Previous slide
Next slide

Toipuminen – Terveyden neljä peruspilaria

Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Valitut Palat

Elämäntapojen neljä avaintekijää voivat parantaa merkittävästi fyysistä ja henkistä puolustuskykyäsi, kun toivut sairaudesta tai vammasta, ja auttaa sinua tervehtymään täysin.

Asenne ratkaisee

Vaikka kukaan ei voi pelkän ajatuksen voimalla saada itseään terveeksi, ei ole epäilystäkään siitä, etteikö henkisellä asenteella olisi tärkeä osa monissa tavallisissa vaivoissa. Eräässä amerikkalaisessa tutkimuksessa analysoitiin tietoja yli tuhannesta potilaasta, jotka kärsivät rintakivun, päänsäryn, selkäkivun ja vatsakivun kaltaisista oireista. Varsinainen fyysinen syy löytyi vain 16 prosenttiin tapauksista. Lopuilla arveltiin olevan ”psykososiaalisia syitä” (potilaan emotionaaliseen tilaan ja sosiaaliseen taustaan liittyviä syitä). On myös selvää, että tapa, jolla sairautta tai vammaa käsitellään, voi vaikuttaa lopputulokseen.

Asenteen ja elinajanodotteen välinen yhteys on osoitettu useissa tutkimuksissa. Circulation-lehdessä julkaistu tutkimus, joka käsitti lähes 100 000 naista, osoitti että optimistisimpien henkilöiden todennäköisyys kuolla mistä tahansa syystä kahdeksan vuotta kestäneen tutkimuksen aikana oli 14 prosenttia pienempi kuin pessimistisimpien, vaikka muut tekijät – kuten varakkuus ja elämäntavat – otettiin huomioon.

Ruokavalio korjaa

Terveellisellä ruokavaliolla on tärkeä osuus sairauksien hillitsemisessä – esimerkiksi kolmasosan kaikista syövistä uskotaan johtuvan ainakin osaksi epäterveellisestä ravitsemuksesta. Sillä mitä syöt, on myös merkittävä vaikutus siihen, miten kehosi selviytyy siihen kohdistuvista hyökkäyksistä. Oikeanlaisia ravinteita sisältävät ruoat voivat parantaa immuunijärjestelmän toimintaa ja auttaa sitä torjumaan infektioita.

Hyvä ruokavalio antaa energiaa ja ravinteita, joita tarvitset solujen uusiutumiseen ja kudosten nopeampaan korjautumiseen, kun taas heikko ruokavalio voi hidastaa toipumista ja lisätä komplikaatioiden riskiä. Tästä artikkelista saat selville, miten tasapainoinen ruokavalio, joka sisältää ruokia kaikista tärkeistä ruoka-aineryhmistä, voi edistää parasta mahdollista toipumista ja ylläpitää terveyttä.

Liikunta vahvistaa

Lepo on tärkeää monien sairauksien alkuvaiheessa, mutta kun olet selviytynyt pahimmasta, aktiivisuuden palauttaminen on tärkeä osa toipumisprosessia: se parantaa mielialaa ja voimistaa lihaksia. Ei kuitenkaan tarvitse lähteä kuntosalille tai ryhtyä harrastamaan jotakin urheilulajia – arkiliikunta on yhtä hyödyllisiä. Puutarhanhoito, kotityöt ja koiran kävelyttäminen voivat auttaa hallitsemaan suurta terveysongelmien kirjoa mukaan lukien masennus, selkäkipu, diabetes, sydänsairaudet ja osteoporoosi. Perussääntönä on tähdätä 30 minuutin kohtalaiseen – lievästi hengästyttävään – aktiivisuuteen viitenä päivänä viikossa.

Uni parantaa

Oletko pannut merkille, että väsyneenä joutuu helpommin pöpöjen saaliiksi? Yhdysvaltalaisen Carnegie Mellon -yliopiston tutkimus on osoittanut, että mitä vähemmän nukumme, sitä todennäköisemmin vilustumme. Tämä saattaa johtua siitä, että unenpuute heikentää immuunijärjestelmää ja vähentää kehon kykyä torjua viruksia. Toinen amerikkalaistutkimus havaitsi yhteyden univaikeuksien ja niitä seuraavien suolisto-oireiden välillä naisilla, jotka kärsivät ärtyvän suolen oireyhtymästä (IBS).

Jokainen keho tarvitsee lepoaikaa, jolloin se voi korjautua, ja sairauden tai vamman vaurioittama keho tarvitsee vielä tavallista enemmän lepoa. Hyvälaatuinen uni on olennaisen tärkeää aivokuoren terveydelle. Jos kärsit unenpuutteesta, tunnet itsesi sekä fyysisesti että henkisesti vajaakykyiseksi. On myös todisteita siitä, että univaikeuksista kärsivät tuntevat enemmän kipua ja pystyvät käyttämään huonommin selviytymiskeinojaan toipumisen hyväksi.

Lue lisää:

Mitä jalkasi kertovat terveydestäsi?

14 säääntöä tulehdusta lievittävään ruokavalioon

7 tapaa, joilla saat paremmat yöunet