Previous slide
Next slide

Miten ruusuista tuli ystävänpäivän tunnus?

Ystävänpäivä
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Aubrey Almanza
Ystävänpäivä lähestyy ja monien mielestä kimppu pitkävartisia ruusuja yhdistyy suoraan rakkautta ja ystävyyttä juhlistavaan päivään. Tiesitkö, että tämän kukkien kuningattaren suosion takana on Ruotsin kuningas?

Kukkien antaminen ystävänpäivänä sai alkunsa jo 1700-luvulla. Tuolloin Ruotsia hallitsi kuningas Kaarle XII, joka oli Persian-matkansa aikana tutustunut uuteen taidemuotoon, kukkaiskieleen.

Tämän tunteita ilmentävän taiteen keskiössä oli pyrkimys viestiä tuntemuksista sanattomasti kukkien avulla. Trendi villitsi koko Euroopan, ja kukkien merkityksistä kertovia listoja levitettiin laajalti.

Esimerkiksi keltaisen neilikan antaminen tarkoittaa kukkien kielellä, että antaja on tuottanut toiselle pettymyksen. Violetti hyasintti vuorostaan viestii, että henkilö on pahoillaan ja anoo anteeksiantoa.

Ja, kuten ehkä saatoit jo päätellä, punainen ruusu kuvastaa suurta rakkautta. Punaisen ruusun merkitys juontuu sen yhteydestä rakkauden jumala Afroditeen.

Kreikan taruston mukaan tulipunaiset ruusut kasvoivat vain siinä kohtaa, missä Afroditen kyyneleet ja tämän rakastajan, Adoniksen, veri olivat vuotaneet.

Roomalaiset nimesivät jumalattaren uudelleen Venukseksi, mutta säilyttivät kuitenkin ruusun rakkauden ja kauneuden symbolina.

Näin ollen kun ystävänpäivän perinne alkoi levitä Euroopassa, oli punainen ruusu lähes itsestään selvä valinta rakkauden tunnukseksi.

Yhdysvaltain vähittäiskauppojen keskusliitto NRF:n mukaan amerikkalaiset käyttivät yksistään vuonna 2016 1,77 miljardia euroa kukkiin.

Määrä voi kuulostaa päätä huimaavalta, mutta toisaalta samana vuonna kasvatettiin pelkästään ystävänpäivää varten arviolta 198 miljoonaa ruusua. 

Lisäksi keskusliiton vuoden 2016 ystävänpäivän kulutuskyselyn mukaan kuluttajat käyttivät keskimäärin huimat 136,82 euroa ruusuihin, makeisiin ja muihin lahjoihin.

Ja tämä kokonaissumma vain kasvaa vuosi vuodelta. Ruusut muodostavatkin suurimman yksittäisen kuluerän, sillä kahdentoista punaisen ruusun kimppu maksaa noin 40 euroa.

Punaiset ruusut ovat itse asiassa niin kysyttyjä helmikuun neljäntenätoista päivänä, että niitä voi jopa olla vaikea löytää kukkakaupoista.

Kannattaa siis olla ajoissa liikkeillä! Vaihtoehtoisesti kimpun valinnassa voi poiketa valtavirrasta ja valikoida siihen joko muun värisiä ruusuja tai jonkin toisen, yhtä romanttisen kukan.

Lue lisää
Ystävänpäivä
15 ystävänpäivälahjaa, joita naiset todella toivovat
28 pariskuntaa paljastaa, miten he löysivät ”sen oikean”