Previous slide
Next slide

Onko avokado hedelmä vai kasvis?

Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Valitut Palat

Ne ovat monikäyttöisiä, terveellisiä ja kasvisaterian herkullisin osa. Mutta onko avokado hedelmä vai kasvis? Nyt saamme vastauksen kiperään kysymykseen!

Paras tapa nauttia avokadoa on toki paahtoleivällä uppomunan ja mausteiden kanssa. Tai muussattuna tomaattien ja jalapenojen kanssa tortillalastujen dipiksi. Tai leikattuna avokadoranskalaisiksi. Ne nyt ovat vain faktoja! Mutta vaikka monet tietävät herkulliset tavat syödä avokadoa, tästä trendikkäästä herkusta tiedetään muutoin yllättävän vähän. Vuonna 2020 avokadoja tuotiin Suomessa hedelmistä neljänneksi eniten heti banaanien, viinirypäleiden ja omenien jälkeen. Mutta onko avokado tosiaan hedelmä vai sittenkin kasvis?

Olemme tutkineet muita salaattiaineksia löytääksemme vastauksen kiperiin kysymyksiin, kuten ovatko tomaatit ja kurkut hedelmiä vai kasviksia. Olemme jopa pureutuneet munakoisokysymykseen selvittääksemme, onko munakoiso hedelmä. Tähän asti olemme kuitenkin vain keskittyneet syömään avokadoja sen sijaan että selvittäisimme, kuuluvatko ne oikeastaan hedelmäkulhoon vai jääkaapin vihanneslaatikkoon. Nyt on aika saada selvyys asiasta.

Mitä eroa on hedelmillä ja kasviksilla?

avokado ja hedelmät
Kuva: iStock – Hedelmäkori

Ennen kuin voimme tietää, onko avokado hedelmä vai kasvis, on tärkeää tietää näiden kahden ero. Ensinnäkin luokitteluja on kahdenlaisia: kasvitieteellisiä ja kulinaarisia. Erikoista kyllä, yksittäinen hevituote voi kuulua niihin molempiin!

Ollakseen hedelmä kasvitieteellisessä mielessä tuotteen on sisällettävä siemen ja kehityttävä kasvin kukasta. Siksi luumut, omenat ja viinirypäleet ovat kaikki hedelmiä. Kasvin muut syötävät osat – kuten lehdet, varret ja juuret – ovat kasviksia. Näitä ovat esimerkiksi pinaatti (lehti), selleri (varsi) ja porkkana (juuri). Melko suoraviivaista siis. Ruoanlaitossa luokittelu perustuu tuotteen makuun. Hedelmien maun katsotaan olevan makea tai kirpeä, ja ne sopivat kastikkeisiin tai jälkiruokiin. Kasvikset maistuvat suolaisille ja ne käyvät lisukkeiksi tai kasvisruokien pääraaka-aineeksi.

Poikkeuksiakin on. Teknisesti ottaen paprikat ovat hedelmiä, sillä niissä on siemeniä ja ne kehittyvät kukista, ja jotkut ovat kypsentämättöminä melko makeita. Ruoanlaiton näkökulmasta niitä kuitenkin pidetään kasviksina, täytettiinpä ne riisillä ja lihalla tai lisättiin salaattiin tai wokkiin. Mitä hedelmiä ja kasviksia käytätkään, näin ne pysyvät tuoreina pidempään.

Onko avokado hedelmä vai kasvis?

Palaamme avokadoihin. Ne kehittyvät kukista, joten kasvitieteellisesti ne ovat hedelmiä. Meksikossa ja muissa lämpimissä ilmanaloissa kasvavien avokadopuiden kukat ovat pieniä ja vihertäviä. Vaikka kasvitieteelliset hedelmät kriteerit täyttyvät, avokadoja syödään useimmiten kasviksina.

