Previous slide
Next slide

10 asiaa, jotka ravitsemusterapeutit haluavat sinun tietävän ananaksesta

Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Valitut Palat

Ananas on monille tuttu heldelmä. Tässä on kaikki, mitä sinun tulee tietää ananaksesta alkaen ravitsemus- ja terveyshyödyistä ja päättyen näiden hedelmien viipaloimiseen ja syömiseen liittyviin vinkkeihin.

Ananakset ovat hauskoja

Ananakset ovat makeita, maukkaita ja herkullisia trooppisia hedelmiä, joista tulee mieleen kesä ja kaikki lämpimään säähän liittyvä hauskanpito. On loputtomasti erilaisia tapoja nauttia ananaksesta piña coladoista ja keikauskakuista hedelmäsalaatteihin.

Jos olet ananaksen fani (ja ihan oikeasti, kukapa meistä ei olisi?), saatat joskus miettiä, mikä ananas oikeastaan on, missä sitä kasvatetaan ja onko se edes hyväksi sinulle.

Mikä ananas on?

ananas
Kuva: iStock – Ananas

Ananas kuuluu Bromeliaceae-heimoon, selittää Ellen Liskov, Yalen New Havenin sairaalassa työskentelevä rekisteröity ravitsemusterapeutti.

Vaikka se ei ole läheistä sukua männyille tai omenapuille, sen englanninkielinen nimi pineapple on näiden kahden tarkoituksellinen yhdistelmä (pine=mänty, apple=omena). Varhaiset eurooppalaiset uudisasukkaat, jotka pääsivät nauttimaan sen herkullisuudesta ensimmäistä kertaa rantauduttuaan Etelä-Amerikkaan, ajattelivat sen näyttävän männynkävyltä mutta maistuvan omenalta.

Monet ihmiset pohtivat, ovatko ananakset sitrushedelmiä – vastaus on, että eivät ne ole. Jos haluat olla yksityiskohtaisempi, voit kutsua sitä moninkertaiseksi hedelmäksi. Ananas luokitellaan sellaiseksi, koska se koostuu useita kukista, jotka sulautuvat yhteen.

Mutta useimmat ihmiset pitävät sitä trooppisena hedelmänä sen kotoperäisen ilmaston vuoksi.

Miten se kasvaa?

Toisin kuin männynkävyt ja omenat, ananakset eivät kasva puissa. Ne kasvavat sen sijaan pienissä pensaissa, joiden pitää kasvaa vuosi tai kaksi, ennen kuin ne pystyvät kantamaan hedelmää.

”Ananas kasvaa lähellä maanpintaa olevasta kasvista. Ja toisin kuin monet puissa kasvavat hedelmät, ananas itse asiassa lähtee kasvamaan itsestään”, sanoo Houstonissa toimiva rekisteröity ravitsemusterapeutti Lacey Dunn. ”Jos haluat kasvattaa ananaksen, voit istuttaa ananaksen kantaosan suoraan multaan.”

Ananaskasvi tuottaa runsaasti lehtivarsia, ja hedelmät kasvavat lehtiruusukkeiden kärjistä. Nämä kärjet tuottavat pieniä violetteja kukkia, jotka lopulta putoavat pois paljastaen violetit putket, jotka turpoavat, ja niistä muodostuu vihreä ananas.

”Kun ananas on kasvanut täysikasvuiseksi, se muuttuu 5–6 kuukauden kuluttua keltaiseksi/oranssiksi, mikä on merkki siitä, että se on valmis korjattavaksi”, Dunn sanoo.

Missä sitä kasvatetaan?

Ananas on kotoisin trooppisesta Etelä-Amerikasta, missä se jalostettiin viljelykasviksi ja sitä viljeltiin ensimmäisen kerran. Ensimmäiset laajamittaiset viljelmät perustettiin kuitenkin Havaijille, joka hallitsi ananaksen tuotantoa pitkään 1900-luvulle saakka.

Tärkeimpiä ananaksen tuottajamaita ovat nykyään Costa Rica, Filippiinit, Brasilia, Thaimaa ja Meksiko.

Onko olemassa erityyppisiä ananaksia?

On olemassa monia erilaisia ananaksia, joiden maku, väri ja alkuperä vaihtelee, Dunn sanoo.

Amerikkalaisen kasvitieteilijän Julia F. Mortonin laatiman yhteenvedon mukaan kasvin pääluokkia on neljä, ja hänen mukaansa ”luokkien sisällä on paljon vaihtelua ja erityyppisiä ananaksia”.

