Previous slide
Next slide

8 varmaa merkkiä, joista tiedät, että kissasi luottaa sinuun

kissa_luottamus
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Meghan Jones / Claire Nowak
Sinun on ehkä toisinaan vaikea arvata, mitä kissasi ajattelee. Näistä merkeistä tiedät, missä jamassa sinun ja lemmikkisi suhde on.

Ansaitse kissasi luottamus

Kissan käytöstä ei ole aina helppo tulkita, joten voi olla sitäkin vaikeampaa arvata, luottaako kissasi sinuun vai ei. Onneksi on olemassa muutamia merkkejä, joista tiedät, että rakkautenne on molemminpuolista. Ihmiset ja eläimet näkevät luottamuksen eri tavoin, kertoo Vicky Stevens, joka toimii Humane Society of the United Statesin markkinointiviestinnän päällikkönä. Lemmikkieläimet tarvitsevat rutiineja tunteakseen olonsa mukavaksi ja onnelliseksi. Niinpä paras keino rakentaa uskollinen suhde kissasi kanssa on täyttää tylsät rutiinit myönteisellä vuorovaikutuksella.

Kissa pitää rutiineistasi

”Kissan luottamusta voi olla vaikea ansaita, mutta johdonmukaisuus vahvistaa suhdettanne,” neuvoo Animal Acupuncturen perustaja Rachel Barrack. ”Pidä kiinni tietystä rutiinista, jotta kissa tietää voivansa luottaa sinuun.” Kokeile myös Stevensin niksiä: Jos kissasi kiemurtelee kovasti, kun yrität leikata sen kynsiä, tarjoa sille lopuksi keittiössä pieni herkku. Pian kissasi sietää kynsien leikkaamista kerta kerralta paremmin ja suuntaa suoraan keittiöön, kun se on tehty. Kun se on ehdollistettu tähän rutiiniin, se luottaa siihen, että hoidat oman osuutesi joka kerta. Sama tekniikka soveltuu myös aterioihin ja harjaamiseen.

Kissa ”leipoo” sinua

Jos kissasi ”leipoo” sinua vasten, tiedät sen tarvitsevan sinua ja luottavan sinuun. ”Liike on jäänne sen pentuajoilta, kun se ilmoitti emolleen olevansa nälkäinen ja valmis nisälle,” sanoo PrettyLitterin perustaja ja toimitusjohtaja Daniel Rotman. ”Kun kissasi ’leipoo’ sinua, se muistaa turvallisen, onnellisen tunteen, jonka se sai pentuna, ja haluaa nyt jakaa sen kanssasi.” Toisin sanoen kissasi saattaa nähdä sinut emomaisena hahmona. Valitettavasti terävät kynnet tekevät tästä kiintymyksen osoituksesta ihmiselle kivuliaan, mutta älä anna sen hämätä. ”Sinun tulisi tuntea itsesi etuoikeutetuksi ja tietää, että kissasi on hulluna sinuun!” Rotman huomauttaa.

Kissa antaa sinulle ”kissan suukkoja” ja vastaa niihin

Kissat viestivät paljon ääneti, etenkin silmillään. Anitra Frazierin teoksen The Natural Cat: The Comprehensive Guide to Optimum Care kissan suukolla viitataan siihen, miten suljet silmäsi hitaasti, kun katseesi ja huomiosi on kiinnittynyt lemmikkisi silmiin sitä ennen, sen aikana ja sen jälkeen”. Jos kissasi vastaa samalla tavalla, se näyttää luottavansa sinuun ja rakastavansa sinua. Jos haluat lähettää vielä enemmän rakkautta kissasi suuntaan, ajattele suukkoa lähettäessäsi: ”Minä rakastan sinua.” Jotkut kissat lähettävät ”suukkoja” jo ennen kuin ehdit tehdä sitä ensin. Se kertoo kissan tuntevan olonsa turvalliseksi ja onnelliseksi seurassasi, Rotman kertoo.

Kissa hieroo kasvojaan sinua vasten

On totta, että useimmille eläimille päällä puskeminen on kaikkea muuta kuin merkki kiintymyksestä. Kissoille se kuitenkin on rakastava ele. Olet ehkä nähnyt kissojen puskevan ihmisiä päällään – joskus hellästi, joskus vähemmän hellästi! – ja hierovan sitten kasvojaan tuohon ihmiseen, yleensä hänen sääriään tai jalkojaan vasten. Niin kissat merkkaavat paikat ainutkertaisella tuoksullaan. ”Kun kissa hieroo kasvojaan ihmisen sääriin tai puskee päällään niitä vasten, se merkkaa ihmisen kasvojensa sivuilla ja päänsä päällä olevilla tuoksurauhasilla,” sanoo Jodi Ziskin, lemmikkien terveysvalmentaja ja Treatibles-yrityksen viestintäjohtaja. ”Tuoksujen sekoittaminen on merkki rakkaudesta, hyväksynnästä ja omistajuudesta – kissat ”omistavat” vain ihmisiä, joihin ne luottavat.”

