Previous slide
Next slide

8 yllättävää vaihdevuosien tuomaa terveysriskiä

vaihdevuodet
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: susan jara
Hauraat luut ja rintasyöpä eivät ole ainoita huolenaiheita, joita naiset kohtaavat, kun heidän hormonitasonsa laskevat iän myötä.

1. Iensairaudet

Estrogeenitason laskettua hyvä suuhygienia on tärkeämpää kuin koskaan, sillä silloin alttius hampaiden irtoamiselle ja ientulehdukselle kasvaa. Lisäksi ”joskus voi esiintyä suun kuivumista tai kipua tai polttelua ikenissä sekä makuaistin muutoksia suolaisia, pippurisia tai happamia ruokia syödessä”, sanoo JoAnn Pinkerton, lääketieteen tohtori ja Pohjois-Amerikan menopaussijärjestön toimitusjohtaja. Mitä suusi kertoo terveydestäsi? 

2. Uniapnea

Riski saada uniapnea kohoaa vaihdevuosien myötä. Syynä on luultavasti hengitystä stimuloivan keltarauhashormonin väheneminen. Valitettavasti sairaus jää diagnosoimatta lähes 90 prosentilla siitä kärsivistä naisista, tohtori Pinkerton sanoo viitaten wisconsinilaisen unitutkimuksen tuloksiin. Tutuimpien oireiden – kuorsaamisen, hengityskatkosten ja päiväaikaisen väsymyksen – sijaan naiset voivat kärsiä unettomuudesta, aamuisista päänsäryistä ja ahdistuneisuudesta. Näin hoidat uniapneaa!

3. Diabetes

Women’s Health Initiative -pitkittäistutkimuksen mukaan naisilla, joiden vaihdevuodet alkoivat ennen 46. ikävuotta tai 55 ikävuoden jälkeen, riski sairastua tyypin 2 diabetekseen on korkeampi. Yhtenä syynä on matala estrogeenitaso, jonka tiedetään lisäävän insuliiniresistenssiä ja kiihottavan mielihaluja. Korkea verenpaine, munasarjojen monirakkulaoireyhtymä tai aiemmin sairastettu raskausdiabetes kasvattavat riskiä entuudestaan. Lue lisää diabeteksestä!

4. Sydänsairaudet

Estrogeeni, jota munasarjat tuottavat ennen vaihdevuosia, lisää hyvää HDL-kolesterolia, vähentää huonoa LDL-kolesterolia, ja auttaa estämään liian korkeaa verenpainetta. Siksi onkin loogista, että estrogeenitasojen madaltuessa sydänsairauksien riski kasvaa. Joka kahdeksas 45–64-vuotias nainen ja joka neljäs yli 65-vuotias nainen kärsii jonkinlaisesta sydänsairaudesta. Tupakoimattomuus, kasvispainotteinen ruokavalio ja vähintään 30 minuutin päivittäinen liikunta ehkäisevät tehokkaasti sydänsairauksien puhkeamista. Lue tärkeitä faktoja eteisvärinästä! 

5. Syömishäiriöt

International Journal of Eating Disorders -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan vaihdevuosien tuomat hormonitasojen vaihtelut ja vartalon muuttuminen ovat yhteydessä lisääntyneisiin syömishäiriöihin ja negatiiviseen ruumiinkuvaan.

6. Autoimmuunisairaudet

Vaikka syyt ovat hämärän peitossa, tutkijat ovat selvittäneet, että riski autoimmuunisairauksien, kuten SLE:n eli punahukan, nivelreuman ja kroonisen kilpirauhastulehduksen puhkeamiselle kasvaa vaihdevuosien jälkeen. ”Naisilla on kaksi x-kromosomia, ja x-kromosomin virheet voivat altistaa jotkut naiset autoimmuunisairauksille”, tohtori Pinkerton sanoo. Tunnista kilpirauhasvaiva! 

7. Virtsaamisen ongelmat

Virtsanpidätyskyvyttömyys on erityisen tavallista vaihdevuosien jälkeen. Sen syitä ovat todennäköisesti alentuneen estrogeenin aiheuttama virtsaputken oheneminen sekä alatiesynnytyksen ja ikääntymisen aiheuttama lantionpohjan lihasten heikentyminen, tohtori Pinkerton sanoo. Vaihdevuodet ylittänyt nainen on myös alttiimpi saamaan toistuvia virtsaputken tulehduksia. Hyviä ehkäisykeinoja ovat lantionpohjan lihasten jumppaaminen, nesteiden runsas nauttiminen ja vessassa käyminen ennen seksin harrastamista ja sen jälkeen. Näin estät virtsaputkentulehduksen! 

8. Maksasairaudet

Alkoholin, infektioiden ja liiallisen rasvan kertymisen haitat rasittavat maksaa enemmän ihmisen ikääntyessä, tohtori Pinkerton sanoo. Vuosien 1945 ja 1965 välillä syntyneillä on viisi kertaa suurempi todennäköisyys sairastaa hepatiitti C:tä, ja Yhdysvaltain tartuntatautien valvontakeskus suositteleekin, että he kävisivät testeissä.

Lue lisää:

Rintasyöpä – näin pienennät riskiä

Näin syntymäkuukautesi vaikuttaa terveyteesi

7 kohdunrungon syövän varoitusmerkkiä