Previous slide
Next slide

Miksi kissat naukuvat?

Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Valitut Palat
kissat

Kissat raapivat, kehräävät ja nukkuvat, mutta olet ehkä aina pohtinut, miksi ne naukuvat.

Useimmat kissat naukuvat. Osa juttelee jatkuvasti, toiset pitävät ääntä vain halutessaan ruokaa tai kun niiden hännälle astutaan. Mutta miksi kissat naukuvat? Onko se samanlaista kuin koirien haukkuminen, jota ne tekevät halutessaan huomiomme tai nähdessään jotakin ulkona? Vai onko kyseessä kissojen salainen kieli, jota ihmiset eivät vielä ymmärrä? Jos kissasi naukuu paljon, varmista ettet tee jotakin näistä kissojen vihaamista asioista.

Mitä kissan naukuminen tarkoittaa?

kissat
Kuva: iStock

”Naukuminen ei ole vain kissan yksinkertaista ääntelyä, vaan itse asiassa viestintämenetelmä”, sanoo kissojen käyttäytymisen asiantuntija Mikel Delgado. Hän työskentelee Roverissa, yhdysvaltalaisessa lemmikinhoitopalveluja välittävässä yrityksessä. Kissa saattaa yrittää viestiä olevansa nälkäinen, haluavansa huomiota tai olevansa ikävystynyt, tai se saattaa vain tervehtiä. Kissa myös huomaa, että naukumisen avulla se saa tarpeensa tyydytetyksi, joten se saattaa alkaa naukua saadakseen jotakin omistajaltaan. Niinpä kysymykseen kissojen naukumisen syistä on oikeastaan olemassa loputon määrä vastauksia. Mitä paremmin opit kissasi tuntemaan, sitä nopeammin hoksaat, mitä se haluaa. Kissat tekevät muitakin outoja juttuja, kuten syövät ruohoa. Lue täältä, miksi ne tekevät niin.

Naukuvatko kissat puhuakseen ihmisille?

”Kissat eivät itse asiassa juuri nau’u viestiäkseen keskenään vaan viestiäkseen ihmistensä kanssa”, Delgado kertoo. Kissaemot kuitenkin viestivät pennuilleen, jos ne menevät hukkaan ja tarvitsevat apua, ja pennut naukuvat nälkäänsä emoilleen. Aikuisiksi vartuttuaan kissat eivät enää viesti keskenään naukumalla.

”Kun kissat viestivät keskenään, niiden äänet kuulostavat pitkitetyiltä naukaisulta, kuin ulvahduksilta”, Delgado sanoo.

Mitä erilaiset naukaisut tarkoittavat?

”Naukaisuja on monenlaisia, ja kissa hyödyntää tätä ääntelyä kaikkiin tarkoituksiin”, Delgado kertoo Valituille Paloille. ”Kissa saattaa naukua kokiessaan onnea, harmistusta, kiihtymystä tai mitä tahansa muuta tunnetta.” Lyhyen naukaisun tarkoituksena voi olla tervehtiminen tai huomion kiinnittäminen. Jos kissa päästää venytetymmän naukaisun, se saattaa valittaa vatsakivusta tai haluta ruokaa. Lyhyiden naukaisuiden sarja voi olla keskustelunavaus: ”Hei! Oikeasti! Kiinnitä minuun huomiota!”

Delgadon mukaan kehonkieli kertoo jopa ääntelyä paremmin, mitä kissa yrittää sanoa. Lue täältä, miten tulkita kissan käyttäytymistä.

Osa kissoista on äänekkäämpiä kuin toiset. Jos oma kissasi on hiljaisenpuoleinen, se pyytää huomiota muilla keinoilla. Mitä kauemmin tarkkailet kissasi käytöstä, sitä paremmin alat ymmärtää sen ääniä ja kieltä. Nyt kun tiedät, miksi kissat naukuvat, lue seikoista, joista tiedät kissasi luottavan sinuun.

Morgan Cutolo

Morgan on Valittujen Palojen yhdysvaltalaisen version digitaalisista sisällöistä vastaava toimittaja. Hän opiskeli New Hampshiren yliopistossa journalismia ja valmistui humanististen tieteiden kandidaatiksi vuonna 2016. Hänen työhönsä kuuluu artikkeleiden kirjoittaminen Valittujen Palojen sivuille sekä koko tiimin tuottamien sisältöjen, joita kertyy kuukaudessa yli 650 kappaletta, pitäminen järjestyksessä. Vapaa-ajallaan hän katsoo kotiin ja puutarhaan liittyviä televisio-ohjelmia, kiertelee Target-tavarataloissa ja etsii Instagramista uusia corgi-aiheisia tilejä seurattavaksi.

Lue lisää:
Näin huolehdit ikääntyvästä koirastasi tai kissastasi

Miten fiksu kissasi on? Näin se selviää!

Miksi kissat kehräävät?