Previous slide
Next slide

12 ruokaa, jotka pahentavat tulehdusta

Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Carrie Madormo
Jos kärsit tällä hetkellä kivusta ja turvotuksesta, katso tarkkaan mitä syöt. Näiden tulehdusta aiheuttavien ruoka-aineiden välttäminen parantaa oloa rutkasti.

Vaalea leipä

Vehnätuotteet, kuten leipä ja pasta, voivat aiheuttaa kehoon tulehduksen nopeasti. ”Jalostetuista vehnäjauhoista on poistettu kaikki niiden hitaasti sulavat kuidut ja ravintoaineet, minkä vuoksi keho pystyy hajottamaan nämä ruoat erittäin nopeasti”, sanoo lääketieteen tohtori Christopher Hollingsworth, joka toimii endovaskulaarisena kirurgina NYC Surgical Associatesilla. Mitä nopeammin kehomme hajottaa nämä hiilihydraatit, sitä nopeammin verensokerimme nousee. Tohtori Hollingsworth selittää, että tämä aiheuttaa insuliinipiikin, mikä johtaa tulehdukseen.

Maitotuotteet

Unohda maitolasillinen keksin kera, jos haluat välttää tulehduksia. ”Maitotuotteet häiritsevät ja ärsyttävät suoliston soluja”, sanoo luontaislääketieen tohtori Danielle O’Connor Ontariosta. Tämä ärsytys voi päästää allergeeneja vuotamaan verenkiertoon ja aiheuttamaan tulehdusoireita, hän varoittaa. Näihin oireisiin voivat kuulua päänsärky, väsymys, nivelkipu ja ihottuma. Lue lisää maidottomasta ruokavaliosta! 

Paistetut ruoat

Ei ole mitenkään yllättävää, että ranskalaiset eivät ole se kaikkein terveellisin vaihtoehto, mutta ne voivat aiheuttaa enemmän harmia kuin uskoisi. ”Tutkimuksissa on selvinnyt, että henkilöillä, jotka syövät paljon uppopaistettuja ruokia, on enemmän tulehdusmarkkereita”, sanoo lääketieteen tohtori ja kauppatieteiden maisteri Obianuju Helen Okoye, joka on julkisen terveyden lääkäri ja terveydenhuollon johtaja Missourin Saint Louisissa.

Omega-6-öljy

Omega-rasvahappoja runsaasti sisältävä ruokavalio kuulostaa terveelliseltä, mutta se voi aiheuttaa vakavia tulehduksia. Tarvitsemme omega-6- ja omega-3-öljyjä, koska kehomme eivät tuota niitä, mutta niiden täytyy olla tasapainossa. ”Omega-6-rasvahapot aiheuttavat helposti tulehduksia ja edistävät kroonisia sairauksia”, sanoo lääketieteen tohtori Jennie Ann Freiman, joka on kirjoittanut
The SEEDS Plan -kirjan. Jotta epätasapainoa ei syntyisi, tohtori Freiman suosittelee rajoittamaan seuraavista kasveista saatavien öljyjen käyttöä: maissi, saflori, auringonkukka, soija, rapsi, pähkinä, rypälesiemen ja puuvillansiemen. Älä kuitenkaan heitä kaikkia öljyjäsi heti hukkaan, sillä niillä on hyödyllisiäkin ominaisuuksia. Nämä kuusi ruoka-ainetta sisältävät omega-6-rasvahappoja, joita sinun kannataisi syödä!

Sokeri

Liika sokeri ei ole hyväksi kenellekään, ja se aiheuttaa tulehduksen koko kehoon. ”Sokerit, väriaineet ja säilöntäaineet aiheuttavat kaikki tulehduksia. Tulehdusta aiheuttavat ruoka-aineet vahingoittavat suolen limakalvoa, jolloin suolen läpäisevyys lisääntyy ja syntyy ’vuotava suoli’”, sanoo lääketieteen tohtori ja luonnontieteiden maisteri, lastenlääkäri Joel Warsh Los Angelesista. Suolen limakalvo on ohut ja vahingoittuu helposti, jolloin ruokahiukkaset pääsevät verenkiertoon. Tohtori Walsh selittää, että tämä vuoto voi johtaa koko kehon tulehtumiseen. 10 asiaa, jotka sinulle tapahtuvat, kun lakkaat syömästä sokeria 

Virvoitusjuomat

Luuletko, ettei yksi limsa silloin tällöin haittaa mitään? Mietipä uudestaan. The American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että kun vapaaehtoiset joivat sokeroituja juomia, kuten limsaa, vain satunnaisesti, heillä oli enemmän tulehdusmarkkereita kehossaan kuin niillä, jotka välttivät kuplivan juoman kokonaan.

