Previous slide
Next slide

Vyöruusu – kotikonstit oireiden rauhoittamiseen!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Valitut Palat

Vyöruusu voi aiheuttaa suorastaan sietämätöntä kipua, joten kannattaa keskustella lääkärin kanssa mahdollisesta rokotuksesta. Vyöruusun aiheuttaja on varicella-zostervirus, joka aiheuttaa myös vesirokkoa. Vesirokosta toipumisen jälkeen virus voi jäädä vuosikymmeniksi elimistöön. Sitten, tuntemattomista syistä, virus herää jälleen toimintaan, mutta tällä kerralla se ilmenee vyöruusuna eikä vesirokkona. Tyypillisiin oireisiin kuuluu voimakas hermosärky, joka voi edeltää rakkulaista ihottumaa. Kotikonstit eivät paranna vyöruusua, mutta ne voivat rauhoittaa oireita silloin kun sitä eniten tarvitaan.

Kotikonstit:

*Aloe vera

*Aspiriini

*Hunaja

*Kamomillatee

*Kapsaisiinivoide

*Kaura

*Omenasiiderietikka

*Ruokasooda

ENNEN KAIKKEA

Jos kärsii vyöruususta, tuntee luultavasti olonsa uupuneeksi ja heikoksi. Se on kehon tapa kertoa, että se tarvitsee runsaasti lepoa taistellakseen virusta vastaan, joten kannattaa ottaa rennommin ja höllätä tahtia jos vain voi. Viileät kosteat siteet ja viileät kylvyt voivat lievittää kipua ja kutinaa – samoin kuin monet seuraavista auttavista kotikonsteista.

Vyöruusua sairastavan on syytä pestä kädet usein, erityisesti jos ihottuma on märkää, jottei virus leviä muihin. Rakot sisältävät varicellavirusta, joten ihottuman kautta voi tartuttaa vesirokon johonkuhun. Jos mahdollista, rakot kannattaa sivellä antibioottisella voiteella ja peittää harsolla. Tartuttaminen on mahdollista siihen asti, kunnes rakot kuivuvat ja rupeutuvat. Kontaktia vastasyntyneiden lasten ja raskaana olevien naisten sekä niiden kanssa, joiden immuunijärjestelmä on heikentynyt, on syytä välttää.

VYÖRUUSU & TOIMIVAT KOTIKONSTIT

KAURAKUORINTA JA KAURAKYLPY  Kaura sisältää tulehdusta vähentäviä antioksidantteja sekä yhdisteitä, jotka rauhoittavat ihoa ja vähentävät kutinaa. Jauha tehosekoittimessa muutama kourallinen tavallisia kaurahiutaleita (ei maustettuja eikä pikapuurohiutaleita). Laita muutama kukkurainen lusikallinen jauhamattomia kaurahiutaleita puhtaaseen sukkahousujen palaan tai ohuen puuvillakankaan sisään ja solmi tiukasti kiinni. Heitä jauhetut kaurahiutaleet ammeeseen, jossa on haaleaa vettä. Kun menet kylpyyn, kostuta kaurahiutalenyytti. Liu’uta sitä hellästi rakkojen yli kylpiessäsi. Käy kylvyssä kolme kertaa päivässä jos voit – jopa 10 minuutin kylpy saa olosi tuntumaan paremmalta.

…TAI KAURATAHNAA  Jauha kourallinen tavallisia kaurahiutaleita (ei maustettuja eikä pikapuurohiutaleita) tehosekoittimessa hienoksi jauheeksi. Lisää vettä niin, että saat aikaan tahnaa, ja sivele suoraan rakkoiselle iholle. Entä jos kotona ei ole kauraa? Kokeile ruokasoodaa. Lisää muutamaan lusikalliseen ruokasoodaa sen verran vettä, että saat aikaan tahnaa, ja sivele rakoille.

YSTÄVÄMME MEHILÄISET Kansanparantajien mukaan hunaja voi lievittää vyöruusukipua ja nopeuttaa rakkojen paranemista. Hoitoa ei ole tutkittu, mutta sen tiedämme, että hunaja auttaa haavojen parantumisessa ja tuntuu rauhoittavalta. Lapa hunajaa rakoille useita kertoja päivässä.

