogeenin tavoin. Lignaanit estävät solujen estrogeenireseptorien toimintaa ja samalla vahvan syöpää edistävän estrogeenin pääsyn soluihin. Niin ne voivat myös ehkäistä tiettyjä hormoneihin liittyviä syöpiä, kuten munasarja-, rinta- ja eturauhassyöpää. Lignaani alentaa myös tuumorinekroositekijän eli tulehdusreaktion syntyyn vaikuttavan yhdisteen määrää.

Eikä siinä kaikki. Pellavansiemenissä on paljon myös alfalinoleenihappoa (ALA), ihmiselle välttämätöntä rasvahappoa, josta elimistö muodostaa omega-3-rasvahappoja. ALA ohentaa verta ja tekee siitä vähemmän tahmeaa vähentäen samalla sydänkohtauksen ja aivoverenkiertohäiriön riskiä. Pellavansiemenet myös auttavat alentamaan kolesterolia, sillä niissä on paljon vesiliukoista kuitua: jo teelusikallisessa jauhettua pellavansiementä muroissa tai jogurtissa on 2,3 grammaa kuitua.  Lisäksi pellavansiemenellä on tulehdusta vähentävä vaikutus, mikä voi auttaa hillitsemään monia vaivoja aknesta astmaan. Lue lisää ruuista, joissa on enemmän kuitua kuin parsakaalissa.

Tieteellinen tutkimus

Vuonna 2009 American Journal of Clinical Nutrition –ravitsemusjulkaisussa julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että vaihdevuodet ohittaneet naiset ja ne henkilöt, joilla on korkea kolesteroli, voivat saada kolesterolia laskettua pelkästään lisäämällä ruokavalioon pellavansiemeniä. Tähän tulokseen päädyttiin, kun tutkijat kävivät läpi 28 eri tutkimusta vuosien 1990 ja 2008 väliltä.

Tulevaisuus

Pellavansiemeniä ja niiden mahdollista syöpää hillitsevää vaikutusta tutkittaessa on saatu kiinnostavia ja innostavia tuloksia. Tutkimukset antavat viitteitä esimerkiksi siitä, että pellavansiemenet ja muut runsaasti lignaania sisältävät ainekset (esimerkiksi ohra-, kaura- ja vehnäleseet) ovat tehokkaita aseita syöpää vastaan. Eläinkokeissa on todettu pellavansiementen syömisen ehkäisevän rintasyöpää ja hidastavan pahanlaatuisten kasvainten leviämistä. Näin pienennät rintasyövän riskiä

Lisäksi eläinkokeissa on todettu, että pellavansiemenet vaikuttavat tehostavan tamoksifeenin vaikutusta. Tamoksifeeni on lääkeaine, jota käytetään rintasyövän hoidossa, sillä se säätelee estrogeenin toimintaa. Joidenkin tutkimusten mukaan pellavansiemen saattaa ehkäistä myös muita hormoneihin liittyviä syöpiä, kuten eturauhassyöpää. Lue lisää eturauhassyövästä!

Joissakin tutkimuksissa on todettu, että runsaasti lignaania ruokavaliostaan saavilla naisilla on odotuksia pienempi rintasyöpäriski, mutta voi olla, että hyöty saadaan vain ennen vaihdevuosia. Lisätutkimuksia on tehtävä ennen kuin voidaan sanoa, että pellavansiemenillä voisi torjua syöpää. Niistä on kuitenkin niin paljon muuta hyötyä, että ne kannattaa ehdottomasti ottaa osaksi ruokavaliota.

Hyvä tietää

Erityisesti vaihdevuodet ohittaneiden naisten ja diabeteksesta kärsivien kannattaa lukea tämä: Vuonna 2009 Egyptissä tehtiin tutkimus pellavansiemenistä ja osteoporoosista. Siinä selvitettiin diabeteksen vaikutusta luuston terveyteen ja sitä, voisiko pellavansiemenöljy viivyttää osteoporoosin alkamista. Tutkimuksessa todettiin, että diabetesta sairastavien vaihdevuodet ohittaneiden naisten osteoporoosiriski oli muita suurempi. Pellavansiemenöljy kuitenkin parantaa luuston terveyttä ja saattaa ehkäistä osteoporoosia. Tutkimus tehtiin rotilla, joten tulokset pitää vielä vahvistaa ihmisillä tehdyillä tutkimuksilla. Pellavansiemenillä on kuitenkin niin paljon todistettujakin terveysvaikutuksia, että niitä kannattaa joka tapauksessa lisätä lusikallinen tai kaksi vihanneksiin ja salaatteihin siinä toivossa, että se ehkäisee osteoporoosia, varsinkin jos sen riski on kohonnut. Näin vahvistat luustoa ja vähennät osteoporoosin riskiä!

Pellavansiemenöljy

Aivan kuten oliivit ovat eri asia kuin oliiviöljy, myös pellavansiemenet eroavat pellavansiemenöljystä. Pellavansiemenöljyssä ei ole mahdollisesti syöpää ehkäiseviä lignaaneja. Pellavansiemenöljy kuitenkin on 50-60-prosenttisesti alfalinoleenihappoa (ALA), ihmiselle välttämätöntä omega-3-rasvahappoa. Toisin kuin muut tunnetut omega-3-rasvahapot, kuten eikosapentaeenihappo (EPA) ja dokosaheksaeenihappo (DHA), joita saa kalasta, ALA:ta saa vain kasviksista.

Pellavansiemenöljyä saa esimerkiksi luontaistuotekaupoista. Parhaimmillaan se on vastapuristetuista siemenistä tehtynä, valolta suojaavassa pakkauksessa ja matalassa lämpötilassa käsiteltynä. Öljy pilaantuu helposti, ja se pitää säilyttää jääkaapissa. Sitä ei pidä kypsentää, vaan se kannattaa käyttää sellaisenaan salaatinkastikkeena, kasvisten mausteena tai smoothieiden ja muiden kylmien ruokien aineksena.

Vinkki ostajalle

Pellavansiemeniä saa esimerkiksi luontaistuotekaupoista. Ne kannattaa säilyttää tiiviisti suljetussa astiassa huoneenlämmössä. Siemenet kannattaa jauhaa kahvimyllyssä tarpeen mukaan, sillä jauhetut siemenet pilaantuvat nopeasti. Jos jauhaa vahingossa enemmän pellavansiemeniä kuin kerralla käyttää, ylimääräiset kannattaa säilyttää jääkaapissa muovipussissa ja käyttää mahdollisimman pian. Tutkijat ovat löytäneet viitteitä pellavansiemenen syöpää ehkäisevästä vaikutuksesta. Lue lisää ruoka-ainesta, jotka auttavat ehkäisemään syöpää

Lue lisää:

Tiesitkö tämän sitruunasta?

18 ihanaa ruoka-ainetta, jotka voivat pelastaa henkesi 

Terveempi elämä näiden kahdeksan ruoka-aineen avulla