Kissa kierähtää selälleen

Kissasi vatsa on erityisen herkkä paikka. Stevens sanoo, että jos kissasi kierähtää selälleen ja paljastaa vatsansa, se kertoo sinulle tuntevansa olonsa mukavaksi lähelläsi. Se ei kuitenkaan välttämättä tarkoita, että se haluaa sinun myös silittävän vatsaansa. Yleensä se paljastaa, että se tuntee olevansa suojeluksessasi, sillä selällä maatessaan se on hyvin haavoittuvainen,” sanoo Catological-yrityksessä toimiva kissojen käytökseen erikoistunut asiantuntija Emily Parker. ”Luonnossa kissan olisi vaarallista paljastaa vatsaansa, sillä se on hyvin pehmeä ja arka alue, johon saalistajan olisi helppo hyökätä. Jos kissasi siis antaa sinun hieroa vatsaansa (ja varsinkin jos se kehrää, kun teet niin!), voit olla melko varma siitä, että olet sen suosiossa ja että se luottaa sinuun täysin.”

Kissa syö kädestäsi (kirjaimellisesti)

Jos kissa on hyvin nälkäinen – tai hyvin hemmoteltu – sillä ei ole ongelmia ottaa ruokaa kenen tahansa kädestä. Tavallisesti kissat eivät kuitenkaan hyväksy ruokaa ihmisen kädestä, ellei kyseessä ole henkilö, johon ne todella luottavat. ”Kissat ovat vaistomaisesti varuillaan, joten ne eivät mielellään ota herkkuja tuntemattomien kädestä, kuten monet koirat,” Arizona Animal Welfare Leaguen lääketieteellinen johtaja Matthew Goetz kertoi RD.comille. ”Jos voit antaa kissalle herkkuja tai ruokaa kädestäsi, on se selvä merkki siitä, että se luottaa sinuun.”

Kissa tuo sinulle aarteitaan

Vaikket omistaisi kissaa, olet luultavasti kuullut siitä, miten kissat tuovat omistajilleen pieniä ”lahjoja”, kuten kuolleita (tai pahimmassa tapauksessa päättömiä) pikkuotuksia. Sinä saatat naureskellen kutsua niitä ”lahjoiksi”, mutta kissasi ei ole samaa mieltä! Sille nuo lahjat edustavat voittoa, selviytymistä ja sen vaistomaista luonnetta villinä metsästäjänä. Villikissat metsästäisivät ruokaa pennuilleen, joten kissasi viimeisin saalis tarkoittaa vain, että se pitää sinua perheenjäsenenä. ”Jos kissasi tuo sinulle kuolleen hiiren tai linnun, älä heti reagoi siihen kielteisesti,” muistuttaa Parker. ”Kissasi yrittää näyttää sinulle luottavansa sinuun niin paljon, että on valmis jakamaan kanssasi tärkeän osan selviytymistaitojaan.”

Kissa näyttää sinulle ”peukkua” hännällään

Kissat – sekä koirat – voivat lähettää monenlaisia viestejä pelkästään hännällään. Itse asiassa se on kissojen kehonkielen tärkeimpiä työkaluja. ”Kissan häntä kertoo oivallisesti sen mielialasta,” kertoo Rotman. Luottamuksesta viestii häntä, joka on täysin pystyssä, kun kissa näkee sinut tai kävelee sinua kohti. Joidenkin asiantuntijoiden mukaan se on kissojen tapa näyttää ”peukkua”. Jos häntä värisee hieman, on entistä varmempaa, että kissalla on myönteisiä tunteita sinua kohtaan. ”Jos kissan häntä värisee hiukan, se luultavasti merkitsee, että olet sen suosikki-ihminen, ja että se on hyvin iloinen nähdessään sinut!” Rotman lisää.

Lue lisää: 

Näin leikkaat kissan kynnet

Totta vai tarua lemmikistäsi?

Tätä koiran- ja kissanvuodet oikeasti tarkoittavat