Previous slide
Next slide

Sydänsairaudet – 15 tapaa pienentää riskiä

186257356
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Valitut Palat
Pienet muutokset päivittäisissä rutiineissa voivat auttaa ehkäisemään sydänsairauksia. Esittelemme 15 tapaa vähentää riskiä sairastua niihin. Valitse joukosta muutama, joita testaat jo tänään, ja kokeile, saatko pikkuhiljaa otettua kaikki käyttöösi.

1. Syö pala tummaa suklaata monta kertaa viikossa

Useiden pienten tutkimusten perusteella näyttää siltä, että suklaa voi tehdä hyvää sydämelle! Suklaan hyödylliset vaikutukset perustuvat todennäköisesti sen sisältämiin flavonoideihin, joiden avulla valtimot pysyvät joustavina. Suklaan muut ominaisuudet näyttävät vähentävän valtimoiden tukkeutumista ja ehkäisevän ”huonon” kolesterolin eli LDL:n hapettumista, jolloin se ei muodosta plakkia niin herkästi. Lue lisää tumman suklaan terveyshyödyistä! 

2. Ota B-vitamiinitabletti joka aamu

Sveitsiläistutkijat pyysivät yli 200 miestä ja naista ottamaan pallolaajennusleikkauksen jälkeen joko kolmea B-vitamiinia (foolihappoa, B6-vitamiinia ja B12-vitamiinia) sisältävää valmistetta tai lumelääkettä. Tutkijat huomaisivat vitamiinia ottaneilla tutkimushenkilöillä homokysteiinin, sydänsairauksiin liitetyn aineen, tasojen laskeneen jopa 40 prosenttia. Verrokkiryhmässä ei muutosta tapahtunut. Lisäksi vitamiinia ottaneiden tutkimushenkilöiden verisuonet olivat vähemmän ahtautuneet kuin lumelääkkeitä syöneiden.

3. Mene tänään tuntia aiemmin nukkumaan

Alle seitsemän tuntia yössä nukkuvilla on hieman kohonnut sydänsairauksien riski. Tutkijat arvelevat unen puutteen nostavan stressihormonitasoja ja verenpainetta ja vaikuttavan verensokeritasoihin. Älä kuitenkaan nuku yli yhdeksää tuntia. Samassa tutkimuksessa todettiin yhdeksän tuntia tai enemmän nukkuvilla naisilla olevan hieman kohonnut riski sydänsairauksiin. Lue miten uni vaikuttaa arkipäivääsi ja arkipäivä uneesi!

4. Syö kalaa vähintään kerran viikossa

Vähintään kerran viikossa kalaa syövillä naisilla on todettu olevan kolmanneksen pienempi riski saada sydänkohtaus tai sairastua sydänsairauksiin kuin vain kerran kuussa kalaa syövillä. Muissa tutkimuksissa on osoitettu samanlaisia hyötyjä miehille. Toisessa isossa tutkimuksessa todettiin säännöllisen kalansyönnin pienentävän eteisvärinän riskiä. Eteisvärinä, vakava rytmihäiriö, on yleinen äkkikuolemien aiheuttaja. Kala voi olla pitkän iän salaisuus!

5. Syö runsaskuituisia aamiaismuroja vähintään neljästi viikossa

Tutkijat ovat todenneet päivittäin 23 grammaa pääosin viljoista peräisin olevaa kuitua syövien naisten saavan sydänkohtauksen 23 prosenttia epätodennäköisemmin kuin vain 11 grammaa kuitua syövät. Miehillä runsaskuituinen ruokavalio pienensi sydänkohtauksen riskiä 36 prosenttia. Näissä ruoka-aineissa on runsaasti kuituja!

6. Lisää pellavansiemeniä ruokiin

Ripottele aamiaismuroihin tai -jogurttiin noin 30 grammaa pellavansiemenrouhetta. Tämä määrä sisältää noin kaksi grammaa omega-3-rasvahappoja, terveellisiä rasvoja, joiden on useissa tutkimuksissa todettu auttavan sydänsairauksien ehkäisyssä sekä vähentävän riskiä kuolla äkillisesti rytmihäiriöiden aiheuttamiin sydänongelmiin. Pellavansiemenöljy sopii mainiosti myös salaatinkastikkeen tekoon, sillä jo ruokalusikallinen öljyä sisältää huimat 7 grammaa omega-3-rasvahappoja. Lue lisää pellavansiementen terveyshyödyistä!

