Previous slide
Next slide

Niveltulehdus kuriin ravinnolla

Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Valitut Palat
niveltulehdus

Vaikka niveltulehdus ei ole parannettavissa millään ihmedieetillä, ollaan laajasti yhtä mieltä siitä, että tietyt ruokavalioon liittyvät tekijät voivat vastustaa tulehdusta ja siten auttaa helpottamaan monia niveltulehduksen oireita sekä suojata sydänsairauksilta ja metaboliselta oireyhtymältä, jotka ovat vaarana nivelreumasta kärsiville. Best Practice & Research Clinical Rheumatology -lehdessä vuonna 2008 julkaistun katsauksen mukaan seuraavat ruokavalinnat voivat auttaa.

Noudata tasapainoista ruokavaliota, joka sisältää runsaasti tuoreita hedelmiä ja kasviksia: niissä on runsaasti antioksidantteja ja hivenaineita, kuten C-vitamiinia, E-vitamiinia ja seleeniä, jotka voivat auttaa vähentämään monentyyppisten artriittien tulehdusta.

Käytä E-vitamiinilisää 

Se voi auttaa vähentämään kipuja joillakin nivelreumapotilailla. Tarkista kuitenkin lääkäriltäsi ennen kuin nautit mitään ravinnelisiä. E-vitamiinilisää löytyy muun muassa lähiapteekkisi vitamiinihyllyltä.

Huolehdi riittävästä C-vitamiinin saannista 

C-vitamiini, jota saa useimmista hedelmistä, marjoista ja kasviksista, voi hidastaa nivelrikon etenemistä. Nämä ravintoaineet ovat myös yleisesti välttämättömiä terveyden ylläpitämisen kannalta. Mahtavia C-vitamiinin lähteitä!

Kuva: iStock – Hedelmäkori

Muista kupari ja sinkki 

Kuparia saa muun muassa täysjyväviljatuotteista, pähkinöistä ja palkokasveista, sinkkiä taas maitotuotteista, lihasta ja äyriäisistä. Joidenkin tutkimusten mukaan nämä hivenaineet voivat auttaa ylläpitämään sidekudoksen terveyttä. Lue lisää sinkistä!

Syö terveellisiä rasvoja  

Käytä rypsi- tai oliiviöljyä ja niistä valmistettuja levitteitä: niissä on rasvahappoja, joilla on tulehdusta vastustavia ominaisuuksia. Useita näistä levitteistä löytyy lähikauppasi hyllyltä.

Niveltulehdus kuriin kalaruuilla 

Tutkijat neuvovat syömään viikossa kaksi annosta rasvaista kalaa, kuten lohta, kirjolohta, muikkua tai sardiineja, ja nauttimaan tarvittaessa kalaöljykapseleita (valitse sellainen, joka sisältää sekä EPA:ta että DHA:ta – molemmat ovat välttämättömiä rasvahappoja) ainakin kolmen kuukauden ajan. Vältä sellaisia kalaöljyvalmisteita, joissa on A-vitamiinia.

Tarkista ruokayliherkkyydet 

Tällä voi olla merkitystä joillekin nivelreumapotilaille. Yleisiä syyllisiä ovat maissi, vehnä, sianliha, appelsiinit, maito, kaura, ruis, munat, naudanliha ja kahvi. Pidä ruokapäiväkirjaa tunnistaaksesi oireita laukaisevat ruoat. Kannattaa myös varmistaa lääkäriltä ovatko tietyt ravintoaineet sopivia juuri sinulle.

Nauti Välimeren ruokavaliosta 

Tämä tasapainoinen ruokavalio, joka sisältää runsaasti tuoreita hedelmiä, kasviksia ja kalaa sekä vain niukasti punaista lihaa ja maitotuotteita, voi auttaa vähentämään kipuja ja aamuista jäykkyyttä. Lue kreikkalaisesta ruokavaliosta!

Lue lisää:

Nivelreuma yhteydessä toisiin sairauksiin

25 tärkeää faktaa niveltulehduksesta

Auta niveliäsi, syö oikein