Sileä cayenne-ananas

Sileä cayenne-lajike on Dunnin mukaan yleisin ananaslaji, josta koostuu noin 90 prosenttia kaikista ananassäilykkeistä.

Sillä on oranssi kuori ja keltainen hedelmäliha ja se on suurempi, mehukkaampi ja makeampi kuin jotkut muut lajikkeet, erityisesti punainen espanjalainen ananas.

Punainen espanjalainen ananas

Punainen espanjalainen lajike on ”väritykseltään vihreämpi”, Dunn sanoo.

Vaikka tämä laji onkin piikikäs, se on Mortonin mukaan edelleen suosituin viljelijöiden keskuudessa Länsi-Intiassa, Venezuelassa ja Meksikossa. Tämä ananaslaji kattaa 85 prosenttia kaikista kaupallista viljelmistä Puerto Ricossa ja 75 prosenttia kaikesta tuotannosta tuoreiden hedelmien markkinoille.

Queen-lajike eli Kuningatar

Tätä lajiketta viljellään pääasiassa Etelä-Afrikassa, Australiassa ja Filippiineillä. Kasvi on pienempi, kompaktimpi ja tuoksuvampi, sekä kestää kylmää ja tauteja paremmin ja sisältää kuituja vähemmän kuin sileä cayenne.

Sen hedelmä kypsyy aikaisin, mutta se tekee paljon juurivesoja ja tarvitsee harvennusta, ja sen sato on alhainen. Sitä myydään usein tuoreena ja muotonsa vuoksi sitä säilötään vain harvoin.

Abacaxi-lajike

Tätä ananasta viljellään yleisesti Brasiliassa, Bahamasaarilla ja Floridassa. Sillä on pieni ydin ja voimakkaasti tuoksuva, valkoinen tai hyvin vaaleankeltainen hedelmäliha, joka on erittäin täyteläistä, makeaa ja mehukasta.

”Monet pitävät sitä herkullisimpana ananaksena”, Morton kertoo. Koska se on kuitenkin hyvin kylmänarka, sitä on vaikea myydä kaupallisesti.

Millainen on ananaksen ravintosisältöprofiili?

Dunn toteaa, että 86 prosenttia ananaksesta on vettä, mikä tekee siitä loistavan kosteuttavan ruokaaineen.

Tässä on listattuna ravintoaineet yhdessä kupillisessa eli 165 grammassa raakoja ananaksen paloja:

Kalorit: 74

Proteiini: 1 g (2 prosenttia päivittäisestä ravitsemussuosituksesta)

Rasva: 0 g (0 prosenttia päivittäisestä ravitsemussuosituksesta)

Natrium: 2 mg (0,08 prosenttia päivittäisestä ravitsemussuosituksesta)

Hiilihydraatit: 19,5 g (7 prosenttia päivittäisestä ravitsemussuosituksesta)

Kuitu: 2 g (7 prosenttia päivittäisestä ravitsemussuosituksesta)

D-vitamiini: 0 ug (0 prosenttia päivittäisestä ravitsemussuosituksesta)

C-vitamiini: 28 mg (31 prosenttia päivittäisestä ravitsemussuosituksesta)

Rauta: 0,41 mg (2 prosenttia päivittäisestä ravitsemussuosituksesta)

Kalium: 206 mg (4 prosenttia päivittäisestä ravitsemussuosituksesta)

OLISIKOHAN PÄIVITTÄISELLE RAVITSEMUSSUOSITUKSELLE SUOMEKSIKIN JOKIN LYHENNE?

Dunn huomauttaa myös, että 100 gramman annos tuoretta ananasta sisältää 46 prosenttia mangaanin päivittäisestä ravitsemussuosituksesta.

Mitkä ovat ananaksen hyödyt?

Ananas on täynnä antioksidantteja, vitamiineja ja kivennäisaineita, joten se on fantastinen hedelmä sisällytettäväksi osaksi terveellistä ruokavaliota, Dunn sanoo.

Se voi auttaa vahvistamaan immuniteettia

Koska ananas on erittäin hyvä C-vitamiinin lähde, se voi vahvistaa immuunijärjestelmää ”auttamalla torjumaan virus- ja bakteeri-infektioita sekä parantamaan tulehduksia”, Dunn sanoo.

Se voi auttaa lisäämään kollageenin tuotantoa

Lääketieteellisessä aikakauslehdessä nimeltä Nutrients julkaistiin vuonna 2017 tutkimus, jonka mukaan C-vitamiini on antioksidantti, joka auttaa tukemaan kollageenin tuotantoa.

