Previous slide
Next slide

Kuinka urheilla koronavirustaudin jälkeen: Keuhko- ja liikuntalääkärit jakavat tämänhetkiset näkemyksensä

Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Valitut Palat

Jos tiedät, niin todellakin tiedät: Koronavirus vaikuttaa kehoosi eri tavalla kuin muut sairaudet. Keuhko- ja sydänlääkärit selittävät, miksi liikuntaharjoittelusi saattaa yhä tuntua rankalta taudin jälkeen, ja antavat vinkkejä, joiden avulla pääset takaisin sataprosenttiseen kuntoon. (Vinkki: kannattaa ottaa kevyesti…).

Jopa flunssa voi saada lievän juoksun tuntumaan siltä kuin olisit nousemassa Mount Everestille. Mutta jos olet sairastanut koronavirustaudin, et varmaankaan ole järkyttynyt kuullessasi, että monet tutkijat ovat havainneet eroja siinä, miten koronavirus toimii elimistössä verrattuna muihin hengitystieviruksiin, kuten flunssaan tai influenssaan… myös mitä tulee liikuntaan sairaudesta toipumisen jälkeen.

Lääketieteen tohtori Tod Olin, joka toimii liikuntalääketieteeseen erikoistuneena keuhkolääkärinä National Jewish Health Exercise and Performance Breathing Center -klinikalla (ja joka on kirjoittanut vuonna 2022 julkaistun artikkelin long Covidin vaikutuksista liikuntaan), sanoo näiden erojen merkitsevän sitä, että Covid-19:n saaneilla henkilöillä on suurempi todennäköisyys kärsiä tietyistä komplikaatioista, jotka voivat vaikuttaa heidän liikuntakykyynsä ja -kapasiteettiinsa. ”Klinikallemme tulee ihmisiä, jotka olivat kilpaurheilijoita ennen sairastumistaan ja jotka haluavat päästä takaisin lajinsa pariin”, tohtori Olin kertoo The Healthy -lehdelle ja vahvistaa, että palautuminen ei useinkaan ole helppoa. ”Toipuminen voi kestää paljon kauemmin”, mikä Olinin mukaan ”voi olla hyvin turhauttavaa”.

Miksi Covid-19:stä toipuminen tuntuu vaikeammalta kuin muiden virusten aiheuttamista taudeista toipuminen?

Vaikka moni asia liittyen tähän suhteellisen uuteen virukseen on yhä tuntematon, tutkijat uskovat nyt, että koronavirus on pääasiassa ”endoteelisairaus”. Tämä tarkoittaa sitä, että tauti vaikuttaa sydämeen ja verisuoniin. Tästä syystä viruksella on kyky aiheuttaa vahinkoa kaikkialla, missä on verisuonia, mikä vaarantaa kaikki elimistön järjestelmät. Tämä ”multisysteeminen” hyökkäys voi olla yksi syy siihen, että viruksen kulku on toisinaan arvaamatonta – jopa sen jälkeen, kun henkilö on enemmän tai vähemmän ”toipunut”.

”Perinteisesti muiden virusten kohdalla odotamme, että vain riskiryhmäläisillä on suurempi riski saada vakavia vaikutuksia”, Olin toteaa. ”Yksi koronavirustaudin ainutlaatuisista piirteistä on se, että jopa lievän infektion saaneilla ihmisillä voi olla vakavia ja/tai kroonisia komplikaatioita viikkojen ja kuukausien ajan jälkikäteen.” Tämä kaikki on osa sitä, mitä asiantuntijat pitävät long Covidina.

Koronavirus iskee sydämeen ja keuhkoihin

Toinen ainutlaatuinen näkökulma on se, miten koronavirustauti vaikuttaa sydämeen, toteaa Saurabh Rajpal, lääketieteen tohtori ja University Wexner Medical Center -lääketieteen keskuksen kardiologi, joka kirjoitti vuonna 2021 Journal of the American Medical Association (JAMA) -lehdessä julkaistun tutkimuksen koronaviruksen vaikutuksista urheilijoiden sydämiin. ”Koronavirus iskee sydämeen ja aiheuttaa todennäköisemmin tulehduksen sydämessä”, tohtori Rajpal kertoo. ”Se on todennäköisesti myös itsenäinen sydänkohtauksen riskitekijä, vaikka tämän asian tutkiminen on vielä kesken.”