7. Juo vähintään kaksi kuppia teetä päivässä

Sillä ei näytä olevan väliä, juotko vihreää vai mustaa teetä. Kattavassa analyysissä, jossa yhdistettiin 17:n teenjuojia käsittelevän tutkimuksen tulokset, todettiin kolmen päivittäisen teekupillisen saattavan pienentää sydänkohtauksen riskiä 11 prosenttia. Nämä asiat kehollesi tapahtuvat, jos juot teetä päivittäin! 

8. Sekoita kourallinen hasselpähkinöitä kasvis-kanavokkiin

Jo 40 grammaa näitä terveellisiä pähkinöitä auttaa vähentämään sydän- ja verisuonitautien riskiä. Toinen vinkki hasselpähkinöiden käyttöön: Murskaa pähkinät rouheeksi ja kierittele kalaa tai kanaa rouheessa ennen kypsentämistä.

9. Syö 15 kirsikkaa päivässä

Tutkimusten mukaan antosyaani-nimiset kasvikemikaalit, jotka antavat kirsikoille niiden tummanpunaisen värin, alentavat myös virtsahapon määrää veressä. Virtsahapon korkea määrä elimistössä on puolestaan yhteydessä sydänkohtauksiin ja -infarkteihin. Eikö kirsikkasesonki ole parhaimmillaan? Kokeile kuivattuja kirsikoita salaatin sekaan ripoteltuna tai aamuisen appelsiinimehulasillisen vaihtamista kirsikkamehuun.

10. Syö pari desiä papuja päivässä

Ohjetta noudattamalla saat 300 mikrogrammaa folaattia. Vähintään tuon määrän folaattia päivässä saavien ihmisten riski saada sydäninfarkti pieneni 20 prosenttia ja sydänsairauksien riski 13 prosenttia enemmän verrattuna ihmisiin, jotka saavat päivittäin alle 136 mikrogrammaa kyseistä B-vitamiinia. Eivätkö pavut maistu? Kokeile appelsiinia (55 μg), pinaattia (58 μg 2,5 desilitrassa raakaa pinaattia), roomansalaattia (62 μg 2,5 desilitrassa) tai tomaattia (27 μg 2,5 desilitrassa). Lue lisää papujen terveellisyydestä! 

11. Syö appelsiini päivässä

Tai juo lasillinen appelsiinimehua. Kuten varmaan tiedätkin, appelsiinit ovat loistavia C-vitamiinin lähteitä. Tutkimusten perusteella vaikuttaa siltä, että paljon tätä vitamiinia sisältävä ruokavalio voi pienentää sydäninfarktiriskiä, erityisesti tupakoijilla. Kyllästyttävätkö appelsiinit? Vaihda ne kulholliseen mansikoita, annokseen ruusukaalta tai parsakaalta tai pilkottuun punaiseen paprikaan, sillä myös nämä ovat erinomaisia C-vitamiinin lähteitä. Tässä vielä kymmenen mahtavaa C-vitamiinin lähteitä! 

12. Juo lasillinen vettä kahden tunnin välein

Eräässä tutkimuksessa todettiin yli viisi vesilasillista päivässä juovien naisten todennäköisyyden kuolla sydänkohtaukseen olevan puolet pienempi kuin alle kaksi lasillista juovilla. Tämä johtuu ilmeisesti siitä, että hyvä nestetasapaino pitää verenkierron tehokkaana. Nestehukka puolestaan voi hidastaa verenkiertoa ja kasvattaa veritukosten muodostumisriskiä. Vesi toimii parhaiten verenkierron tehostamiseen – virvoitusjuomat ovat hyödyttömiä. Kuusi terveyteen liittyvää syytä juoda vettä! 

13. Lisää ruokaan inkivääriä tai kurkumaa ainakin kahdesti viikossa

Näillä mausteilla on tulehdusta lievittäviä ominaisuuksia, ja tulehdus puolestaan on merkittävä sydänsairauksien aiheuttaja. Lue lisää inkivääristä ja kurkumasta!

14. Mene vessaan aina, kun sinulla on hätä

Täysi virtsarakko saa sydämen lyömään tiheämmin ja rasittaa sydänvaltimoita aiheuttaen niiden supistumista, mikä voi puolestaan aiheuttaa sydänkohtauksen riskiryhmään kuuluville.

15. Pidä monivitamiinipurkki keittiön pöydällä

Ota monivitamiinitabletin nappaaminen osaksi aamiaisrutiinejasi. Eräässä tutkimuksessa osallistujat ottivat päivittäin monivitamiinivalmistetta, ja puolen vuoden jälkeen heillä havaittiin huomattavasti pienempiä määriä tulehdustilaan liitettävää proteiinia kuin henkilöillä, jotka eivät ottaneet vitamiinia.

Lue lisää: 

10 faktaa eteisvärinästä

Vältä sydänkohtaus

Sydänkohtaus – tunnista oireet