Previous slide
Next slide

Virtsatietulehdus – ennaltaehkäisy ja hoito kotikonstein

virtsatietulehdus
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Valitut Palat
Noin puolet kaikista naisista kokee elämänsä aikana virtsatietulehduksen (ja naiset saavat sen 10 kertaa useammin kuin miehet).

VIRTSATIETULEHDUS

Tulehdus alkaa kirvelyllä virtsatessa ja virtsaamistarpeen tunteella vaikka virtsaa ei tule. Se voi edetä kramppeihin, yhdyntäkipuihin ja jopa kuumeeseen tai vilunväreisiin. Noin 30 prosenttia virtsatietulehduksista paranee itsestään, loput vaativat antibioottihoitoa. Jos saat tulehduksia usein, voit torjua niitä näillä toimenpiteillä.

Kotikonstit

*Karpalomehu
*Kuivatut karpalot
*Mustikkamehu
*Riisi
*Vesi
*Vihreä tee

ENNEN KAIKKEA

Ennaltaehkäisy on hoitamista parempi vaihtoehto. Tässä virtsatietulehduksen ehkäisemisen perusteet:
*Juo runsaasti nesteitä joka päivä. Pidä vesilasi tai vesipullo lähettyvillä koko päivän ja täytä se säännöllisesti.
*Pese emättimen alue ennen sukupuoliyhteyttä ja sen jälkeen ja virtsaa heti jälkeenpäin huuhtoaksesi pois bakteerit, jotka voivat työntyä virtsaputkeen.
*Käytä väljiä puuvilla-alushousuja ja vaihda ne usein. Lämmin ja kostea ympäristö edistää bakteerien kasvua.
*Vaihda kuivat vaatteet päällesi heti uinnin jälkeen.
*Pyyhi taaksepäin. Virtsatietulehduksen yleisin syy on E. coli -bakteeri, joka asustaa ulosteessa.
*Käy mieluummin suihkussa kuin vaahtokylvyssä. Kylpysuolojen ja -geelien kemikaalit voivat ärsyttää virtsaputkea ja altistaa sen tulehduksille.
*Vältä kovia kemikaaleja. Intiimideodorantit ja emätinhuuhteet voivat ärsyttää virtsaputkea samoin kuin jotkin kemialliset ehkäisyaineet.

TOIMIVAT KOTIKONSTIT

JUO MARJAMEHUA Tämä suosittu vanha hoitokeino todella tehoaa: juo kolme kupillista karpalo- tai mustikkamehua saadaksesi nopean helpotuksen, kun kärsit oireista. Muista käyttää täysmehua, ei sekoitemehuja, jossa on paljon sokeria. Karpalon (sekä mustikan) tietyt antioksidantit muuttavat antibiooteille vastustuskykyisiä bakteerikantoja niin, että ne eivät voi jäädä virtsatiehyisiin tekemään tuhojaan. Nämä antioksidantit kirjaimellisesti katkaisevat ”köydet” – eli pilukset – joilla bakteerit ankkuroituvat virtsaputken sisäpintaan, ja heikentävät bakteerisoluja. Karpalo- ja mustikkamehu auttavat pesemään bakteerit ulos kehosta virtsan mukana.

TAI MUTUSTELE KUIVATTUJA KARPALOITA Harvardin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa tehdyn pienen tutkimuksen mukaan vajaa desilitra näitä kuivattuja antioksidantteja tehoaa karpalomehun tavoin virtsatietulehduksen ehkäisemisessä. Vaikka tulokset ovat rohkaisevia, huomattiin, että liian monet naiset jättivät tämän tutkimuksen kesken tuntemattomasta syystä. Lisää tutkimuksia siis tarvitaan.

RIISISUKKA MIKROON Täytä vanha sukka tavallisella kuivalla riisillä, solmi se kiinni ja laita mikroaaltouuniin noin kahdeksi minuutiksi. Kokeile, ettei sukka ole liian kuuma, ja paina se alavatsaa vasten helpottamaan virtsatietulehduksen aiheuttamia kramppeja tai kipuja.

JUO VIHREÄÄ TEETÄ Juo 2–3 kupillista teetä päivässä. Vihreässä teessä on antioksidantteja, joiden huomattiin eräässä uudehkossa tutkimuksessa vähentävän virtsarakon tulehdusta.

Lue lisää: 

Virtsatietulehdukset saattavat lisääntyä keski-iässä

Näin ehkäiset ja hoidat virtsatieinfektiota

Kuinka paljon vettä pitäisi oikeasti juoda?