Tohtori Olinin mukaan koronaviruksella on samanlainen vaikutus myös keuhkoihin, sillä se lisää tulehdusta ja heikentää toimintakykyä. Tämän vuoksi koronavirustaudin sairastaneilla ihmisillä on suurempi todennäköisyys sairastua astmaan ja muihin hengitysteiden toimintahäiriöihin.

Kuinka urheilla koronavirustaudista toipumisen jälkeen?

Hyvä uutinen on se, että suurin osa ihmisistä pystyy lopulta palaamaan täysipainoisesti liikunnan pariin, Olin kertoo. ”On normaalia tuntea huonoa omaatuntoa siitä, mitä olet menettänyt. Mutta sen sijaan että keskittyisit siihen, mitä et voi tehdä, keskity siihen, mitä voit tehdä”, hän ehdottaa.

Seuraavassa on asiantuntijoiden näkemyksiä siitä, miten voit treenata järkevästi sen jälkeen, kun olet toipunut koronavirustaudista.

Lepää vähintään viikko

Tämä voi tuntua järjenvastaiselta, varsinkin jos olet tottunut ponnistelemaan kivun läpi treenatessasi. Riittävä lepo sairauden aikana ja jopa jonkin aikaa heti sen jälkeen on kuitenkin parasta, mitä voit tehdä toipuaksesi ja palataksesi kuntosalille tai polulle nopeammin, tohtori Olin toteaa.

Hän suosittelee lepäämään 7–10 päivää oireiden loppumisen jälkeen. Jos sinulla on yhä aktiivisia koronavirustaudin oireita kahden viikon kuluttua sairastumisesta, Olinin mukaan saattaa olla aika mennä lääkäriin, joka voi haluta suorittaa erilaisia sydän- ja keuhkotestejä.

Aloita hitaasti ja kuuntele kehoasi

Tohtori Rajpal toteaa, että jos olosi on hyvä, voit todennäköisesti kokeilla liikuntaa. Aloita hitaasti ja siirry normaaliin rutiiniin.

Jos jokin harjoitus tuntuu kivuliaalta tai tavallista vaikeammalta, tee se kevyemmin – tohtori Rajpalin mukaan kestää vähintään kuukauden palata entiseen liikuntarutiiniin, joten ole kärsivällinen.

Miten käsitellä long Covidin oireita treenin aikana?

Tässä vaiheessa saatat kysyä itseltäsi: ”Mitä oikeastaan voin tehdä Covid-19:stä toipumisen jälkeen?”

Useimmat ihmiset toipuvat taudin jälkeen, mutta tuntevat silti joitakin hienoisia vaikutuksia sairastumisesta. On tärkeää ymmärtää, että long Covid voi alkaa vaikuttaa jopa sen jälkeen, kun olo on parempi. Jos sinulla siis on joskus ollut koronavirustartunta, lääkärit suosittelevat, että olet varuillasi näiden oireiden varalta, joilla se voi edelleen vaikuttaa treeniisi:

Äärimmäinen väsymys

Yksi tohtori Olinin tutkimuksen tuloksista on, että koronavirus vähentää lihassolujen tehokkuutta energian tuotannossa ja käytössä. Tämä voi olla syynä siihen, että niin monet ihmiset kertovat tuntevansa itsensä uskomattoman väsyneiksi, kun he yrittävät harrastaa liikuntaa, vaikka he voivat muuten hyvin. Olinin mukaan parasta on edetä hitaasti ja levätä, kun se on tarpeen. Ei pidä ponnistaa kivun läpi, vaan olla kärsivällinen itseään kohtaan. Kun väsymys vain jatkuu

Hengenahdistus

Tohtori Olinin mukaan toiseksi yleisin oire on hengenahdistus levossa tai hengitysvaikeudet, jotka ovat suuremmat kuin mitä voisi olettaa harjoittelun tasoon nähden. ”Jos tämä ei parane tai huomaat, että haukot jatkuvasti henkeä tai hengityksesi pihisee liikunnan aikana, ota yhteys lääkäriin”, hän sanoo. ”Potilaiksemme tulee ihmisiä, joilla ei ole koskaan aiemmin ollut astmaa, mutta jotka nyt sairastavat astmaa. Onneksi se on helppo diagnosoida ja hoitaa.”

Rintakivut

Hengenahdistus koronavirus
Kuva: iStock – Hengenahdistus

Viruksen aiheuttama tulehdus voi aiheuttaa sydänlihastulehduksen, joka voi puolestaan aiheuttaa rintakipua, tohtori Rajpal kertoo. Koronavirustauti voi myös lisätä aivohalvauksen tai sydänkohtauksen riskiä, joten on tärkeää tuntea sukuhistoria ja henkilökohtaiset riskitekijät, hän toteaa. Voi myös olla viisasta opetella tuntemaan sydänkohtauksen merkit (sekä mahdolliset hiljaiset merkit).