Ananas voisi tämän vuoksi olla ”hyödyksi tuomaan iholle elinvoimaa ja kirkkautta ja torjumaan aknea”, Dunn sanoo. Se on yksi syy, miksi ananas on suosittu ainesosa monissa ihonhoitotuotteissa.

Se voi ehkäistä syöpää

Ananaksella voi olla potentiaalia taistella syöpää ja muita tauteja vastaan, Dunn sanoo.

”Tulehduksia ehkäisevän vaikutuksen lisäksi sillä on myös syöpää ehkäiseviä ja antimikrobisia ominaisuuksia, joiden avulla ananas voi auttaa vähentämään kroonisten sairauksien riskiä ja vähentämään riskiä sairastua ruoan kautta tarttuviin tauteihin”, hän kertoo vedoten tutkimukseen, joka julkaistiin Biomedical Reportsissa vuonna 2016.

Se voi auttaa vahvistamaan luitasi

Ananas auttaa tukemaan luuston vahvuutta, mikä johtuu osittain sen mangaanipitoisuudesta, todettiin vuonna 2016 julkaistussa tutkimuksessa Kliiniset tapaukset mineraalien ja luun aineenvaihdunnassa.

”Mangaani auttaa tukemaan luun mineraalitiheyttä ja lujuutta ja antaa näin ananakselle voimaa auttaa torjumaan ja ehkäisemään osteoporoosia”, Dunn sanoo.

Se on loistava apu ruoansulatukseen

Ananaksesta voi olla apua myös ruoansulatukseen, koska se sisältää kuitua, vettä ja valkuaisaineita hajottavaa ruoansulatusentsyymiä nimeltään bromelaiini, joka voi vähentää ilmavaivoja ja turvotusta ja normalisoida suolen toimintoja, Dunn sanoo.

”Tämä tekee siitä erinomaisen välipalan ja aterian lisukkeen niille, jotka kamppailevat ummetusta, ripulia ja IBS:ää[ärtyvän suolen oireyhtymä] vastaan”, hän sanoo.

Se voi auttaa vähentämään tulehdusta

Bromelaiini auttaa vähentämään tulehdusta ja voi olla hyödyksi torjumaan lihas- ja nivelkipuja, erityisesti nivelrikosta kärsivillä, Dunn kertoo viitaten muutamiin tutkimuksiin, mukaan lukien vuonna 2012 ilmestyneeseen tutkimukseen, joka julkaistiin Biotechnology Research International-lehdessä.

Se voi auttaa verenpaineen hallinnassa

Dunn selittää, että ananasta voidaan käyttää korkean verenpaineen hallintaan.

Se sisältää runsaasti kaliumia, joka on tärkeää verenpaineen säätelyn kannalta, mistä on osoituksena paljon siteerattu tutkimus, joka julkaistiin Journal of the American Society of Nephrology -erikoisaikakauslehdessä.

Onko ananasta mahdollista syödä liikaa?

”Tuoreen ananaksen syömisessä on kaiken kaikkiaan vain vähän haittoja tai riskejä, kun sitä nautitaan kohtuullisesti osana terveellistä ja tasapainoista ruokavaliota”, Dunn sanoo. On kuitenkin joitakin asioita, joita kannattaa varoa.

Se voi aiheuttaa ilmavaivoja ja turvotusta

Huolimatta sen mahdollisuuksista vähentää ilmavaivoja ja turvotusta, Dunn selittää, että liiallisella ananaksen syömisellä voisi olla päinvastainen vaikutus, ”joka johtuu sen korkeasta fruktoosi- ja vesipitoisuudesta.”

Se voi aiheuttaa sinulle närästystä

Ne, joilla on gastroesofageaalinen refluksitauti (GERD), saattavat myös havaita närästysoireiden lisääntyvän ananaksen syönnin jälkeen sen korkeamman happamuuden vuoksi, Dunn toteaa.

Se voi nostaa verensokeria

Koska ananaksessa on suhteellisen korkea sokeripitoisuus, joidenkin ihmisten, kuten diabeetikkojen, on oltava erityisen varovaisia, kuinka paljon ananasta he nauttivat.

Voit varmasti syödä ananasta, jos sinulla on diabetes. Mutta sinun tulee muistaa tarkkailla ananaksen hiilihydraatteja. ”Diabetesta sairastavien tulisi sisällyttää [se] hiilihydraattiensa seurantaan”, Liskov sanoo.