Leikkeleet

Jos olet kyllästynyt päivittäiseen kinkkuvoileipään, vaihda maku johonkin muuhun ja vältä leikkeleitä kokonaan. ”Leikkeleen kaltaiset prosessoidut lihat sisältävät muita lihoja enemmän kehittyneitä glykaation lopputuotteita (AGE)”, sanoo tohtori Hollingsworth. ”Ne ovat tulehdusta aiheuttavia yhdisteitä, joita syntyy, kun lihaa kuivataan, savustetaan tai muuten prosessoidaan ja keitetään korkeissa lämpötiloissa.” Tohtori Hollingsworth selittää, että kehittyneiden glygaation lopputuotteiden tiedetään aiheuttavan tulehduksia ja johtavan kroonisiin sairauksiin, kuten paksusuolen syöpään. Prosessoitu liha on yksi kolmestatoista ruoasta, joiden syömistä kardiologit välttelevät.

Donitsit

Aamupalaksi nautittu munkki tai donitsi voi olla herkullinen, mutta se aiheuttaa vakavan tulehduksen lounasaikaan mennessä. Leivonnaisissa on valtava annos sekä sokeria että transrasvoja. ”Kun kehoon tulee epätasapaino, esimerkiksi veren glukoositasoihin, immuunijärjestelmä väsyy ja tulehdus käynnistyy”, tohtori Hollingsworth sanoo. ”Tällaiset sokeripiikit voivat lisätä kehon tulehdusta edistävien sytokiini-viestiaineiden tasoa.” Donitsin transrasvahapot johtavat myös tulehdukseen ja muihin sydänongelmiin.

Prosessoitu ruoka

Prosessoidut ruoat, kuten aamiaismurot tai maustettu kaurapuuro, saattavat näyttää terveellisiltä, mutta tutkimukset ovat osoittaneet, että nämä ruoka-aineet liittyvät tulehdukseen ja sydänsairauksiin.

Pekoni

Vaikka pekoni saa kaiken maistumaan herkullisemmalta, se tekee kaikesta myös tulehdusta aiheuttavaa. Journal of the American College of Cardiology -lehden tutkimus selvitti, että pekonin kaltaiset ruoat, joissa on runsaasti tyydyttyneitä rasvoja, aiheuttavat kehoon lisää tulehdusta ja johtavat lopulta sydänsairauksiin.

Purkkikeitot

Kotitekoinen keitto voi olla terveellinen vaihtoehto epäterveellisille kaupan valmisruokavaihtoehdoille. Ruoat, jotka sisältävät paljon natriumglutamaattia, jota on usein säilykekeitossa, johtavat krooniseen tulehdukseen. Ruokavalio, jossa on runsaasti natriumglutamaattia, on yhdistetty lisääntyneeseen ylipainon ja diabeteksen riskiin. Nauti siis mieluummin kotitekoisia keittoja.

Alkoholi

Vaikka lasillinen viiniä silloin tällöin ystävien kanssa ei saa sinua turpoamaan, kannattaa olla varoivainen. ”Runsas alkoholinkäyttö laukaisee myös tulehduksen”, tohtori Hollingsworth sanoo. Naisilla enemmän kuin yksi lasillinen päivässä voi aiheuttaa vuotavan suolen syndrooman, joka johtaa koko kehon tulehtumiseen. 10 terveellistä vaihtoehtoa alkoholille

Hyödynnä ruokavaliotasi

Kuinka krooniselta tulehdukselta voi sitten suojautua? Sen lisäksi, että vältät edellä listattuja ruoka-aineita, ala sisällyttää ruokavalioosi joitakin terveellisiä ruokia taistelemaan mahdollisia tämänhetkisiä tulehduksia vastaan. On aivan yhtä tärkeää syödä tulehdusta mahdollisesti vähentäviä ruokia kuin välttää tulehdusta aiheuttavia syötäviä, sanoo sertifioitu lääketieteen tohtori, kardiologi Nicole Harkin. Suosi tuoreita hedelmiä ja kasviksia, kuten mustikoita, kirsikoita, lehtivihanneksia ja tomaatteja.

Lue lisää:

18 ihanaa ruoka-ainetta, jotka voivat pelastaa henkesi 

7 avaruudessa kiellettyä ruokaa

12 yllättävää faktaa avocadosta