Nopea sydämen syke

Takykardia on termi, jolla kuvataan sitä, että sydän lyö hyvin nopeasti – ikään kuin se ”jyskyttäisi” tai hakkaisi rintakehässä. Koronavirustaudin seurauksena voi olla kohonnut syke levossa tai nopeampi syke kuin mitä voisi odottaa harjoituksen tasoon nähden, kertoo tohtori Rajpal.

Jos tämä jatkuu riippumatta siitä mitä teet, keskustele lääkärisi kanssa. Oire voi viitata dysautonomiaan, kuten POTS:ään, tai viruksen aiheuttamaan sydänongelmaan.

Yskä liikunnan aikana

Lievä, jatkuva yskä on melko tavallista koronavirustaudin jälkeen, ja sen aikana voi harrastaa liikuntaa. Jos yskäkohtaukset kuitenkin pysäyttävät harjoittelun tai haittaavat harjoittelua, on aika keskustella lääkärin kanssa, tohtori Olin toteaa. Tämä voi olla merkki astmasta, hengitysteiden toimintahäiriöstä tai keuhkovauriosta.

Huimaus tai pyörrytys

Toinen yleinen oire, josta ihmiset kertovat koronavirustaudin jälkeen ilmenevän harjoittelun aikana, on huimaus tai pyörrytys. Tasapainokyvyn heikkeneminen voi estää sinua tekemästä aiemmin nauttimiasi harjoituksia, kuten joogaa.

Tämä saattaa parantua itsestään, mutta sillä välin kannattaa pysyä turvallisemmissa liikuntamuodoissa, jotka saattavat vähentää kaatumisen todennäköisyyttä. ”Tämä ei ole oikea aika aloittaa kalliokiipeilyä”, tohtori Olin sanoo. Jos oire jatkuu yli viikon tai kaksi, keskustele lääkärin kanssa.

Aivosumu

Siinä ei ole mitään pahaa, jos syvennyt ajatuksiisi treenin aikana… mutta on eri asia, jos unohdat ottaa mukaasi kuntosalilaukun ja juomapullon sekä kadotat avaimesi jonnekin autosi ja pukuhuoneen välille.

Koronavirustaudin aiheuttama aivosumu on todellista ja yleistä toipumisen jälkeen, ja se voi olla vakavaa. Parannuskeinoa ei tunneta, joten saatat joutua muokkaamaan rutiinejasi sen huomioon ottamiseksi, tohtori Rajpal toteaa. Harkitse puhelimen hälytysten ja muistutusten, muistilappujen sekä muiden visuaalisten muistutusten tai äänimuistutusten käyttöä.

Päänsärky

Koronavirrus päänsärky
Kuva: iStock – Päänsärky

Koronavirustaudin aiheuttama päänsärky voi tuntua voimakkaalta ja jopa pahentua liikunnan yhteydessä. Se voi johtua aivojen ja pään verisuonten tulehduksesta tai hyperventilaatiosta, joka johtuu hengenahdistuksesta ja sydämen tiheästä sykkeestä.

Tohtori Rajpal sanoo, että jos päänsärkysi on lievää ja haluat harrastaa liikuntaa siitä huolimatta, voit yrittää… mutta jos olosi on todella kipeä, on aika levätä.

Masennus

Ihmiset, jotka eivät ole koskaan kärsineet mielenterveysongelmista ennen koronavirustautia, kertovat nyt oireista, erityisesti masennuksesta, ja se voi tuntua järkyttävältä. Tohtori Olin selittää, miten masennus voi tehdä sinusta uskomattoman epämotivoituneen liikunnan harrastamiseen, mikä puolestaan voi aiheuttaa lisää masennusta. Tämä voi aiheuttaa noidankehän. ”Keskity vain tekemään sen verran, kuin voit. Ota pieniä askelia”, Olin sanoo. ”Juhli jokaista pientä voittoa. Pyydä jotakuta treenaamaan kanssasi. Äläkä pelkää pyytää ammattiapua.” Kuinka suojautua lievältä masennukselta koronaviruspandemian aikana

Lue lisää:

14 merkkiä, jotka saattavat paljastaa, että olet jo sairastanut koronan

Seitsemän tapaa lievittää päänsärkyä

Kun väsymys vain jatkuu