Previous slide
Next slide

Ruokavaliolla syöpää vastaan

Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Valitut Palat

Jos olet saanut syöpädiagnoosi ja syöt jo terveellisesti, aloitat syöpämatkasi hyvässä kunnossa. Jos et, nyt on oikea hetki muuttaa ruokavaliota parempaan suuntaan. Brittiläisen syöpätutkimusjärjestön mukaan hyvä ruokavalio voi auttaa kehoasi:

* pärjäämään hoidon sivuvaikutusten kanssa

* kestämään riittävän annoksen tiettyjä hoitoja

* toipumaan ja paranemaan nopeammin

* torjumaan infektioita

* tuntemaan itsesi vahvemmaksi, terveemmäksi ja energisemmäksi.

Syöpä vaikuttaa ruokahaluun

Syöpä voi kuitenkin tehdä outoja asioita ruokahalullesi ja ruokailutavoillesi. Ahdistus, sairaus itse ja sen hoidot voivat viedä ruokahalun. Jopa neljällä kymmenestä on tarkoituksetonta painonmenetystä tai ongelmia syömisen kanssa syöpädiagnoosin jälkeen.

Ravitsemusterapeutti Fiona Hunter neuvoo: ”Jos sinulla ei ole ongelmia ruokahalun kanssa, syö niin terveellisesti kuin voit. Mutta jos sinulla ei ole lainkaan ruokahalua tai sinun on vaikea syödä, etsi kiertotie ja hanki kehoosi mahdollisimman paljon kaloreita. Sinun on oltava hyvin ravittu taistellaksesi sairautta vastaan: muuten immuunijärjestelmäsi ei toimi niin hyvin kuin sen pitäisi.”

Ruokavalio pitkällä tähtäimellä

Useimmat asiantuntijat myöntävät, että se, mitä syöt, voi vaikuttaa siihen, saatko syövän. Mutta siitä ei ole täyttä varmuutta, onko ruokavaliolla merkitystä syövän etenemisessä tai sen uusiutumisessa. Raportissaan elämäntavoista ja syövän ehkäisemisestä vuonna 2018 Maailman syöpätutkimussäätiö (WCRF) totesi, että syöpää sairastavien kannattaisi noudattaa syövän ehkäisemiseen suositeltavia ohjeita. Niihin kuuluvat:

Syö enemmän hedelmiä, marjoja ja kasviksia,  erityisesti vihreitä lehtivihanneksia, terveellisiä öljyjä, kuten tyydyttymättömiä rasvoja ja omega-3-rasvahappoja, joita on rasvaisessa kalassa, pähkinöissä ja siemenissä, sekä täysjyväviljatuotteita ja palkokasveja.

Syö vähemmän pikaruokaa ja prosessoituja ruokia.  Vältä etenkin ”energiapommeja”, pitkälle jalostettuja ruokia ja sokeripitoisia ruokia ja juomia. Syö myös vähemmän punaista lihaa ja prosessoituja lihatuotteita, kuten kinkkua, pekonia ja makkaroita, sekä vähennä suolan käyttöä. Lue lisää prosessoitujen ruokien epäterveellisyydestä!

Vältä ihmedieettejä.  Varo kaikkia erikoisdieettejä ja vaihtoehtoisia ruokavalioita. Ei ole tieteellistä näyttöä, että niistä olisi apua, ja pahimmassa tapauksessa niistä voi olla haittaa. Dieettien sijaan kannattaa keskittyä suuriin kokonaisuuksiin. Tässä esimerkiksi 12 ruoka-ainetta, jotka pahentavat tulehdusta

Ravintolisiä harkitusti

Ei ole myöskään luotettavaa näyttöä siitä, että vitamiini- tai hivenainelisät vaikuttaisivat mitenkään syöpäpotilaisiin. Onkologi Robert Thomasin mukaan ravintolisiä ”ei pitäisi tarvita, jos henkilö voi noudattaa monipuolista ja tasapainoista ruokavaliota”, ja niitä pitäisi välttää kemoterapian aikana, sillä ne voivat haitata lääkehoitoa.

Lue lisää:

Syöpä ja sen kohtaaminen

Kuusi omega-6 rasvahappoa sisältävää ruokaa, joita jokaisen kannattaa syödä

Neljä syövänseulonta-tutkimusta, joita saatat tarvita