Previous slide
Next slide

9 tapaa helpottaa selkäkipuja

Selkäkipu
Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Valitut Palat
Selkää ei usein tule ajatelleeksi ennen kuin se alkaa oireilla. Niin kauan, kun arkiset askareet, kuten pyykkikorin nostaminen, lapsen kantaminen sylissä tai pöydän ääressä istuminen onnistuvat, emme muista, miten tärkeä selän kunto on normaalissa arkielämässä.

Selkäkipu voi tehdä yksinkertaisista tehtävistä mahdottomia tai ainakin sietämättömän kivuliaita. Näiden yhdeksän vinkin avulla voit helpottaa ja ehkäistä selkäkipuja.

1. Tasapainota ruokavaliotasi

Jotkut ruoka-aineet estävät tulehduksia – ja ne voivat estää myös selkäkipuja. Selälle ovat hyväksi muun muassa kirsikat, oliiviöljy, lohi, makrilli, tonnikala, pellavansiemenet, soijatuotteet, pähkinät, vihreä tee ja inkivääri. Toisaalta on olemassa ruokia, jotka voivat lisätä kipuja. On syytä välttää maissista sekä saflorin, auringonkukan ja puuvillan siemenistä tehtyjä öljyjä ja niiden seoksia, kasvimargariineja, valmisruokia, fruktoosipitoisesta maissisiirapista tehtyjä tuotteita sekä ruokia, joissa on tyydyttyneitä rasvoja tai transrasvoja.

2. Anna auringon paistaa

Auringosta saatavan D-vitamiinin puutos voi lisätä selkäkipuja. Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että alaselän kroonisista selkäkivuista kärsivistä 15–52-vuotiaista ihmisistä 80 prosenttia sai liian vähän D-vitamiinia. Kun he alkoivat nauttia vitamiinilisää, kivut vähenivät. Suomessa suositellaan päiväannokseksi 10 mikrogrammaa D3-vitamiinia, mutta jotkut asiantuntijat suosittelevat jopa 25 mikrogramman annoksia. 6 tapaa saada enemmän D-vitamiinia!

3. Kevennä taakkaasi

Raskaan painon kantaminen toisella puolella kehoa rasittaa luustoa ja pakottaa lihakset pyrkimään tasapainoon. Punnitse olkalaukkusi, reppusi tai salkkusi henkilövaa’alla. Jos se painaa yli kymmenen prosenttia omasta painostasi, kevennä sitä.

4. Tarkista lompakkosi

Pitkäaikainen paksun lompakon päällä istuminen vetää selkärangan kieroon, ja pakarassa sijaitseva hermo voi joutua puristuksiin. Seurauksena voi olla hermon ärtyminen eli iskias. Tämä on miehillä niin yleinen ongelma, että sitä kutsutaan joskus lompakkoneuropatiaksi.

5. Lisää lämpöä

Kun selkäsärky iskee, yritä hoitaa sitä vaatteiden alle puettavalla lämpökääreellä ibuprofeenin tai parasetamolin sijaan. Kääre pysyy 40 asteen lämpöisenä jopa kahdeksan tuntia. Eräässä The Spine Journal -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että lämpökääre auttoi enemmän kuin maksimiannos reseptivapaata särkylääkettä ja sen vaikutus kesti pidempään.

6. Mittauta itsesi

Räätäli voi tietää sinusta jotakin, mitä et itse tiedä. Kun hän esimerkiksi ottaa mittoja housuja varten, hän voi huomata, että toinen jalkasi on toista lyhyempi. Jo yli kahden senttimetrin ero voi rasittaa selkää. Jos pituuseroa havaitaan, kokeile kenkään laitettavaa korokepohjaa tai käy jalkaterapeutilla.

7. Ajattele jalkojasi

Kun istut työpöydän ääressä tai pitkällä lennolla, laita jotakin jalkojesi alle niin, että polvet nousevat lantiota korkeammalle. Tämä helpottaa alaselkään kohdistuvaa painetta. Tarkista myös takareitesi. Kireät takareidet ovat yleinen syy alaselän kipuihin. Takareisiä tulisi venyttää aina liikunnan jälkeen, jotta selkään ei kohdistuisi liikaa painetta eikä kehon asento vääristyisi.

8. Liiku hallitusti

Kun nostat raskaita esineitä, taivuta polvia, älä selkää. Pidä nostamasi esine lähellä vartaloasi ja tee työ jaloilla. Lihasten revähdyksiä ja nivelsiteiden venähdyksiä tapahtuu paljon useammin raskaita esineitä vedettäessä verrattuna niiden työntämiseen. Älä rasita itseäsi liikaa. Liikkeiden yhdistelmät, kuten kumartuminen tai ylös nouseminen samalla kääntyen, rasittavat selkää erityisen paljon etenkin, jos nostetaan tai kannetaan jotakin raskasta.

9. Matki kissaa

Eräs tehokkaimmista tavoista estää ja helpottaa selkäkipua on joogaliike nimeltä Kissa. Asetu konttausasentoon selkä suorana. Hengitä ulos ja köyristä selkää. Laske päätä alas, kunnes näet vatsasi. Pysy hetki tässä asennossa. Hengitä sitten sisään ja laske selkä notkolle niin syvään kuin tuntuu mukavalta. Nosta pää ylös ja katso kattoon päin. Toista.

Lue lisää
Kun selkään sattuu
Selkään sattuu!
7 hyväksi todettua tapaa päästä lihaskivuista