KYLMÄ KAMOMILLASIDE  Tällä lempeällä yrtillä on syystäkin pitkä historia iho-ongelmien rauhoittajana. Se sisältää ainesosia, jotka vähentävät tulehdusta ja edistävät haavojen paranemista. Tee erityisen vahvaa teetä: laita neljä kamomillateepussia 5 desilitraan kiehuvaa vettä. Hauduta peitettynä 20 minuuttia ja jäähdytä jääkaapissa. Keitä itsellesikin yksi kuuma kupillinen kamomillateetä laittamalla yksi teepussi 2,5 desilitraan vettä, peitä ja anna hautua 10 minuuttia. Kostuta jäähdytetyssä teessä harsotyynyjä ja aseta rakoille. Anna tyynyjen olla paikoillaan noin 15 minuuttia ja nauti sillä aikaa teetä.

AALOE AUTTAA AINA  Leikkaa lääkeaaloesta varsi, halkaise se ja raaputa tuore geeli suoraan rakoille. Aaloegeeli rauhoittaa ja auttaa ihoa paranemaan.

KOKEILE MURSKATTUA ASPIRIINIA  Vyöruususärky ei näytä juurikaan laantuvan sisäisesti nautitun aspiriinin avulla, mutta sen sanotaan helpottavan hetkeksi, kun aspiriinia laitaa suoraan ihottumalle. Murskaa kaksi aspiriinitablettia ja sekoita jauhe 0,4 desilitraan isopropyylialkoholiliuosta. Sivele suoraan ihottumaan korkeintaan kolme kertaa päivässä.

KÄYTÄ ETIKKAA  Paljon käytetty kotikonsti on myös omenasiiderietikan taputteleminen suoraan pullosta kutiavaan ihottumaan. Anna etikan kuivua itsekseen ja toista käsittely tarpeen mukaan. Toinen tapa: sekoita 1,25 desilitraa etikkaa 5 desilitraan vettä, kostuta puhdas puuvillapyyhe liuoksella ja hiero ihottuma-aluetta kevyesti pyyhkeellä.

Outo juttu vyöruusuun liittyen

Kaivoimme esiin tämän vyöruusun vastaisen strategian vanhaa kansanparannusta esittelevästä teoksesta, mutta emme tietysti luota siihen: kertoman mukaan tärpättiin kastetun nauhan ripustaminen kaulaan hillitsee vyöruusun vaikutuksia.

Hanki mausteinen kivun lievittäjä

Kapsaisiinia sisältävä lääkevoide saattaa lievittää vyöruusuun liittyvää hermosärkyä. Vaikka tätä ainetta tuskin löytyy tavallisesti ruokakomeron hyllyltä, sitä olisi hyvä pitää talossa, jos sinä tai joku perheenjäsenesi on altis vyöruusulle. Kapsaisiinivalmisteet ovat hintavia, mutta voidetta voi valmistaa myös itse. Yksinkertainen  perusresepti on tällainen: Ota pumppupullosta kolme painallusta perusvoidetta, sekoita siihen kolmasosateelusikallinen vahvaa chilijauhetta ja sekoita tasaiseksi massaksi. Levitä voidetta iholle. Muista käyttää suojahansikkaita, varo silmiä ja nenän limakalvoja äläkä levitä voidetta rikkoutuneelle iholle. Säilytä voide hyvin suljetussa astiassa.

Lääkäriin

Ota yhteyttä lääkäriin kolmen vuorokauden sisällä (mitä pikemmin sen parempi) jos saat kivuliaan ihottuman – tai jos sinulla on kipuja ilman ihottumaa. Viruksia tuhoavan lääkityksen välitön aloittaminen voi vähentää kohtauksen vakavuutta ja kestoa, ja voit välttyä krooniselta kivulta, joka joskus seuraa vyöruusun puhkeamista. Ota yhteyttä lääkäriin myös, jos et kestä vyöruusun aiheuttamaa kipua, tai jos vyöruusu on kadonnut mutta kipu ei. Jos vyöruusu puhkeaa nenässä, otsassa tai silmien lähistöllä, ota heti yhteyttä lääkäriin hoidon aloittamiseksi. Lopuksi, mene heti lääkäriin, jos sinulla tai lähipiiriisi kuuluvalla on immuunijärjestelmää heikentävä tai jokin krooninen sairaus, hiv/aids tai syöpä.

Lue lisää:

Tällainen on fibromyalgia!

Vyöruusu vaatii pikaisen hoidon!

Näin elät punahukan kanssa