Previous slide
Next slide

Mahahaava – Luonnolliset hoitokeinot oireisiin 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Tulosta
Kirjoittanut: Valitut Palat

Mahahaavaa on pidetty stressaavan elämän seurauksena. Stressillä saattaa olla osuutensa, mutta tiedämme nykyään, että useimmat mahahaavat ovat bakteeri-infektioita, jotka aiheuttaa Helicobacter pylori (H. pylori). Se pääsee kehoon ruoan, veden ja jopa suutelemisen kautta. Infektio heikentää ruoansulatusjärjestelmän suojaavaa limapeitettä, minkä ansiosta happo pääsee vaikuttamaan sen alla olevaan herkkään pintakudokseen. Nämä kaksi – happo ja bakteerit – voivat aiheuttaa yhdessä avoimen haavan, mahahaavan. Monet luonnolliset parannuskeinot eivät vain rauhoita mahaa vaan myös vaikuttavat vaivojen perimmäiseen syyhyn.

Mahahaava ja kotikonstit

*Aaloegeeli

*Hunaja

*Inkivääri (tuore, jauhettu)

*Kala

*Kalaöljykapselit

*Kamomillatee

*Kuivatut karpalot

*Kuivatut kirsikat

*Ohra

*Omenat

*Pellavansiemenöljy

*Saksanpähkinät

*Seesamiöljy

*Siemenet (auringonkukka, kurpitsa, pellava, seesami)

*Sipulit

*Tee

*Valkosipuli

ENNEN KAIKKEA

Toimivan lääkityksen ja kotikonstien lisäksi osa mahahaavan hallintaa on terve järki.

*Älä polta äläkä juo alkoholia. Ne lisäävät mahahaavan riskiä ja voivat myös pahentaa oireita.

*Jos vatsaan sattuu, laita tuliset kastikkeet piiloon. Mausteiset ruoat eivät aiheuta mahahaavaa, mutta tulisen chilikastikkeen kaataminen avoimeen haavaan – oli se iholla tai vatsassa – on tuskallista ja hidastaa paranemista.

*Vältä ibuprofeenia, aspiriinia ja muita ei-steroidisia tulehduskipulääkkeitä. Yksi näiden lääkkeiden sivuvaikutuksista on mahaverenvuoto. Jos niitä on käytettävä muihin sairauksiin, puhu lääkärin kanssa mahdollisuudesta lisätä hoitoosi mahahapon eritystä vähentävä lääke.

*Rajoita kofeiinin saantia. Kofeiinia sisältävät ruoat ja juomat, kuten kahvi, tee ja suklaa, lisäävät mahahapon erittymistä, mikä voi ärsyttää mahahaavaa.

TOIMIVAT KOTIKONSTIT

HANKI OMEGA-3:A  Mahahaavat on yhdistetty linoleenihapon eli omega-3-rasvahapon puutteeseen. Sitä on rasvaisessa kalassa, kalaöljykapseleissa ja pellavansiemenöljyssä. Pellavansiemenet ovat kaksin verroin hyödyllisiä: ne synnyttävät vatsaan limakerroksen, joka suojaa liialta happoisuudelta, ja niissä on runsaasti omega-3-happoja. Mahahaavan rauhoittamiseksi ota teelusikallinen pellavansiemeniä ja pureskele hyvin. Linoleenihappoa on myös kurpitsan-, auringonkukan- ja seesaminsiemenissä sekä seesamiöljyssä ja saksanpähkinöissä.

TYRMÄÄ PÖPÖT INKIVÄÄRITEELLÄ  H. pylorivihaa inkivääriä, ja tunne on molemminpuolinen. Tutkimuksissa jauhettu ja tuore inkivääri surmasivat bakteereja, jotka ovat vastuussa suurimmasta osasta mahahaavoja. Lisää teelusikallinen jauhettua tai raastettua tuoretta inkivääriä kupilliseen kiehuvaa vettä. Anna hautua peitettynä noin 30 minuuttia. Siivilöi ja juo kolme kertaa päivässä.

JUO AALOETA  Tämän kasvin geeliä laitetaan palovammoihin ja haavoihin rauhoittamaan ja parantamaan niitä – ja aaloe toimii samalla tavalla myös kehon sisällä olevissa haavoissa. Tutkimusten mukaan lääkeaaloegeelin juominen vähentää tulehdusta ja edistää mahahaavojen paranemista. Juo 0,6 desilitraa geeliä kolme kertaa päivässä. Se on suuri määrä yhdestä kasvista hankittavaksi, joten osta 100-prosenttisen puhdasta aaloegeeliä hyvästä terveys- tai luontaistuotekaupasta. Lue tuoteseloste huolellisesti: aaloegeelin pitäisi olla ainoa ainesosa. Tuote ei saa sisältää aloiinia, aaloen mahlaa, jolla on vahva laksatiivinen vaikutus, eikä mitään muutakaan ylimääräistä.