Avokadon maku on täyteläinen ja pähkinäinen eikä se siten ole yhtä makea kuin muut hedelmät, mutta sen monipuoliset käyttötavat toisaalta erottavat sen tavanomaisista kasviksista. Vaikka se on hedelmä, sitä ei laittaisi hedelmäsalaattiin melonien ja appelsiinien sekaan. Ja vaikka se on kasvis, sitä ei napostella kuten porkkanatikkuja, ja lisäksi sitä voi levittää herkulliseksi levitteeksi paahtoleivälle. Ei ihme, että avokadon luokitteleminen on kinkkinen tehtävä.

Avokado on siis sekä hedelmä että kasvis! Ja tiesitkö, että muotonsa ja paksun, karhean kuorensa takia sitä on kutsuttu myös alligaattoripäärynäksi? Jos avokadosi vaikuttaa turhan raa’alta, näin kypsytät sen nopeasti.

Mihin hedelmien sukuun avokado kuuluu?

avokado
Kuva: iStock – Avokado

Nyt tiedämme, että avokado on hedelmä, mutta sen tarkempi luokittelu saattaa olla yllätys: teknisesti ottaen se on marja. Tosiaan, marja! Ollakseen marja hedelmän täytyy kehittyä yksittäisestä kukasta ja sisältää vähintään yksi siemen, vaikka useimmat marjat (kuten viinirypäleet) sisältävät useamman. Avokadon kivi on oikeasti sen siemen. Sopivassa ilmastossa siitä saa kasvatettua oman avokadopuunsa. Kerrostalossa se ei kuitenkaan onnistu – avokado ei viihdy sisällä.

Kaikilla avokadoilla on nämä marjan ominaisuudet, vaikka eri lajikkeiden koko vaihtelee aina kananmunasta lähes kaksikiloisiin jättiläisiin! Jotkin ovat kypsinäkin vihreitä, mutta toiset ovat tummanvioletteja. Suomessa yleisin lajike on Hass, joka on meksikolaisen ja guatemalalaisen avokadon herkullinen hybridi. Ei liene sattumaa, että molemmissa maissa saa erinomaista guacamolea. Näin estät guacamolea tummentumasta.

Ovatko avokadot terveellisiä?

Avokadoja on kutsuttu superruoaksi, ja olivatpa ne superhedelmiä tai superkasviksia, superruokaa ne ainakin ovat. Avokadoissa on runsaasti kertatyydyttymätöntä eli hyvälaatuista rasvaa, joka voi auttaa alentamaan veren kolesterolitasoja, ja niissä on kasapäin kuitua. Lisäksi niistä saa lähes 20 vitamiinia ja kivennäisainetta, kuten kaliumia, folaattia ja B6-, C- ja E-vitamiinia.

Avokado on loistava lisä mihin tahansa ateriaan ja se edesauttaa silmien, sydämen, ruoansulatuksen ja verisuonien hyvinvointia. Myös raskaana olevat hyötyvät niistä: yhdestä avokadosta saa noin 41 prosenttia päivittäisestä folaatin tarpeesta. Lyhyesti sanottuna, tätä marjaa kannattaa lisätä lautaselleen. Seuraava yllätys: maapähkinät eivät ole oikeasti pähkinöitä.

Lähteet:

GlobeNewswire: “U.S. on track to consume more avocados in 2020 than ever before”

Healthline.com: “What’s the difference between fruits and vegetables?”

Britannica.com: “Bell pepper”

Britannica.com: “Avocado”

USDA.gov: “What foods are in the vegetable group?”

WebMD: “Avocado”

Chloë Nannestad Chloë on lifestyle-toimittaja, joka kirjoittaa käsitöistä, lomamatkoista, kauneudenhoidosta ja loistavista tuotteista RD.com-sivustolle. Kun hän ei kahlaa internetiä tai lue tuotearvosteluita, hän suunnittelee seuraavaa reppureissuaan ja harkitsee koiran hankkimista.

Lue lisää:

Tällainen on superhedelmä avokado!

Näin kypsytät avokadon 10 minuutissa

Makoisat avokado-munakoisotornit