Säilykeananaksen salat

Dunn ehdottaa myös kiinnittämään huomiota säilykeananaksen ainesosiin. Jos ne on pakattu sokeriliemeen, se lisää hiilihydraattien kokonaismäärää.

”Ananassäilykkeet voidaan pakata sokeriliemiin, joissa on runsaasti tulehdusta aiheuttavia lisättyjä sokereita”, hän selittää. ”Jos ostat säilykeananasta, valitse omassa mehussa tai vain vedessä säilöttyä.”

(Täällä on lisää hyödyllistä tietoa hedelmien syömisestä ja diabeteksen hallinnasta.)

Miten ananasta voi valmistaa ja syödä?

On olemassa erilaisia tapoja syödä ananasta.

”Ananasta voi nauttia tuoreena ja raakana sellaisenaan tai osana salaatteja, salsaa tai smoothieita. Sitä voidaan käyttää myös mehujen, kastikkeiden tai salaatinkastikkeiden valmistukseen, jolloin se tuo niihin luonnollisen sokerin makeutta”, Dunn sanoo.

Ananaksen voi valmistaa lämpimäksi paistettuna, grillissä kebabien kera, osana wokkiruokaa tai voileivän, wrapin tai hampurilaisen lisukkeena.

Miten se leikataan

Helpoin tapa leikata ananas on asettaa ananas kyljelleen ja leikata sen latvakruunu sekä lehvistö pois.

”Kun kruunu on poistettu, aseta ananas pystysuoraan ja leikkaa kova, piikikäs kuori pois terävällä veitsellä ylhäältä alaspäin poistaen ruskeat täplät samalla”, Dunn sanoo.

Kun kuori on poistettu, voit leikata ananaksen kahtia ja neljännesosiksi viipaloimalla sen paksuiksi kiiloiksi tai suuhun sopiviksi paloiksi.

”Muista kuitenkin leikata ytimen ympäri ja heittää se pois, koska se on liian kuituinen pureskeltavaksi ja nautittavaksi”, Dunn toteaa.

”Jos haluat ananasrenkaita, laske ananas sivujen poisleikkaamisen jälkeen kyljelleen ja viipaloi sitten veitselläsi 1–2 tuuman paksuisiksi renkaiksi”, Dunn kertoo. ”Sitten voit poistaa ytimen pienellä keksimuotilla.”

Voiko sitä pakastaa?

Ananasta voi ja pitääkin pakastaa, sanoo Liskov, joka suosittelee pienten palojen pakastamista leivinpaperilla vuoratulla uunipellillä.

”Kun ne ovat jäätyneet, laita ne salpapussiin ja säilytä pakastimessa”, hän ehdottaa. Jos huomaat, että laatu kärsii sulatettaessa, voit käyttää niitä ananassmoothieissa.

Miten voit tietää, onko ananas kypsä?

On helppo tietää, onko ananas kypsä.

”Kypsä ananas antaa aavistuksen ’periksi’, kun sitä puristaa varovaisesti. Se on väriltään keltainen tai oranssi ja sen lehdet ovat jämäkät ja vihreät”, sanoo Dunn. ”Ananas ei kuitenkaan saa olla liian pehmeä eikä siinä saa olla tummentuneita ruskeita läikkiä, mikä viittaa siihen, että se on liian kypsä.”

Sen pitäisi myös tuoksua selkeästi ananakselta: makealta ja kukkaiselta.

Lähteet

Alun perin julkaistu: 14. kesäkuuta 2021

Leah Groth on Philadelphiassa asuva kirjailija, toimittaja, äiti ja tuoteintoilija. Hänen innostuksen kohteisiinsa kuuluvat vanhat talot, kodin suunnittelu, muoti, kauneus, kirjat ja kaikki, mikä tekee hänen elämästään — johon kuuluu työskentely kokopäiväisesti ja huolehtiminen kahdesta ”vilkkaasta” lapsesta sekä unkarinvislan pentu — hieman helpompaa. Hänen töitään on julkaistu useissa julkaisuissa ja verkkosivustoilla, kuten esimerkiksi Glamour, Prevention, Business Insider, Livestrong, Mindbodygreen, Fatherly, Scary Mommy, Wonderwall ja Cosmopolitan.

Lue lisää:

10 mahtavaa C-vitamiinin lähdettä

D-vitamiini ja aurinko – onko aurinkosuoja todellakin tarpeellista?

6 helppoa tapaa saada enemmän D-vitamiinia