OTA OMENA  Tai kupillinen teetä. Tai edes kourallinen kuivattuja karpaloita tai kirsikoita pari kertaa päivässä. Näille ruoille yhteistä ovat flavonoidit, vahvat ainesosat, jotka suojaavat soluja vahingoittumiselta. Monissa tutkimuksissa erilaiset flavonoidit auttoivat estämään mahahaavojen muodostumista koe-eläimillä, joille tutkijat aiheuttivat mahahaavoja kemikaaleilla. Muihin runsaasti flavonoideja sisältäviin ruokiin kuuluvat sipuli ja valkosipuli. Useiden tutkimusten mukaan sipuli ja valkosipuli, luonnolliset antibiootit, voivat myös hyökätä H. pylori -bakteerin kimppuun.

SIEMAISE KAMOMILLAA  Tämä rentouttava tee auttaa vähentämään stressiä, joka pahentaa mahahaavaa, ja rauhoittaa tulehdusta sekä estää H. pyloribakteerin kasvua. Käytä kaksi kamomillateepussia kupilliseen kiehuvaa vettä. Peitä ja anna hautua 10–15 minuuttia ennen juomista. Juo kolme kupillista päivässä.

KOKEILE MAKEAA ANTIBIOOTTIA  Koska H. pylorimuuttuu yhä vastustuskykyisemmäksi antibiooteille, asiantuntijat ovat tutkineet luonnollisia parannuskeinoja, kuten hunajaa, joka on perinteinen hoito palovammoihin ja haavoihin. Eläinkokeissa hunaja on vähentänyt mahahaavojen esiintymistä jopa 98 prosentilla. Miksi se toimii? Kun uusiseelantilaiset tutkijat testasivat hunajaa mahahaavoista otettuihin bakteereihin, bakteerien kasvu pysähtyi. Kukaan ei tiedä, miten paljon hunajaa on käytettävä, joten aloita 3 ruokalusikallisella päivässä aamun paahtoleivän makeutuksena tai puurossa tai muroissa. Jatka kunnes oireet katoavat.

Lääkäriin

Ota yhteyttä lääkäriin jos sinulla on vatsaoireita – polttava tunne vatsassa, röyhtäilyä, turvotusta tai kipua – sekä verta ulosteissa tai selittämätöntä pahoinvointia. Jos oksennat verta (joka näyttää tummilta kahvinpuruilta tai on kirkkaanpunaista tai punaruskeaa) tai uloste on tahmeaa ja mustaa (mahdollinen sisäinen verenvuoto) tai tunnet kovaa kipua, mahahaava on voinut puhjeta – toisin sanoen avata reiän mahan tai pohjukaissuolen läpi. Tämä voi olla hengenvaarallista. Mene lääkäriin tai ensiapuasemalle.

Outo juttu

Tästä hassusta kansanparannusmenetelmästä ei ole tehty tutkimuksia. Olemme myös aika varmoja, ettei se mitenkään helpota mahahaavaa. Mutta kukapa tietää? Ehkä vanhat kansanparantajat tiesivät jotakin, joka on meiltä unohtunut. Näin se menee: juuri ennen kuin laitat kengät ja sukat jalkaan, pyyhi jalkapohjat omenasiiderietikalla. Anna sen kuivua ennen kuin laitat jalkineet jalkaasi. Toista ennen päivällistä.

Paras resepti

Parantava ohratee

Ohravesi on ajan patinoima mahahaavahoito, jota käyttävät niin lääkärit kuin kansanparantajatkin. Lisää teehen rauhoittavaa hunajaa sen parantavan voiman lisäämiseksi.

60 grammaa ohrasuurimoita

1,5 litraa vettä

2–3 teelusikallista hunajaa

1 Laita ohrasuurimot ja vesi kattilaan ja kiehauta. Anna kiehua rauhassa, kunnes neste on vähentynyt puoleen.

2 Siivilöi ja jäähdytä neste, lisää hunajaa maun mukaan. Parhaiden tulosten saavuttamiseksi juo kolme kupillista ohrateetä päivässä.

Lue lisää:

Pellavasiementen terveyshyödyt!

15 naisten usein sivuuttamaa syövän oiretta

6 terveysongelmia ehkäisevää syytä juoda vettä