Previous slide
Next slide

Näin hoidat ihoasi talvella

iho
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: SAMANTHA RIDEOUT
Parhaat tavat suojella ihoa kylmän ilman tuhoilta.

Talvi – vuodenaika, joka kuivattaa ihoa ja tuo mukanaan mahdollisia lisäharmeja, kuten kutinaa, hilseilyä, halkeilua, verenvuotoa, ruusufinniä (punoitusta ja tulehdusta) sekä ekseeman ärtymistä.

Syitä ihon kuivumiseen on monia. Ensinnäkin, ulkoilma on kuivempaa, koska matalammat lämpötilat saavat vesimolekyylit tiivistymään lumeksi tai jääksi sen sijaan, että ne jäisivät ilmakehään. Myös sisäilma on usein lämmityksen ansiosta rutikuivaa. Vanhusten tulisi olla erityisen tarkkana, sillä ihoon ajan myötä kertyneet auringon aiheuttamat vauriot sekä luonnollisten rasvojen hitaampi tuotanto lisäävät kuivumisen riskiä.

Onneksemme on monia keinoja, joilla ihon kuormitusta voidaan vähentää. Muuta alkajaisiksi peseytymistottumuksiasi. Höyryävän kuuma vesi voi tuntua hyvältä, mutta sillä saa takuuvarmasti poistettua iholta myös sen luonnolliset rasvat. Käytä ennemmin lämmintä vettä, pidä suihkut ja kylvyt lyhyenä, ja levitä iholle kuivaamisen jälkeen runsaasti kosteusvoidetta.

Paksut ja öljyiset tuotteet vähentävät kosteuden haihtumista tehokkaimmin, ”mutta älä vaivu epätoivoon, vaikka et pystyisikään käyttämään sellaisia niiden huokosia tukkivien ja kiiltoa tuovien ominaisuuksien takia”, sanoo British Skin Foundation -ihotautijärjestön johtava ihotautilääkäri ja puhemies, tohtori Bay Shergill. ”Kevyempikin kosteusvoide antaa iholle jonkin verran suojaa.”

Käsistä puheen ollen, niiden toistuva peseminen saippualla on tärkeää flunssan ja muiden tautien ehkäisemiseksi, mutta se kuivattaa ihoa. Hiero käsiin pesun jälkeen käsivoidetta. Jos siitä ei ole tarpeeksi apua, kokeile vaseliinia ennen nukkumaan menoa – varmistaaksesi, että vaseliini pysyy ihollasi koko yön, voit vetää käsiin puuvillaiset hansikkaat. Lapasten tai hansikkaiden käyttäminen ulkona vähentää myös vaurioita, sillä käsien altistuminen jääkylmälle ilmalle voi vaurioittaa ihoa entisestään.

Jos olet altis talven tuomalle kutinalle, vältä ihokosketusta mahdollisesti ärsyttävien materiaalien, kuten villan tai keinokuitujen kanssa. ”Paras tapa on pukeutua useisiin ohuisiin kerroksiin”, Shergill sanoo.

”Ihoa vasten oleva kerros voisi olla puuvillaa, silkkiä tai niiden seosta, sillä useimpien ihmisten iho kestää niitä hyvin.” Vaatekerrosten avulla voit mukauttaa pukeutumistasi eri lämpötiloihin päivän aikana. Voit pysytellä mukavan lämpimänä, mutta vältät liikahikoilua, joka voi aiheuttaa kutinaa jo valmiiksi ärtyneellä iholla.

Lue lisää: 

Näin vältät veritulpan

Psoriaksen hoito kehittyy jatkuvasti

Yllättäviä ihosyöpäriskejä