Previous slide
Next slide

Kotiapu palovammoille: 11 yllättävän toimivaa hoitokeinoa

palovamma
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Valitut Palat
Kun ihosi osuu johonkin kuumaan, saatat ensimmäisenä ajatella mitä laittaa vammaan vähentääksesi kipua ja estääksesi vahinkoa. Nämä kotikeinot palovammoille muuttavat keittiöstä tai jopa kylpyhuoneesta löytyvät tavarat hoidoksi, joka tarjoaa nopeaa helpotusta.

Älä ikinä käytä jäätä palovammaan!

Jää saattaa estää veren kulkeutumisen ihoon ja vaurioittaa kudosta edelleen. Hoida palovamma sen sijaan näin: Pistä palanut alue välittömästi viileän juoksevan veden alle, mikä estää vammaa leviämästä, ja pidä se siinä ainakin 20 minuuttia, mikäli mahdollista. Mikä muu toimii? Aloe vera, todennäköisesti tunnetuin kotiapu palovammoihin, auttaa kipuun ja kuumotukseen, vähentää turvatusta ja auttaa ihon takaisinkasvuun ja korjaukseen. Mutta jos sinulla ei ole yhtään käsillä, vamman hoitaminen millä tahansa näistä keinoista helpottaa.

Minttuhammastahna

Näin hoidat palovamman, jos kosket vahingossa johonkin kuumaan ilman patalappuja tai saat roiskeita jostain mikä kiehuu: Pidä tuubi valkoista minttuhammastahnaa keittiössä kotihoitona pienille palovammoille. Pidä palanutta aluetta ensin viileän juoksevan veden alla ja sitten hellästi taputtele kohta kuivaksi pyyhkeellä ja lopuksi peitä kerroksella hammastahnaa.

Vanilja

Pieniä palovammoja varten tartu vaniljauutteeseen. Taputa vaniljaa hellästi vanupuikolla palaneelle iholle. Alkoholin haihtuminen uutteesta viilentää vammaa ja auttaa kipuun. Lue lisää vaniljasta!

Teepussit

Musta tee sisältää tanniineja, mitkä vetävät puoleensa kuumuutta vammasta ja auttavat kipuun. Näin hoidat niillä vammaa: Laita kaksi tai kolme viileää, märkää teepussia palovammaan ja käytä sideharsoa pitämään pussit paikoillaan. Lue lisää teejuomasta! 

Viinietikka

Valkoinen viinietikka sisältää etikkahappoa, joka on aspiriinin ainesosa ja voi auttaa kipuun, kutitukseen ja kuumotukseen. Se on myös antiseptinen ja adstringentti, joten se estää vammaa tulehtumasta. Viinietikka vetää myös puoleensa vamman lämpöä ja näin luonnollisesti auttaa kipuun. Kasta talouspaperia laimennettuun viinietikkaan ja tee rauhoittava painoside tai taputtele viinietikkaa hellästi vanupuikolla palovammaan. Lue lisää etikasta! 

Hunaja

Tunnettu apu kipeään kurkkuun, hunaja on luonnollinen antibiootti, joka estää palovammaa tulehtumasta. Sillä on luonnollinen pH-tasapaino, joka on epävieraanvarainen bakteereille, joten paikallisesti käytettynä se voi myös tappaa olemassa olevia bakteereja tai alkavaa tulehdusta iholla. Hunaja myös viilentää vammaa, helpottaa kipua ja auttaa ihoa paranemaan. Lue lisää hunajasta! 

Maito

Maidon rasva- ja proteiinipitoisuus rahoittaa palovammoja ja auttaa paranemista. Kasta haava maitoon 15 minuutiksi nopean helpotuksen saamiseksi. Rasvainen täysmaitojugurtti voi myös auttaa kuivuneen ihon viilentämiseen ja kosteuttamiseen. Lue lisää maidosta! 

Kaura

Ihoa rauhoittavia ja tulehdusta laskevia ominaisuuksia sisältävä kaura saattaa olla kaikista hyödyllisin palovamman hoitoon silloin kun se on paranemassa ja haluat raapia sitä. Lisää kuppi kauraa kylpyveteen ja liota itseäsi 20 minuuttia hoitaaksesi laajaa palovammaa. Pienemmille ärsytyksille lisää kauraa pieneen kulholliseen vettä ja liota palanutta kohtaa. Ilmakuivata ihosi, jotta pieni määrä kauraa jää jäljelle estämään kutiamista. Lisähelpotukseksi heitä ruokasoodaa kylpyveteen. Soodan vetykarbonaatti auttaa rauhoittamaan ihon kuumotusta. Lue lisää kaurasta! 

Kookosöljy

Kookosöljy on erinomainen ihoa parantavan E-vitamiinin lähde ja siinä on myös rasvaisia happoja, jotka ovat antifungaalisia ja antibakteerisia, mikä estää palovammaa tulehtumasta. Jos palovamma on jättänyt ikävän jäljen ihoosi, eräs kotikeino on lisätä sitruunamehua kookosöljyyn ennen vammaan hieromista. Sitruunamehun happo auttaa vaalentamaan haavaa samalla kun kookosöljy auttaa sitä parantumaan.

Laventeliöljy

Ranskalainen kemisti keksi laventelin parantavat voimat 1900-luvun alussa, kun hän poltti kätensä pahasti laboratorio-onnettomuudessa ja upotti sen eteeristä laventeliöljyä sisältävään vatiin. Öljy lievensi kipua ja hänen vammansa parani nopeasti. Näin hoidat vammaa kontrolloidummin: Sekoita suihkepullossa yksi teelusikka puhdasta eteeristä laventeliöljyä ja noin kuusi senttilitraa vettä. Ravista ja suihkuta palaneelle iholle ohuesti niin usein kuin on tarpeen.

C- ja E-vitamiinit

Yhdistät C-vitamiinin varmaankin flunssaan, mutta tiesitkö että se voi auttaa kaikessa virtsatieinfektiosta ihon rauhoittamiseen? C-vitamiini edistää haavan paranemista ja kollageenin muodostumista, mikä on ihonmuodostumisen perusproteiini. Nopeuttaaksesi paranemista yksi kotikonsti on syödä ruokia, joissa on paljon C- ja E-vitamiineja tai ottaa 2 000 milligrammaa C-vitamiinia ja 1 000 IU:ta E-vitamiinia viikon verran vamman saamisen jälkeen. Voit myös rikkoa E-vitamiinikapselin ja laittaa sitä suoraan palovammaan auttaaksesi paranemista ja estääksesi arpeutumista. 10 C-vitamiinin lähdettä! 

Lue lisää:

Kuulo paremmaksi nykytekniikalla

8 asiaa jotka on syytä tietää kun ikäännymme

Huimaus hallintaan!